Meso i džigerica u bebinoj ishrani + recept

Meso se prema dogovoru sa pedijatrom može uvoditi već sa 4 meseca jer je ono najbolji antianemijski činilac, ali se njegovo uvođenje može biti i u 5. ili 6. mesecu.

Foto: Pixabay

Meso se u početku daje kao mesni bujon ( tečnost u kojoj se kuvalo meso i povrće), a zatim se daje i samo meso, izgnječeno ili u obliku pirea, a kasnije i sitno seckano i to zajedno sa povrćem, ali i u kombinaciji sa voćem. Mesu nije neophodno dodavati so, ulje, začine, margarin ili puter, a pre same pripreeme mesu treba odstraniti kožicu, masnoću, žilice i kosti. Svakako treba izbegavati kobasice, suva mesa, slaninu, slame, paštete, pljeskavice i slično. Posna mesa su najpogodnija za ishranu odojčeta, ona se daju 3-4 puta nedeljno naizmenično sa žumancetom.

Džigerica koja se daje bebama mora biti isključivo od domaćeg pileta koje se hranilo travom tako da, ako se takvo pile ne može nabaviti, džigericu ne treba ni davati detetu.

PILAV SA KARFIOLOM:

Sastojci:

·         četvrtina pilećeg belog mesa

·         2 šargarepe

·         1 peršun

·         šaka cvetova karfiola

·         dve kašike pirinča

Priprema:

1.    U malo vode kuvati pileće meso isečeno na kocke.

2.     Kada je polu kuvano dodati šargarepu i peršun isečene na kocke, a pri kraju kuvanja i šaku cvetova karfiola. Tokom kuvanja dodavati vodu po potrebi u manjim količinama.

3.    Oko 10 min pred kraj dodati kašiku ili dve pirinča i kuvati do mekog.

4.     Prohlađeno izblendirati, iseckati ili izgnječiti prema potrebi i uzrastu bebe. Moguće je meso iseckati, a povrće izblendirati ili obrnuto ali uvek koristiti tečnost od kuvanja ukoliko ju je ostalo.

Autor: Dr.med Marija Mandić

Knjigu KUVARSKI DNEVNIK BEBE MARTE

priručnik o uvođenju nemlečne dohrane i uobročavanju odojčeta, za sebe ili kao poklon dragim osobama možete naručiti kod autora za 450 rsd

tel: 063-593-068, 024-524-844,   e-mail: KuvarskiDnevnikBebeMarte@gmail.com

Podeli:

Komentari

 1. Milena Silbaski says:

  Dete mi ima cetiri meseca pa sam htela da pocnem sa hranom ,sta mogu prvo dati da jede

 2. Stojka Popović says:

  od kojeg uzrasta se detetu nesmetano može ponuditi pileća ili teleća đžigerica?

  • MojPedijatar says:

   U suštini džigerica se uopste ne preporučuje za decu osim ako je životinja hranjena isključivo travom, bez dodavanja koncentrata hrane što je sada veoma tesko naći.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA