Ortopedski problemi kod dece

Kako vaše dete raste… tako ćete, možda, primetiti da se rast ne odvija u potpunosti kako vi očekujete. Kod velikog broja dece, moguće je uočiti ravna stopala, hod na prstima, krive potkolenice – i to već u prvim godinama života. Neka od ovih stanja se spontano koriguju tokom rasta deteta.

ortopedski problemi

Foto: Pixabay

Druga, pak, potraju i postaju ozbiljnija, pa zahtevaju kompleksnije ispitivanje, kao i lečenje.

Dragi roditelji, ko zna koliko puta ste bili nepotrebno uplašeni i dizali paniku oko tako uobičajenih i čestih ortopedskih stanja, koja mogu da se vide kod većine dece.

Zato budite strpljivi i pažljivo pročitajte ovaj tekst, koji će vam biti novi korisni putokaz u rešavanju tih «problema».

Da li moje dete ima ravna stopala?
Većina dece se rađa sa ravnim stopalima, jer se ispod svoda stopala nalazi masno jastuče pa, gledano sa strane tabana – vama, roditeljima, stopalo izgleda ravno. Takođe, prilikom prohodavanja, da bi vaše dete bilo stabilnije, pri stajanju i osloncu – ono širi noge, uz oslonac na unutrašnjoj strani stopala, i tako ih «uvrće». Ovakav nalaz se postepeno gubi do treće godine života, jer unutrašnji svod stopala raste kako raste i dete. Njegovo formiranje ćete najpre da primetite kada vaše dete sedi ili leži, a tek od druge godine možete da ga uočite i pri stajanju. Ipak, kod pojedine dece, koja su rođena sa ravnim stopalima, on se neće razvijati u potpunosti.

Da bi se održao pravilan razvoj stopala i prevenirala pojava deformiteta, veoma je važno da vodite računa o kvalitetu obuće. Svako dete do navršene treće godine bi trebalo da nosi duboke cipele sa ojačanom petom – radi zaštite još nedovoljno razvijenih mišića i ligamenta skočnog zgloba. I, naravno, sa anatomskim uloškom – koji služi kao podrška unutrašnjem svodu stopala. Cipelice mogu da budu kupovne, ili da se prave po meri deteta. Ovakvi jednostavni «tretmani» imaju uticaj na pravilan razvoj i rast stopala samo ako se kombinuju sa vežbama za jačanje mišića stopala.

Da li je opasno hodanje na prstima?
Hodanje na prstima je uobičajeno među malom decom koja prohodavaju, posebno tokom njihove druge godine života. Ovo stanje obično spontano nestaje do tog uzrasta. Povremeno hodanje na prstima ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost ni posle druge godine života, ali bi takvo dete ipak trebalo odvesti na pregled kod ortopeda i neurologa. Uporno hodanje na prstima kod starije dece, ili hodanje na prstima samo jedne noge ali ne i druge, može da upućuje na neka druga stanja – kao što su cerebralna paraliza ili drugi problemi sa detetovim nervnim sistemom.
Kontinuirano hodanje na prstima kod zdrave dece – povremeno zahteva lečenje, i to plasiranjem gipsanih longeta u periodu od šest nedelja, kako bi se pomoglo mišićima i ligamentima lista nogu da se istegnu.

Šta podrazumeva hod sa prstima prema unutra (in-toe-ing)?
Veoma često kod mlađe dece (kod većine mališana uopšte) ovo stanje prolazi bez lečenja. Nikada nije dokazano da posebne cipele i razna ortopedska pomagala (koja su se obično koristila u prošlosti) ubrzavaju prirodan i spor proces poboljšanja ovog stanja.
Ukoliko se odlučimo za lečenje kod deteta uzrasta od druge do treće godine, ono podrazumeva nošenje korektivnog gipsa, kao i sprovođenje korektivnih vežbi (hod na spoljnoj ivici stopala i sedenje u «turskom sedu»).

Podeli:

Komentari

 1. Radomir says:

  Devojčica stara 2 godine ima problem sa hrskavicom od rođenja Krca i čuje se kako pucketa boli a čašice na stranu dosta je vidljivo da je odvojeno vodili smo kod lekara kod pedijatra kaže da je meniskusi predlažu operaciju ja bi nešto više o tome da znam ako može neko da mi pomogne i da mi daš savet gde bi mogao da pregledam gde ja u Kragujevcu kod jednog istog doktora dovodimo dva puta i nikad nam pravu dijagnozu nije rekao gde smo išli privatno i saznali smo da dete treba da operiše čašicu Da li ima neko iskustvo ili preporuka šta da radimo kod koga da vodimo mi bismo da to bude sigurno za dete da nema problema kroz život dete ima 2 godine tako je od rodjenja Hvala u napred

 2. Jožica says:

  Dečak star 13 meseci, decnom nogom hoda unutra, kada se rodio rekli su da mu masirkamo stopala jer nije imao dovoljno mesta u stomaku. Da li je to veliki problem? Kako resiti? Sta raditi?

 3. Slobodanka Danilovic says:

  Postovani dr, Dijete ima 14 mjeseci i i sad primorava. Prilikom hoda ” uvrce” desnu nogu ka unutra. Da li to može da se koriguje i kako, šta je potrebno? Srdačan pozdrav

 4. Sanja says:

  Postovani,devojcica ima 28 meseci i prilikom hoda desnom nogom gazi ka unutra.Da li je rano da je vodim kod ortopeda,posto kazu da bi se hod mogao korigovati do 4. godine

 5. Matija says:

  Moja unuka u maju puni dve godine. Kod obe nogice stopala joj idu na unutra.Kod hoda često zakačinje vrhom cipelica za drugu nogu pa pnekad i padne.Pedijatar je rekao da će to da se normalizuje vremenom a ortoped je predložio da nosi obruno obuću ,desnu na levu i levu cipelicu na desnu nogicu neko vreme a posle izvesnog vremena da probaju sa ortopedskim cipelicama.Moj zet a njen otac koji je ginekolog tvri kao i pedijatar da će to vremenom doći da hoda normalno.Molim Vas kakvo je Vaše mišljenje i šta raditi.Odgovorite mi što pre možete.
  Zabrinuti deda

 6. Marko Spasić says:

  Poštovani,
  moj sin, dečak od skoro 8 godina plete stopala kada hoda. Idu mu stopala, kada gazi, ka unutra tj. leva vuče u desno a desna u levo. Inače, fino trči, brz je, vozi biciklo i neomoran je. Takođe, ja i supruga smo ubeđeni da ovo pre par godina nije bio slučaj. Nemoguća nam je ideja da nismo obratili pažnju.
  Molim Vas posavetujte nas.
  S poštovanjem,
  Marko Spasić

Strana 18 od 18<<<1415161718