Krize svesti – padanje u nesvest

Krize svesti obično predstavljaju zastrašujuće iskustvo za roditelje – većina ima crne misli o epilepsiji, ili “još nekim gorim” uzrocima gubitka svesti. Srećom, nije tako! Većina dece ne padaju zbog neke teške bolesti mozga ili srca, već se radi o jednom (relativno bezopasnom) fenomenu koji želimo da vam približimo.

* Prvo, i najvažnije je dete ostaviti u ležećem položaju i podignuti mu noge iznad nivoa glave. Tada će se krv iz donjih delova tela brzo vratiti u mozak koji će se obradovati i vratiti dete u svesno stanje (takozvana autotransfuzija). Kad se dete “povrati” nemojte ga odmah dizati “neka ga” par minuta u ležećem položaju.

* Ako se gubitak svesti desio u zagušljivom ambijentu iznesite dete ili provetrite prostoriju.

* Kad se poptuno osvesti neka odsedi još nekoliko minuta

* Dajte mu da pije – negaziran sok ili običnu vodu, a što pre organizujte barem laganu užinu

Korisni saveti

Da ne bi došlo do ponovnog «padanja u nesvest» treba izbegavati:

* Izuzetno je važno da se unosi dovoljno tečnosti, naročito kada su spoljne temperature visoke. Deca koja imaju sklonosti ka gubicima svesti moraju piti više vode, a to je nemoguće bez “jače” hrane.

* Treba izbegavati dugotrajno, nepotrbno stajanje, naročito u zagušljivom i pretoplom ambijentu.

* Kada dete oseti nagoveštaj pada, treba samo da legne, i da podigne noge. Detetu treba objasniti o kakvom je problemu reč, a naročito treba naučiti dete da prepozna najavu gubitka svesti. Treba ohrabriti dete da nije sramota da se legne, i da je to mnogo bolje nego da se nekontrolisano padne i razbije glava.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

  1. Marija Mijajlovic 25.08.2019 u 19:29

    Moje dete ima 8 god. Desava se da ima krizu svesti kako vi to zovete. To se u glavnom desi kada ima mucnine, ili kada dobije temperaturu. Iz cista mira, ali isto tako se brzo povrati, zna za sebe cak sam ga i pitala sta je bilo, rekao mi je da mu se od jednom zavrtelo u glavi i da mu je bilo muka. Dali treba da budemo zabrinuti ili ne?

    Odgovori na komentar
  2. Postovanje, moje dete, decak 11 godina, pre pola sata je pao u nesvest. Pre nego sto je izgubio izgubio svestet rekao je da mu je toplo i i da ima bol, mucninu u predelu zeludca. Potom se onesvestio. Istu epizodu je imao i proslog leta kada je pregledan od strane pedijatra i odradjena mu je krvna slika koja je bila uredna. Dalje analize nisu radjane jer je lekar rekao da nema potrebe. Da li smatrate da je rec o gore navedenom nazovi problemu ili bismo trebali da odradimo neke dodatne analize i koje. Hvala unapred.

    Odgovori na komentar
Strana 15 od 15<<<1112131415

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA