Ortopedski problemi kod dece

Kako vaše dete raste… tako ćete, možda, primetiti da se rast ne odvija u potpunosti kako vi očekujete. Kod velikog broja dece, moguće je uočiti ravna stopala, hod na prstima, krive potkolenice – i to već u prvim godinama života. Neka od ovih stanja se spontano koriguju tokom rasta deteta.

ortopedski problemi

Foto: Pixabay

Druga, pak, potraju i postaju ozbiljnija, pa zahtevaju kompleksnije ispitivanje, kao i lečenje.

Dragi roditelji, ko zna koliko puta ste bili nepotrebno uplašeni i dizali paniku oko tako uobičajenih i čestih ortopedskih stanja, koja mogu da se vide kod većine dece.

Zato budite strpljivi i pažljivo pročitajte ovaj tekst, koji će vam biti novi korisni putokaz u rešavanju tih «problema».

Da li moje dete ima ravna stopala?
Većina dece se rađa sa ravnim stopalima, jer se ispod svoda stopala nalazi masno jastuče pa, gledano sa strane tabana – vama, roditeljima, stopalo izgleda ravno. Takođe, prilikom prohodavanja, da bi vaše dete bilo stabilnije, pri stajanju i osloncu – ono širi noge, uz oslonac na unutrašnjoj strani stopala, i tako ih «uvrće». Ovakav nalaz se postepeno gubi do treće godine života, jer unutrašnji svod stopala raste kako raste i dete. Njegovo formiranje ćete najpre da primetite kada vaše dete sedi ili leži, a tek od druge godine možete da ga uočite i pri stajanju. Ipak, kod pojedine dece, koja su rođena sa ravnim stopalima, on se neće razvijati u potpunosti.

Da bi se održao pravilan razvoj stopala i prevenirala pojava deformiteta, veoma je važno da vodite računa o kvalitetu obuće. Svako dete do navršene treće godine bi trebalo da nosi duboke cipele sa ojačanom petom – radi zaštite još nedovoljno razvijenih mišića i ligamenta skočnog zgloba. I, naravno, sa anatomskim uloškom – koji služi kao podrška unutrašnjem svodu stopala. Cipelice mogu da budu kupovne, ili da se prave po meri deteta. Ovakvi jednostavni «tretmani» imaju uticaj na pravilan razvoj i rast stopala samo ako se kombinuju sa vežbama za jačanje mišića stopala.

Da li je opasno hodanje na prstima?
Hodanje na prstima je uobičajeno među malom decom koja prohodavaju, posebno tokom njihove druge godine života. Ovo stanje obično spontano nestaje do tog uzrasta. Povremeno hodanje na prstima ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost ni posle druge godine života, ali bi takvo dete ipak trebalo odvesti na pregled kod ortopeda i neurologa. Uporno hodanje na prstima kod starije dece, ili hodanje na prstima samo jedne noge ali ne i druge, može da upućuje na neka druga stanja – kao što su cerebralna paraliza ili drugi problemi sa detetovim nervnim sistemom.
Kontinuirano hodanje na prstima kod zdrave dece – povremeno zahteva lečenje, i to plasiranjem gipsanih longeta u periodu od šest nedelja, kako bi se pomoglo mišićima i ligamentima lista nogu da se istegnu.

Šta podrazumeva hod sa prstima prema unutra (in-toe-ing)?
Veoma često kod mlađe dece (kod većine mališana uopšte) ovo stanje prolazi bez lečenja. Nikada nije dokazano da posebne cipele i razna ortopedska pomagala (koja su se obično koristila u prošlosti) ubrzavaju prirodan i spor proces poboljšanja ovog stanja.
Ukoliko se odlučimo za lečenje kod deteta uzrasta od druge do treće godine, ono podrazumeva nošenje korektivnog gipsa, kao i sprovođenje korektivnih vežbi (hod na spoljnoj ivici stopala i sedenje u «turskom sedu»).

Podeli:

Komentari

 1. Postovani, dete ima 10 meseci, u fazi je prohodavanja, veoma lepo i stabilno hoda uz namestaj i krevet, puzi, moze da stoji bez pridrzavanja i vec je napravila tri koraka sama, medjutim dok je bila u cipelicama nezgodno se spustila, bolelo je i od tada ima problem sa nogicom. Ne moze na tu nogicu da stoji, kad pokusa da hoda odmah joj se koleno savije i pada… dize se, ali tu nogicu odmara… vise nije stabilna, i kao da se vracamo na pocetak. Ortoped je rekao da je potrebno 5,6 dana da prodje u suprotnom da se javimo. I da preloma sigurno nema. Da li je beba u strahu ili je potrebno vreme? Samo da naglasim da ne znamo da li je u pitanju koleno ili zglob jer otoka nije bilo, i na dodir je ne boli, samo je problem da tezinu prebaci na tu nogicu.

  Odgovori na komentar
 2. Poštovani, dete ima 14 meseci. Prohodala je samostalno pre prvog rođendana. Imala je fazu puzanja, samostalbo je sela, samostalno ustala i samostalno prohodala, bez ikakvog našeg insisiranja i forsiranja. Prve cipelice smo joj kupili kad je prohodala i imala nekoliko koraka. Međutim, primećujem da ubacuje nožice unutra, jednu više, a to je naročito izraženo kad se umori. Takođe, nekad mi se čini da nema ravnotežu, i da često pada, i to je povremeno.Da li bi trebalo voditi dete lekaru ili još uči da hoda? Unapred hvala!

  Odgovori na komentar
 3. Postovani
  Imam dete od 20meseci sam je samostapno bez forsiranja prihodao sa 10meseci u pocetku nismo primecivali da mu nogice idu sa prstim ka unutra ali nekako sad mu se bas primecuje. Recite mi sta da radim,kome da se obratim i da li trebam da se brinem zbog toga. ?

  Odgovori na komentar
 4. Postovani,

  Pre 3 dana devojčica od 22meseca pri hodu, a i trčanju stopalo izvrće spolja. Nista je ne boli, nema otoka, ali non stop hramlje dok hoda. Do sada nikad nikakvih problema nije bilo, prohodala sa godinu dana, trči, skače sa obe noge…
  Idemo kod dr, al eto ako imate neku ideju dobro bi nam došlo da čujemo. Hvala!

  Odgovori na komentar
 5. Postovanje,
  Devojcica od 6,5 godina ne moze da stane na levu petu, tj.ne moze prste da digne prena gore. Uradili smo sve moguce magnetne kicme, glave, rtg, uz, emng, deciji neurolog, fizijatar, ortoped, neurofizijatar, laboratorija, dijagnozu jos nemamo. Ucestvovao je citav tim lekara, ali dijagnoze nema. Zadnje je savet dr Natase Cerovac da krenemo sa fizikalnim terapijama, pa da vidimo sta cemo. Imate li neki savet, iskustvo, preporuku, jer vise ne znamo u kom pravcu da idemo.
  Hvala!

  Odgovori na komentar
Strana 17 od 18<<<1415161718>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA