MMR vakcina

Kakva je to vakcina? Trostruka zaštita: MMR je vakcina koja sadrži tri komponente («podvakcine»), protiv: Morbila (malih boginja) ; Mumpsa (zaušaka) ; Rubeole.

male boginje

Foto: Flickr

Radi se o virusnim infekcijama, a svaka komponenta vakcine je brižljivo pripremljena da ne izazove infekciju, već odbrambenu reakciju detetovog organizma (što je suština imunizacije).

 • Zašto se daje deci?

Pre uvođenja ove vakcine, ogroman broj dece je oboljevao od navedene tri zarazne bolesti. Morbili spadaju u ozbiljnije bolesti jer može doći do komplikacija ( upale uha, upale pluća ili u najtežim slučajevima upale mozga sa teškom kliničkom slikom i lošom prognozom), pored uobičajene kliničke slike koja obuhvata visoku temperaturu i ospu. Nekome može da zvuči drastično, ali se stvarno umiralo od malih boginja! Zauške su kod jednog broja dece izazivale ozbiljne komplikacije (čak i sterilitet kod muškaraca), a rubeola je jedan od najopasnijih virusa za trudnice i nerođene bebe (naravno, ako je trudnica vakcinisana, ona je zaštićena).

Posle uvođenja ove vakcine, došlo je do neverovatnog smanjenja broja obolelih, kao i komplikacija pomenutih bolesti. Pošto su brojne naučne (epidemiološke) studije potvrdile efikasnost vakcine, ona je postala deo obaveznog programa imunizacije.

 • Kada se daje?

Daje se u drugoj godini života (mada ima zemalja gde se ova vakcina daje koji mesec ranije) – dakle, posle prvog rođendana, u periodu izmedju 13-18 meseca. To ne znači da vakcina mora odmah da se da čim dete «zakorači» u drugu godinu života, ali nema potrebe ni da se nepotrebno odlaže. Važno je da dete bude  zdravo kada se vakciniše!

 • Da li je kasno da se dete vakciniše kasnije – posle treće godine?

Naravno da nije kasno. Ako dete nije dobilo vakcinu u drugoj godini, ona može da se da i kasnije. To, zapravo, nije pravo kašnjenje, jer je imuni (odbrambeni) sistem deteta tada «jači», odnosno sposobniji da razvije adekvatnu reakciju na vakcinu (da se imunizuje). Zato nema dileme. Ukoliko dete nije dobilo vakcinu po kalendaru imunizacije, neka je dobije kasnije! Dete koje primi prvu dozu tek pre polazak u školu treba da primi i drugu dozu posle godinu dana kako bi stvorilo kompletan imunitet.

 • Zašto se, onda, svima ne daje kasnije?

Zato što je nepotrebno izlagati dete riziku da dobije neku od pomenutih bolesti PRE nego što se vakciniše. Činjenica je da su te tri bolesti danas retke, ali aktuelne epidemije malih boginja nas podsete da je vakcinacija zaista neophodna. Zbog velikog broja nevakcinisane dece ovom vakcinom moguće su i veće epidemije.

Podeli:

Komentari

 1. MojPedijatar says:

  To može biti reakcija na vakcinu, ali i neka nova infekcija. Ovi nalazi krvi zaista nisu dovoljni da bi rešili dilemu, ali će posle pregleda sve biti jasno.

 2. MojPedijatar says:

  To se već godinama tako radi, a ogromna većina dece ovog uzrasta to izgura bez većih problema.

 3. MojPedijatar says:

  Taj osip ODMAH posle vakcine, skoro sigurno NEMA veze sa vakcinacijom!

  Ovo sada što se dešava, ODGOVARA postvakcinalnoj reakciji, a ona spontano prolazi posle pet do sedam dana od pojave prvih simptoma. Mislim da ovo nije za brigu!

  Naravno, moguće je da je dete “zakačilo” i neki virus u međuvremenu, ali će to onda potrajati koji dan duže.

 4. MojPedijatar says:

  Sjajna je vest da su nalazi odlični! Mislim da NEMA razloga za preteranu brigu

 5. MojPedijatar says:

  Ako Vam je dete sada dobro, nema visoku temperaturu, lepo jede i raspoloženo je, mislim da ima razloga za optimizam.

  Komentarisati osip deteta bez pregleda i praćenja deteta je zaista nemoguće.

 6. MojPedijatar says:

  Nije dobro da je dete dobilo i virusnu infekciju i vakcinu, ali se sad tu praktično ništa ne može, osim da se dete prati i leče eventualne komplikacije. Ne treba se UNAPRED preterano brinuti jer ta briga neće pomoći, a treba se nadati da će se dete izboriti.

  • Marija says:

   povodom prethodnog pitanja i Vaseg odgovora, devojcica mi je dobila i temperaturu 38 i lekar je uz Aerius ukljucio i antibiotik Ospamox 2×2,5ml i inhalacije fizioloskim rastvorom i Pantenolom. Dete je vec sutradan bilo bolje, temperaturu vise nije imala a kasalj sazrevaq i sve redje kaslje (najcesce dok spava). Inace je dobro raspolozena i jede lepo.
   Molim Vas da mi kazete na koje bih stvari mozda trebalo da obratim paznju u smislu nekih reakcija ili komplikacija zbog bolesti nakon primljene vakcine, ne bih da mi nesto promakne, odnosno koje bi eventualne komplikacije mogle da se dese.
   Hvala unapred. Pozdrav.

   • MojPedijatar says:

    Ovo ide odličnim putem!

    Vi NE treba da strepite nad detetom, a ako Vam se bio šta učini da ne ide kako treba (što je malo verovatno da će se desiti) Vaš pedijatar će pregledati dete i proceniti situaciju.

 7. MojPedijatar says:

  Za sada je dovoljno ispiranje nosića fiziološkim rastvorom BEZ antibiotika u nos!

  Ovo više liči na običnu virozu nego na postvakcinalnu reakciju (koja se ovih dana može očekivati), ali je to sada nebitbo jer se ni jedno ni drugo ne leči nekim posebnim lekovima.

  • Daliborka says:

   Postovani,
   Dali preporucujete da dete “odmori” posle MMR vakcine, da ne ide u vrtic i koliko dugo ako je Vas odgovor DA.
   Jucer je moje dete primilo vakcinu, nije imao nikakve promene do jutros i danas je u vrtic. Ali cjeli dan danas cujem komentare da je dobro da ne ide u vrtic bar nedelju dana da ne bi uhvatio neki virus.
   Sta Vi mislite o tome ?
   Hvala

   • MojPedijatar says:

    To je dobra mera predostrožnosti, ali nije pravilo!

    To je na Vama da procenite – ako u grupici ima bolesne dece – pametno je da se jedna nedelja preskoči.

Strana 2 od 65<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA