Moderne namirnice u ishrani dece

Pored opšte poznatih namirnica,koje koristimo u našoj kuhinji stotinama godina, u svetu ishrane sve su popularnije egzotične namirnice, koje su postale sve češće imperativ moderne, zdrave kuhinje. Iako su naši preci isključivo koristili nekoliko autohtonih namirnica u svojoj ishrani, globalizam i laka dostupnost različitih proizvoda dovela je do raznolikosti i u našim tanjirima.

Foto: Flickr

“Gluten-free” pseudožitarice

Danas kada je gluten vrlo često spominjan u negativnom konteksu, među modernim namirnicama koje se sve češće koriste i u našoj kuhinji, najučestalije su „gluten-free“ pseudožitarice Kinoa, Heljda i Amarant. One sadrži savršen odnos devet esencijalnih aminokiselina koje su neophodne u ljudskoj ishrani,  koji je karakterističan  samo za meso, a kod biljaka se retko sreće. Izuzetno su bogate amino kiselinama lizin i izoleucin. To je važno znati , posebno kod onih koji u svojoj ishrani ne konzumiraju meso kao što su vegani i vegetarijanci.Bez obzira na svoj dobar proteinski sadržaj one ne može u celosti da zameni proteine životinjskog porekla,tj. meso.

Heljda, najpoznatija pseudožitarica

Koliko je heljda odomaćena u našoj svakodnevici, govori i činjenica da je pored raži najviše upotrebljavana namirnica kao zamena za pšenicu.  Ne sadrži gluten, pa je zato idealna za sve one koji žele zdraviju varijantu hleba. Rutin koji se nalazi u semenu heljde čuva krvne sudove od nastanka ateroskleroze, a bogatstvo magnezijumom pomaže u sprečavanju grčeva i pomaže u borbi protiv glavobolja. Mnogobrojne studije su pokazale da je efikasna u regulisanju šećera u krvi, te se preporučuje i onima koji boluju od dijabetesa. Može se svrstati u namirnice koje najbolje čiste creva, pa pomaže kod opstipacije, boljeg pražnjenja creva i celokupnog rada metabolizma. Sadrži osam esencijalnih aminokiselina, od kojih je najprisutnija aminokiselina lizin. Sadrži i triptofan, koji utiče na dobro raspoloženje, a isto tako je važan u regulaciji sna. Rutin pomaže u očuvanju mlade i zategnute kože, tako da je heljda idealna namirnica i u službi lepote. Korisna je u borbi protiv kašlja, svraba kao i različitih kožnih stanja. Pripada grupi potencijalnih alergena, pa pri prvoj upotrebi kod vašeg deteta treba biti obazriv. Možete je uključiti u ishranu nakon sedmog meseca.

Kinoa, namirnica koja je vrlo brzo stekla opravdanu slavu

Kinoa je bogata različitim vitaminima i mineralima koje je svrastavaju u pravu malu dozu zdravlja. Bogata je flavonoidima koji spadaju u grupu antioksidansnih fitonutrienata.Sadrži esencijalne minerale kao što su gvožđe,kalijum, kalcijum, mangan, bakar,magnezijum.Vitamine B kompleksa i  Vitamin E. Njen visoki sadržaj vlakana održava probavu na zavidnom nivou, a kombinacija vlakana i proteina nas održava sitim dugo vremena i na taj način utiče povoljno na telesnu masu,pa se preporučuje i na restriktivnim režimima ishrane.

Svi benefiti kinoe

Kinoa se sastoji od 60% klice ,a njen visok odnos između proteina i ugljenih hiddrata obljašnjava njenu mogućnost da reguliše krvni šećer. Upijajuća vlakna koja sadrži, pomažu u kontrolisanju nivoa šećera u krvi i usporavaju razlaganje ugljenih hidrata na glukozu.Fenolna  kiselina i vitamin E smanjuju upalne procese u krvnim sudovima i na taj način smanjuju šanse za nastanak dijabetesa tipa 2. Visoka koncentracija vlakana utiče povoljno i na sniženje lošeg holesterola i povećanje dobrog. Kinoa je bogata kalijumom i na taj način održava odnos Na/ K u balansu , što je važno i pri kontroli krvnog pritiska.

Kinou možete da uvedete u ishranu vaše bebe već od sedmog meseca. Izuzetno je nutritivno bogata i hranljiva a njena meka konstitucija je vrlo praktična za konzumaciju. Pre pripreme kinoe važno je da se ispre, kako bi se neutralisala njena gorčina. Kao i kod uvođenja svake nove namirnice u jelovnik vaše bebe morate je uvoditi postepeno i  posebno pratiti reakciju vašeg deteta pri prvoj konzumaciji svake namirnice.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA