MMR vakcina

Kakva je to vakcina? Trostruka zaštita: MMR je vakcina koja sadrži tri komponente («podvakcine»), protiv: Morbila (malih boginja) ; Mumpsa (zaušaka) ; Rubeole.

male boginje

Foto: Flickr

Radi se o virusnim infekcijama, a svaka komponenta vakcine je brižljivo pripremljena da ne izazove infekciju, već odbrambenu reakciju detetovog organizma (što je suština imunizacije).

 • Zašto se daje deci?

Pre uvođenja ove vakcine, ogroman broj dece je oboljevao od navedene tri zarazne bolesti. Morbili spadaju u ozbiljnije bolesti jer može doći do komplikacija ( upale uha, upale pluća ili u najtežim slučajevima upale mozga sa teškom kliničkom slikom i lošom prognozom), pored uobičajene kliničke slike koja obuhvata visoku temperaturu i ospu. Nekome može da zvuči drastično, ali se stvarno umiralo od malih boginja! Zauške su kod jednog broja dece izazivale ozbiljne komplikacije (čak i sterilitet kod muškaraca), a rubeola je jedan od najopasnijih virusa za trudnice i nerođene bebe (naravno, ako je trudnica vakcinisana, ona je zaštićena).

Posle uvođenja ove vakcine, došlo je do neverovatnog smanjenja broja obolelih, kao i komplikacija pomenutih bolesti. Pošto su brojne naučne (epidemiološke) studije potvrdile efikasnost vakcine, ona je postala deo obaveznog programa imunizacije.

 • Kada se daje?

Daje se u drugoj godini života (mada ima zemalja gde se ova vakcina daje koji mesec ranije) – dakle, posle prvog rođendana, u periodu izmedju 13-18 meseca. To ne znači da vakcina mora odmah da se da čim dete «zakorači» u drugu godinu života, ali nema potrebe ni da se nepotrebno odlaže. Važno je da dete bude  zdravo kada se vakciniše!

 • Da li je kasno da se dete vakciniše kasnije – posle treće godine?

Naravno da nije kasno. Ako dete nije dobilo vakcinu u drugoj godini, ona može da se da i kasnije. To, zapravo, nije pravo kašnjenje, jer je imuni (odbrambeni) sistem deteta tada «jači», odnosno sposobniji da razvije adekvatnu reakciju na vakcinu (da se imunizuje). Zato nema dileme. Ukoliko dete nije dobilo vakcinu po kalendaru imunizacije, neka je dobije kasnije! Dete koje primi prvu dozu tek pre polazak u školu treba da primi i drugu dozu posle godinu dana kako bi stvorilo kompletan imunitet.

 • Zašto se, onda, svima ne daje kasnije?

Zato što je nepotrebno izlagati dete riziku da dobije neku od pomenutih bolesti PRE nego što se vakciniše. Činjenica je da su te tri bolesti danas retke, ali aktuelne epidemije malih boginja nas podsete da je vakcinacija zaista neophodna. Zbog velikog broja nevakcinisane dece ovom vakcinom moguće su i veće epidemije.

Podeli:

Komentari

 1. MojPedijatar says:

  Nemojte da strepite!
  Imate “fore” do kraja druge godine da vakcinišete dete, a obavljeno je nekoliko velikih istraživanja (na skoro svim kontinentima) koje NISU dovele u vezu ovu vakcinu sa autizmom i bolestima sličnim autizmu. 

 2. MojPedijatar says:

  Ona se može primiti od prvog rođendana pa na dalje!
  U Nemačkoj je daju sa 9 meseci, tako da je prilično fleksibilan period davanja.

   

 3. MojPedijatar says:

  Ova vakcina treba da se da kad je dete potpuno zdravo! Bolje je sačekati da dete skroz ozdravi. u ovoj vakcini se nalaze tri “umrtvljena” virus, pa ne treba vakcinisati prehlađeno dete, jer i prehladu izazivaju virusi.

 4. MojPedijatar says:

  Sud je potpuno druga kategorija procene, a individualne sudske procese procese zaista ne možemo da komentarišemo.

  http://www.medscape.com je pouzdan izvor istraživanja po ovom (ali i drugim) stručnom pitanju.

 5. MojPedijatar says:

  Kad se vratite sa puta obavite vakcinaciju. Tako je najbolje.

 6. MojPedijatar says:

  To se mora proveriti! Da Vaš pedijatar pregleda dete, a sada se tu malo šta može promeniti. Ipak, važno je znati da li dete sada ima varčelu!

 7. MojPedijatar says:

  Dojenje NE treba prekidati tokom vakcinacije!

  Pravni aspekt pitanja koje ste postavili zaista nije u našoj stručnoj nadležnosti.

Strana 1 od 6712345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA