Ortopedski problemi kod dece

Kako vaše dete raste… tako ćete, možda, primetiti da se rast ne odvija u potpunosti kako vi očekujete. Kod velikog broja dece, moguće je uočiti ravna stopala, hod na prstima, krive potkolenice – i to već u prvim godinama života. Neka od ovih stanja se spontano koriguju tokom rasta deteta.

ortopedski problemi

Foto: Pixabay

Druga, pak, potraju i postaju ozbiljnija, pa zahtevaju kompleksnije ispitivanje, kao i lečenje.

Dragi roditelji, ko zna koliko puta ste bili nepotrebno uplašeni i dizali paniku oko tako uobičajenih i čestih ortopedskih stanja, koja mogu da se vide kod većine dece.

Zato budite strpljivi i pažljivo pročitajte ovaj tekst, koji će vam biti novi korisni putokaz u rešavanju tih «problema».

Da li moje dete ima ravna stopala?
Većina dece se rađa sa ravnim stopalima, jer se ispod svoda stopala nalazi masno jastuče pa, gledano sa strane tabana – vama, roditeljima, stopalo izgleda ravno. Takođe, prilikom prohodavanja, da bi vaše dete bilo stabilnije, pri stajanju i osloncu – ono širi noge, uz oslonac na unutrašnjoj strani stopala, i tako ih «uvrće». Ovakav nalaz se postepeno gubi do treće godine života, jer unutrašnji svod stopala raste kako raste i dete. Njegovo formiranje ćete najpre da primetite kada vaše dete sedi ili leži, a tek od druge godine možete da ga uočite i pri stajanju. Ipak, kod pojedine dece, koja su rođena sa ravnim stopalima, on se neće razvijati u potpunosti.

Da bi se održao pravilan razvoj stopala i prevenirala pojava deformiteta, veoma je važno da vodite računa o kvalitetu obuće. Svako dete do navršene treće godine bi trebalo da nosi duboke cipele sa ojačanom petom – radi zaštite još nedovoljno razvijenih mišića i ligamenta skočnog zgloba. I, naravno, sa anatomskim uloškom – koji služi kao podrška unutrašnjem svodu stopala. Cipelice mogu da budu kupovne, ili da se prave po meri deteta. Ovakvi jednostavni «tretmani» imaju uticaj na pravilan razvoj i rast stopala samo ako se kombinuju sa vežbama za jačanje mišića stopala.

Da li je opasno hodanje na prstima?
Hodanje na prstima je uobičajeno među malom decom koja prohodavaju, posebno tokom njihove druge godine života. Ovo stanje obično spontano nestaje do tog uzrasta. Povremeno hodanje na prstima ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost ni posle druge godine života, ali bi takvo dete ipak trebalo odvesti na pregled kod ortopeda i neurologa. Uporno hodanje na prstima kod starije dece, ili hodanje na prstima samo jedne noge ali ne i druge, može da upućuje na neka druga stanja – kao što su cerebralna paraliza ili drugi problemi sa detetovim nervnim sistemom.
Kontinuirano hodanje na prstima kod zdrave dece – povremeno zahteva lečenje, i to plasiranjem gipsanih longeta u periodu od šest nedelja, kako bi se pomoglo mišićima i ligamentima lista nogu da se istegnu.

Šta podrazumeva hod sa prstima prema unutra (in-toe-ing)?
Veoma često kod mlađe dece (kod većine mališana uopšte) ovo stanje prolazi bez lečenja. Nikada nije dokazano da posebne cipele i razna ortopedska pomagala (koja su se obično koristila u prošlosti) ubrzavaju prirodan i spor proces poboljšanja ovog stanja.
Ukoliko se odlučimo za lečenje kod deteta uzrasta od druge do treće godine, ono podrazumeva nošenje korektivnog gipsa, kao i sprovođenje korektivnih vežbi (hod na spoljnoj ivici stopala i sedenje u «turskom sedu»).

Podeli:

Komentari

 1. Postovanje..imam kcerkicu od 10 mjeseci ne hoda samostalno hoda oko stvari ali brine me to sto kada hoda povija prstice i jedan prast joj se uvijek odvaja od ostali prstiju i idu joj noge prema unutra i non stop trlja prst od prst bas me brine dali ce joj noge istati takve..nekad stane lijepo i odma.povije prste..hvala

  Odgovori na komentar
 2. Dobro vece. Ja imam bebu od 10 mjeseci. Ne hoda samostalno.ali kad mu pomazemo da hoda tada desnu nogu savija u koljenu i oslanja se samo na prstice.dok na lijevu sasvim normalno staje. Mnogo smo zabrinuti. Je li to normalno.ili…?

  Odgovori na komentar
 3. A sta raditi kada dete vuce noge, cipele napred je skroz ogulio.? Pustio se tek sa 15 meseci. Sad ima punih 16. Hoda sam ali ne ume da ustane ako se ne pridrzi za nesto. Mada me vise brine sto tako kaci prstima kad hoda, tj kao da vuce noge

  Odgovori na komentar
 4. Da li je normalno da beba sada vec 15 meseci ustaje sama pridrzavajuci se o sto,krevet,sofu,u ogradici hoda ali seuvek prisrzava makar jednom rukom o namestaj..gotovo uvek na prstima,retko se spusta celim stopalom..u ogradici se cesto pusti par sekundi sama stoji a onda se baci…puzi i nevereovatno je brza 🙂 ali je nezainteresovana i nestabilna ukoliko je neko od ukucana vodi da hoda kroz kucu…brzo odustane i vristi ne bi li je pustili da puzi,sama se uspravlja drzeci se za namestaj ili seda na pod ali je bas oprezna kai da se plasi….ja sam je do sad pustala da kroz sve faze prolazi bez mog asistiranja kada je sama spremna ali sada vec okolina panici i u meni budi paniku…da li bi trebale da posetimo fizijatra ili je sve ok?…Unapred zahvalna mama

  Odgovori na komentar
  • Bez pregleda nema prave procene, ali mislim da treba još malo strpljenja…ako u narednih 4 do 6 nedelja ne bude napretka, da se obavi pregled fizijatra.

   Odgovori na komentar
 5. Postovani, bebi stopala idu ka spolja. Inace spava na stomaku. Da li ce se to samo ispraviti ili su potrebne neke vezbe. Ima 10 meseci, ustaje uz pridrzavanje. Po malo hoda kad se drzi.

  Odgovori na komentar
 6. Postovani doktore, dete staro 21 mesec hoda cesto na prstima, cesce nego celim stopalom. Normalno je prohodalo sa 13 meseci, medjutim sa 15 meseci usled jedne virusne infekcije detetu se dijagnostikuje ataksija koja spontano prolazi. Medjutim ovaj problem hoda na prstima ostaje. Imam li razloga za brigu?
  Hvala i pozdrav

  Odgovori na komentar
 7. Postovani,dete mi puni 12 meseci 22 juna. Nije zainteredovan za hodanje. Kad ga drzimo malo na prstima i to je sve , ne oslanja se na stopala. Ne puzi,ne voli na stomak,inace ima jake ruke ,jak je, kad sedi uhvati se za nesto i samo se izdigne na kolena.. I to je sve a ovako sve zna,prica… Da li treba da obavim pregled kod fizijatra ili je jos rano?

  Odgovori na komentar
Strana 15 od 18<<<1314151617>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA