Navike u ishrani polovine dece u Srbiji ne uključuje povrće

Tek polovina dece u našoj zemlji svaki dan jede voće i povrće – pokazali su rezultati istraživanja zdravlja stanovništva Srbije, koje je objavio Republički zavod za statistiku, prenose Novosti.

Foto: Freepik

Studija je pokazala da svako drugo dete uzrasta od pet do 14 godina svakodnevno konzumira voće i povrće, dok ostali mališani nemaju takve navike u ishrani.

Deca piju mleko, ali ne jedu povrće

Istovremeno, 82,5 odsto svakog dana konzumira bar jednu šolju mleka ili drugih mlečnih proizvoda. Nešto više od dve trećine dece bavi se najmanje jednom nedeljno sportom van školskih aktivnosti.

Britansko istraživanje pokazalo – petina malih Britanaca nikada nije pojela jabuku

Zanimljivo je da je britansko istraživanje pokazalo da na stotine mališana iz te zemlje nikada u životu nije pojelo jabuku, dok petina nije ni čula za bananu. U studiji u kojoj je učestvovalo 1.000 dece uzrasta između šest i 11 godina, ispostavilo se da mnogi mališani ne znaju mnogo o tome odakle stiže voće i povrće.

Priličan broj dece nije čuo za kukuruz šećerac (29 odsto), karfiol (33 odsto) i šargarepu (25 odsto), a neki nikada nisu probali brokoli (36 odsto), grašak (34 odsto) i krompir (29 odsto).

Trećina ne zna za pomorandžu, a misle da voće raste u fabrikama!

Trećina misli da je njihovo “rodno mesto” supermarket, dok 11 odsto njih veruje da se prave u fabrici, a samo jedno od deset kaže da nijedna voćka nije uzgajana u Velikoj Britaniji.

Mnogi nisu čuli ni za jagode (21 odsto) ni za limun (27 odsto), dok 31 odsto nije nikada pojelo pomorandžu.

Izvor: Magazin

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA