Ortopedski problemi kod dece

Kako vaše dete raste… tako ćete, možda, primetiti da se rast ne odvija u potpunosti kako vi očekujete. Kod velikog broja dece, moguće je uočiti ravna stopala, hod na prstima, krive potkolenice – i to već u prvim godinama života. Neka od ovih stanja se spontano koriguju tokom rasta deteta.

ortopedski problemi

Foto: Pixabay

Druga, pak, potraju i postaju ozbiljnija, pa zahtevaju kompleksnije ispitivanje, kao i lečenje.

Dragi roditelji, ko zna koliko puta ste bili nepotrebno uplašeni i dizali paniku oko tako uobičajenih i čestih ortopedskih stanja, koja mogu da se vide kod većine dece.

Zato budite strpljivi i pažljivo pročitajte ovaj tekst, koji će vam biti novi korisni putokaz u rešavanju tih «problema».

Da li moje dete ima ravna stopala?
Većina dece se rađa sa ravnim stopalima, jer se ispod svoda stopala nalazi masno jastuče pa, gledano sa strane tabana – vama, roditeljima, stopalo izgleda ravno. Takođe, prilikom prohodavanja, da bi vaše dete bilo stabilnije, pri stajanju i osloncu – ono širi noge, uz oslonac na unutrašnjoj strani stopala, i tako ih «uvrće». Ovakav nalaz se postepeno gubi do treće godine života, jer unutrašnji svod stopala raste kako raste i dete. Njegovo formiranje ćete najpre da primetite kada vaše dete sedi ili leži, a tek od druge godine možete da ga uočite i pri stajanju. Ipak, kod pojedine dece, koja su rođena sa ravnim stopalima, on se neće razvijati u potpunosti.

Da bi se održao pravilan razvoj stopala i prevenirala pojava deformiteta, veoma je važno da vodite računa o kvalitetu obuće. Svako dete do navršene treće godine bi trebalo da nosi duboke cipele sa ojačanom petom – radi zaštite još nedovoljno razvijenih mišića i ligamenta skočnog zgloba. I, naravno, sa anatomskim uloškom – koji služi kao podrška unutrašnjem svodu stopala. Cipelice mogu da budu kupovne, ili da se prave po meri deteta. Ovakvi jednostavni «tretmani» imaju uticaj na pravilan razvoj i rast stopala samo ako se kombinuju sa vežbama za jačanje mišića stopala.

Da li je opasno hodanje na prstima?
Hodanje na prstima je uobičajeno među malom decom koja prohodavaju, posebno tokom njihove druge godine života. Ovo stanje obično spontano nestaje do tog uzrasta. Povremeno hodanje na prstima ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost ni posle druge godine života, ali bi takvo dete ipak trebalo odvesti na pregled kod ortopeda i neurologa. Uporno hodanje na prstima kod starije dece, ili hodanje na prstima samo jedne noge ali ne i druge, može da upućuje na neka druga stanja – kao što su cerebralna paraliza ili drugi problemi sa detetovim nervnim sistemom.
Kontinuirano hodanje na prstima kod zdrave dece – povremeno zahteva lečenje, i to plasiranjem gipsanih longeta u periodu od šest nedelja, kako bi se pomoglo mišićima i ligamentima lista nogu da se istegnu.

Šta podrazumeva hod sa prstima prema unutra (in-toe-ing)?
Veoma često kod mlađe dece (kod većine mališana uopšte) ovo stanje prolazi bez lečenja. Nikada nije dokazano da posebne cipele i razna ortopedska pomagala (koja su se obično koristila u prošlosti) ubrzavaju prirodan i spor proces poboljšanja ovog stanja.
Ukoliko se odlučimo za lečenje kod deteta uzrasta od druge do treće godine, ono podrazumeva nošenje korektivnog gipsa, kao i sprovođenje korektivnih vežbi (hod na spoljnoj ivici stopala i sedenje u «turskom sedu»).

Podeli:

Komentari

 1. Imam problem sa nogama, od rodjenjanja imam izrazeniji ris na stopalima, imao sam i operaciju i nosio ortoze ali nije pomoglo i pocele su noge da mi se krive…

  Odgovori na komentar
 2. Imam bebu od 11,5 mjeseci, jos ne hoda samostalno nego uz namjestaj, ono sto me brine je to sto kada hoda prste povije prema unutra (ne prema dolje) a nozni palac odvaja od ostalih prstica i on je takodje povijen. Ako pokusam da hoda ravno dok je drzim za rucice, vecinom tako povije prstice i palac odvoji…bas sam zabrinuta, inace je ostalo sve ok, jako aktivna,pametna i vesela beba

  Odgovori na komentar
 3. Primetili smo da kcerkica od 3,5 godine ima malo X noge i da uvrce zglod ka unutra dok hoda. Odveli je kod doktora (uvesce nam neke vezbe itd), rekla kako da sedi i ide, dok je s nama kuci i napolju. Meni jedino nije jasno sta od obuce da nosi? Receno nam je dublju i tvrdju obucu i to shvatam da fiksira zglod, ali ne znam sta ce da obuva u vrticu npr, a i recena nam je da joj izvadimo uloske i patika, cipela itd. Ako joj bude ravna obuca zar ne moze imati ravna stopala i ne znam ustvari kako ce se noge ispraviti ako vec nema ulozak koji je sprecava da uvrce zglobove ka unutra i tako po mom shvatanju bez uloska jos vise potpomaze x noge. Moze tacniji savet oko obuce i za napolje i za unutra (vrtic npr)?

  Odgovori na komentar
 4. Postovanje..

  Imam problem kod sina (4) godine mu je,od kako je prohodao,ostala mu je ta navika da hoda na prstima,cak i kada trci oslanja se na prste. Primjetila sam kada je u obuci,da se oslanja cijelim stopalom.Interesuje me,imam li razlog za brigu? Ili ce to vremenom proci? Hvala Vam.

  Odgovori na komentar
 5. Maja.Dragan 14.11.2017 u 21:03

  Već sam pisala za svog sina od 10god. ima bolove u nogama,stopalima.išli smo kod jednog ortopeda, pa u beograd kod reumatologa,pa fizijatar imao je terapije sa strujom i magnetima…nista nisu uradili niti mu bilo bolje.uradili smo rendgen stopala da bi ga danas jedan ortoped pogledao dete se izuo i odma je rekao da ima ravna stopala, mi se vec 6meseci mučimo šta mu je.ali eto nesme da radi fizičko i nesme da se bavi sportom.nije mi jasno zašto?

  Odgovori na komentar
 6. Postovanje!

  Imam cerkicu od 3,5 godina koja nosi ortozu zbog kontrakture kolena( do toga je doslo zbog Juvenilnog Artritisa ) . Sada me zanima,posto je njoj ortoza dosta pomogla i skoro da je skroz ispravljena noga,sad joj leva noga duza od desne za 1.5cm ,kako to da korigujemo,da li ce to samo vremenom ili moramo potraziti pomoc za to?

  Odgovori na komentar
Strana 14 od 18<<<1213141516>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA