Krize svesti – padanje u nesvest

Krize svesti obično predstavljaju zastrašujuće iskustvo za roditelje – većina ima crne misli o epilepsiji, ili “još nekim gorim” uzrocima gubitka svesti. Srećom, nije tako! Većina dece ne padaju zbog neke teške bolesti mozga ili srca, već se radi o jednom (relativno bezopasnom) fenomenu koji želimo da vam približimo.

* Prvo, i najvažnije je dete ostaviti u ležećem položaju i podignuti mu noge iznad nivoa glave. Tada će se krv iz donjih delova tela brzo vratiti u mozak koji će se obradovati i vratiti dete u svesno stanje (takozvana autotransfuzija). Kad se dete “povrati” nemojte ga odmah dizati “neka ga” par minuta u ležećem položaju.

* Ako se gubitak svesti desio u zagušljivom ambijentu iznesite dete ili provetrite prostoriju.

* Kad se poptuno osvesti neka odsedi još nekoliko minuta

* Dajte mu da pije – negaziran sok ili običnu vodu, a što pre organizujte barem laganu užinu

Korisni saveti

Da ne bi došlo do ponovnog «padanja u nesvest» treba izbegavati:

* Izuzetno je važno da se unosi dovoljno tečnosti, naročito kada su spoljne temperature visoke. Deca koja imaju sklonosti ka gubicima svesti moraju piti više vode, a to je nemoguće bez “jače” hrane.

* Treba izbegavati dugotrajno, nepotrbno stajanje, naročito u zagušljivom i pretoplom ambijentu.

* Kada dete oseti nagoveštaj pada, treba samo da legne, i da podigne noge. Detetu treba objasniti o kakvom je problemu reč, a naročito treba naučiti dete da prepozna najavu gubitka svesti. Treba ohrabriti dete da nije sramota da se legne, i da je to mnogo bolje nego da se nekontrolisano padne i razbije glava.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Zlata matic says:

  Moj sin ima sesnajst godina i pre par dana je prilikom naglog ustajanja sa stolice počeo da kleče nogama i drhti i onda je pao u nesvest to je trajalo par sekundi i ničeg se neseca

 2. Snezana Antolic says:

  Imam devojcicu status 6 godina. Danas smo stajale u redu u prodavnici od jednom je Pala u nesvest ali je za par sekundi dosla sebi. Kasnije je sve bilo uredu pro padu je Jace udarila glavom o pod nema vidljivih povreda na glavu I temenu.

 3. Patricia says:

  Svi gore navedeni simptomi se desavaju kod moje kcerke ,padanje u nesvest,nekad drhtanje ,strah jutros joj je prvi put jako otekao jezik,gubi svest nekad po 5 i vise minuta nekad kratko minut dva,oci blede nema pogled ,ili prazan oduzet pogled ,bez imalo snage u telu nemoze da se pomeri, cak je dva ili tri put u cetrnaestoj godini izgubila vid na nekoliko sati , stase preporucuje kakva ishrana ?ili sta napraviti ,bila je kod boljih doktora u Chicagu na svim ispitivanjima ali nista konkretno nismo saznali? Hvala unapred.

 4. Meliha says:

  Beba 13og puni 9 meseci….6 puta joj se desavala kriza do sad. Prvi put se desilo pre 2 meseca.Eeg uredan,kardioloski nalaz uredan…ne znam sta dalje raditi?

 5. Ivana says:

  Imam devojcicu 5 godina. Prosle godine se onesvestila u vrtic,nisam bila prisutna. To je trajalo 10-tak sekunde.Bili smo kod neurologa,kazu da je sve ok. Danas smo vadili zub,pobledela je i rekla da joj se vrti u glavi. Pala je na krevet,oci i usta su joj bili bledi. Noge i ruke su joj se ukocile. To je trajalo isto 10-tak sekuni. Posle toga joj je bilo muka,nije povracala. Zaspala je poslepola sata.

 6. Dragana says:

  Danas mi je sin trcao okliznuo se i pao, prisla sam da ga podignem inizgubio jebsvest nakon par sekundi osvestio se. Da li je to za brigu? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Ukoliko se tokom dana njegovo opšte stanje promeni ili počne da povraća obavezno se javite lekaru.

Strana 16 od 16<<<1213141516

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA