Krize svesti – padanje u nesvest

Krize svesti obično predstavljaju zastrašujuće iskustvo za roditelje – većina ima crne misli o epilepsiji, ili “još nekim gorim” uzrocima gubitka svesti. Srećom, nije tako! Većina dece ne padaju zbog neke teške bolesti mozga ili srca, već se radi o jednom (relativno bezopasnom) fenomenu koji želimo da vam približimo.

Foto: Unsplash

To je ono kada dete “kolabira” – prvo mu se “sloši”, muka mu je, zavrti mu se u glavi i potom padne. Kolaps je malo zastareo termin, ali je i dalje u upotrebi, čak i među lekarima pa ga nećemo odbaciti. Pravilan, medicinski naziv za ove vrste “padanja u nesvest” je sinkopa.

ZAŠTO DETE “PADA U NESVEST”?

Skoro svakom od nas se, kada naglo ustanemo iz kreveta, zacrni pred očima, a lagana vrtoglavica opominje da se vratimo u horizontalu. Ako se prisetimo detinjstva, vratiće nam se neka od situacija kada nam je “pripalo zlo”: u zagušljivom autobusu, posle vađenja krvi, tokom dugotrajnog stajanja u redu.

Ipak, najveći broj dece ne gubi svest i sećaju se, do detalja, šta se dešavalo. Ako dete zaista gubi svest (pada) po pravilu se ne seća pada, a u sećanju uvek postoji “prazan prostor” (stručno se naziva amnezija) za sam pad. E, to se, u medicinskom svetu, naziva kriza svesti.

Šta je to sinkopa (ili kolaps)?

Sinkop  nastaje kada detetu ne stiže dovoljno krvi u mozak. Ima mnogo vrsta sinkopa, ali priča koju vam sada pričamo je vezana za “kolapse” koji se dešavaju u situacijama kada detetu naglo padne krvni (arterijski) pritisak. Kada mozak nema dovoljno krvi u njega ne stiže dovoljno kiseonika i hranjivih materija (pre svega šećera) pa mozak, jednostavno, ne može da radi “kako” treba. Tada mozak “naredi” da dete padne. Kada dete dođe u horizontalu, krv se vrati u glavu, mozak dobija dovoljno krvi i svest se brzo vraća, a dete je odmah pribrano, prepoznaje okolinu i lako “dolazi sebi”.

Zašto mozak ne dobija dovoljno krvi kod dece sa sinkopama?

Roditelji treba da znaju da se ne radi o bolesti već o konstitucionalnoj karakteristici. U pitanju je nasledna sklonost ka padu arterijskog pritiska u određenim situacijama. Uvek se nađe neko u porodici (obično mama) ko ima nizak pritisak, pa detetov organizam radi pod nižim arterijskim pritiskom. Kada se takva deca nađu u  okolnostima u kojima pritisak još malo padne – lako gube svest.  Deca koja padaju u nesvest su obično vižljasta, pre mršava nego debela, a veliki broj spada u takozvanu emotivnu decu.

U kom uzrastu nastaju sinkope?

Tipične krize svesti – sinkope pogađaju najčešće decu školskog uzrasta, nešto češće devojčice od dečaka. Sinkope se mogu javiti i kod male (predškolske) dece, ali tada je obavezno da dečji neurolog isključi druge (neurološke) bolesti i stanja koje mogu dovesti do gubitaka svesti.

Koje su to okolnosti u kojim dete pada (ima sinkopu)?

* Važno je znati situacije koje “pogoduju” nastanku sinkopa. To će pomoći da se prepozna (bezazlena) priroda problema, ali i izbegavaju takve okolnosti u budućnosti, čime se sprečavaju nove krize svesti. Ima ih mnogo, a navešćemo najvažnije:

* Najveći broj dece pada prilkom naglog ustajanja iz kreveta, u jutarnjim satima, pre u toku ili posle posete kupatilu.

* Dugotrajno stajanje – u redu, u horu, na autobuskoj stanici, na sahranama…Sve ovo dovodi do slivanja krvi iz gornjih delova tela, pa tako mozak ostaje bez dovoljne količine kiseonika.

* Deca lakše padaju u zagušljivom ambijentu, kada je temperatura vazduha visoka, ili ako je vlaćnost velika.

* Neretko deca imaju krizu svesti kada dožive neprijatnost (vađenje krvi, zuba, nakon neprijatnih dijagnostičkih procedura) ili ugledaju neki neprijatan prizor  (već miris ambulante može dovesti do pada u nesvest kod veoma “osetljive” dece)

* Sve ove okolnosti su pogodne za gubitak svesti, a svemu može doprineti “prazan stomak” – preskakanje obroka, ili nedovoljno uzimanje tečnosti.

* Pacijenti sa povišenom telesnom temperaturom lakše padaju u nesvest jer visoka telesna temperarura širi krvne sudove i “obara” krvni pritisak.

* Kada deca imaju česte prolive i povraćanja, imaju veliki rizik od gubitka svesti. To je, tako reći, za očekivati, jer u organizmu nema dovoljno tečnosti da se obezbedi adekvatan dotok krvi u mozak.

* Može se desiti, mada ređe, da dete posle naporne fizičke aktivnosti, kada želi da se “izduva” doživi krizu svesti. To se obično dešava ako dete nije uzelo “pravi” obrok bar dva sata pre napora, a naročito ako tokom fizičkog napora nije uzelo dovoljno tečnosti.

* Malokrvna (anemična) deca često imaju vrtoglavice i nesvestice, a neretko padaju (imaju sinkope). To je zato što mozak nema dovoljno kiseonika (zbog manjak hemoglobina koji donosi kiseonik tkivima), pa ga i mali pad pritiska “baca u nesvest”.

* Nagli gubitak telesne mase, naročito posle “nemedicinskih” i nepotrebnih dijeta pogoduje sinkopama. Ovo naročito važi za devojke koje misle da su debele, a zapravo nemaju višak telesne mase.

* Kod devojaka menstrualni ciklus (ali period neposredno pred ciklus) može predisponirati nastanak sinkopa.

Kako izgleda tipična sinkopa?

Ogromna većina (skoro svi) dece ima “uvertiru” u gubitak svesti. Prvo osete mučninu, vrtoglavicu, oblije ih hladan znoj, zamagli im se pred očima. Ova najava pada u nesvest obično prethodi sinkopi (krizi svesti) pa se stručno i zove presinkopa. Tada je dete ekstremno bledo, belih usnica. Ako neko ne interveniše polaganjem deteta u ležeći položaj uz podizanje nogu iznad nivoa glave,  pad u nesvest je neizbežan.

Dete pada – “skljoka se” i gubi svest. Pri tom nisu prisutni grčevi ruku i nogu (konvulzije), nema pene na ustima, nema “ukočenog” pogleda deteta, dete se ne upiški, a sve traje najduže par desetina sekundi.

Posle pada, dete se trenutnio oporavlja, nije zbunjeno i pospano, zna gde se nalazi i odmah uspostavlja dobar kontakt sa uplašenim drugarima (ili  prestravljenim roditeljima).

Šta uraditi da se gubici svesti (sinkope) ne javljaju – kako ih sprečiti?    

        

Podeli:

Komentari

 1. Sandra says:

  Zdravo, imam problem koji me muci vec duze vreme.
  Kao maloj mi se desavalo da izgubim svest, ne padnem u nesvest ali nisam svesna situacije, imam osecaj kao da ne postojim, kao da sanjam, bukvalno kao da je duh izasao iz mene i ne mogu da se skoncentrisem od nekoliko sekundi do minuta. I to me je prestalo jedno vreme, sad mi se to nedavno desavalo par puta opet u gradu. Stvorilo mi je veliku fobiju. Poslednji put me je pratio gubitnom svesti, nisam znala gde sam, drhtavicom, znojenjem, stezivanjem misica i povracanjem.
  Ako mi mozete ikako pomoci bila bih vam zahvalna jako!

  • MojPedijatar says:

   NEMA dileme – MORA se obaviti pregled!

   Prvo kod izabranog lekara, a onda kod neurologa. Bez pregleda se ovo naprosto NE može proceniti.

 2. Tijana says:

  Zdravo, ja sam danas imala slucaj da sam skoro pala u nesvest, zapravo izasla sam iz autobusa i slosilo mi se odjednom, srce je krenulo ubrzano da mi kuca, smracilo mi se pred ocima, slabije sam cula, i imala sam potrebu da sednem negde ali nisam imala gde, samo sam se drzala za nesto da ne padnem, to je trajalo nekoliko minuta. Kada se to desavalo upiskila sam se, ne znam da li je to od straha ili neceg drugog, oblio me je hladan znoj, i posle mi je bilo bolje na neki nacin ali sam se bas znojila

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda NEMA načina da se ovo ispravno proceni!

   Najverovatnije se radi o bezazlenoj sinkopi, ali se pregled MORA obaviti.

 3. Marko says:

  Zdravo,ja sam imao slucaj prije 10 dana da sam pao u nesvest i kako su mi rekli drugari koji su bili tu kad se to desilo morali su da mu vade jezik jer sam bio bled i nisam disao.Vase misljenje o tome?

  • MojPedijatar says:

   MORA se obaviti preged pedijatra!

   To NE MORA da bude ništa opasno, ali se pregled MORA obaviti

 4. Zabrinuta mama says:

  Moja devojcica od 2,5 god je pre 3 meseca u toku plakanja izgubila svest, odmah smo otisli u bolnicu gde smo zadrzani, i utvrdili su krizu svesti tj zacenjivanje.
  Medjutim, juce se to ponovilo kada je pala na beton u toku igranja,( videla sam ceo pad , nije udarila glavu) pocela da place i kada je muz uzeo u ruke, pocela je da se izvija boreci se za vazduh i u sledecem trenutku izgubila svest. Posle 10tak sek se povratila nakod okretanja naopako. Odmah je trazila mamu, i znala je sta se desava.
  Koje preglede treba dete da obavi? Da li je moguce da se to cesto desava?

  • MojPedijatar says:

   Sasvim je jasno da se radi o BEZAZLENOM i prolaznom zacenjivanju! to NIJE za brigu, a najvažnije je da se dete umiri PRE nego se zaceni.

 5. Mersida Uzunovic says:

  Moj unuk 4razred drugi put se desava da se onesvjesti! Sad se umivao i rekao da mu je crno ispred ociju! Pre nego je pao uhvacen je ali donji deo tjela bio je kao ukrucen! Doktor je rekao da je kolaps! Malim vas za misljenje! Hvala

 6. Ana says:

  Postovani, imam devojcicu od 5 godina koja od svoje 3 godine pada u nesvest prilikom svakog vadjenja krvi iz prsta. Ono sto me jako brine jeste sto joj se odmah posle gubitka svesti koci celo telo. Sve traje 2 minuta nakon cega joj se telo potpuno opusti ali je jako pospana ili prosto zaspi odmah. Nema nikakvuh trzaja, pene i slicno. Doktori to karakterisu kao krizu svesti nastalu od straha zbog vadjenja krvi. Mene brine ta ukocenost i pospanost. Volela bih da cujem vase misljenje. Hvala

  • MojPedijatar says:

   Sve zaista ukazuje na sinkope – kolapse, a dete MORA da vadi krv u LEŽEĆEM položaju da bi se ovo izbeglo.

 7. Biljana says:

  Poštovani
  Juče sam krenula sa detetom 16 godina za grad posle 10 min vožnje grad.autobusom stajale smo njoj je odjednom glava pala na grudi i čulo se kao hrci uspela sam vodom da je razbudim usrojecem položaju to je trajalo 10 sekundi. Dovela sam je do sedišta sela je i normalno komunicirali. Samo je bila bleda i uplašena. A prethodno mi je rekla da je u tri sata zaspala nije mogla da zaspi a u 6 smo ustali. Molim za mišljenje.

Strana 12 od 16<<<1011121314>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA