Krize svesti – padanje u nesvest

Krize svesti obično predstavljaju zastrašujuće iskustvo za roditelje – većina ima crne misli o epilepsiji, ili “još nekim gorim” uzrocima gubitka svesti. Srećom, nije tako! Većina dece ne padaju zbog neke teške bolesti mozga ili srca, već se radi o jednom (relativno bezopasnom) fenomenu koji želimo da vam približimo.

Kao što smo već istakli gubici svesti koje smo opisali (sinkope ili kolapsi) nisu bolest već konstitucionalna karakteristika deteta. Zato ogromna većina dece (preko 95%) “ne traži” lečenje nekim lekom. Potrebno je promeniti (“ozdraviti”) način života deteta, što ponekad traži mnogo vremena i strpljenja. Evo nekoliko korisnih saveta za izbegavanje novih “padanja u nesvest”:

* Ne sme odmah da se skače iz kreveta posle buđenja, već da malo posedi na krevetu pa onda da krene u novi dan.

* Obroci ne smeju da se preskaču, a naročito je važan doručak koji je “energetski stub” nastupajućeg dana. Pored tri glavna obroka užine su takođe važne

* Izbegavati nepotrebne dijete, pogotovo one koje nisu predložene od strane nutricioniste ili lekara! Ovo posebno važi za devojčice i devojke kojima su uzori anoreksične manekenke – suvonjavo mršave devojke odavno nisu u modi

* Redovna fizička aktivnost je veoma važan korak u jačanju dece sklone gubicima svesti. Vežbe jačaju kardiovaskularni sistem, a tako i sposobnost organizma da popravi protok kroz mozak u “kritičnim” situacijama.

Kada ipak treba tražiti pomoć lekara?

Nažalost, postoje i drugi, daleko teži uzroci padanja u nesvest, ali se tada javljaju mnogo ozbiljniji poremećaji koji prate gubitak svesti.

* Ako se kriza svesti desi u sedećem ili ležećem položaju, ako dugo traje, a uočava se ukočen pogled sa penom na ustima, a naročito ako se dete naizmenično grči i opušta (konvulzije), ili se upiški. Tada se najverovatnije radi o neurološkom poremećaju (najčešće epilepsiji), pa je potrebno što pre dete odvesti lekaru (najbolje dečjem neurologu)

* Ako je dete, kada napad prođe, klonulo, pospano, veoma zbunjeno, slabo uspostavlja kontakt sa okolinom. I ovo “govori u prilog”  neurološkim oboljenjima.

* Kada dete izgubi svest tokom fizičkog napora, ili neposredno posle završetka aktivnosti dete mora što pre kod pedijatra

* Ako je pre gubitka svesti dete osetilo “veoma brzo lupanje srca” ne treba čekati, odmah treba otići u najbližu ili dežurnu dečju bolnicu

* Kada malo dete (predškolska deca), a naročito bebe izgube svest obavezno dete treba odvesti pedijatru. Nije lako odrediti uzroka gubitaka svesti kod mlađe dece, pa svaka kriza svesti traži detaljno ispitivanje

Postoje i druge bolesti, pre svega neurološki poremećaji i oboljenja srca, koji mogu biti uzrok kriza svesti kod dece. Srećom, takvi problemi su daleko ređi od “običnih” gubitaka svesti (sinkopa) o kojima smo ovog puta pisali. Gubici svesti koji imaju za uzrok neurološke, kardiološke ili druge ozbiljnije bolesti se znatno razlikuju od sinkopa, tako da većina dece brzo stignu do pedijatra.

Zato, kada se prepoznaju karakteristike bezopasnih gubitaka svesti (sinkopa), treba se pridržavati jednostavnih saveta, i bez nepotrebnog straha pomoći detetu da prevaziđe ovaj neprijatanim ali prolazan problem.

krevet

Šta roditelji nikako ne treba da rade kada se dete “onesvesti”?

Pre saveta kako pomoći detetu želimo da vas naučimo šta je potpuno nepravilno, ponekad i opasno po dete!

* Ne pridižite ga da sedne ili ustane – tako mu pogoršavate dotok krvi u mozak, pa će dete opet izgubiti svest!

* Ne polivajte dete hladnom vodom

* Ne “lupajte” šamare detetu koje je bez svesti

* Ne “čupajte” detetu jezik – nemoguće je da se dete “udavi sopstvenim jezikom”, to je totalna zabluda.

* Ne dajte da se nad detetom nadvije gomila “stručnjaka” koji na prethodno navedene načine žele da pomognu detetu

Šta treba uraditi – kako pomoći detetu koje je izgubilo svest?

Podeli:

Komentari

  1. Marija Mijajlovic 25.08.2019 u 19:29

    Moje dete ima 8 god. Desava se da ima krizu svesti kako vi to zovete. To se u glavnom desi kada ima mucnine, ili kada dobije temperaturu. Iz cista mira, ali isto tako se brzo povrati, zna za sebe cak sam ga i pitala sta je bilo, rekao mi je da mu se od jednom zavrtelo u glavi i da mu je bilo muka. Dali treba da budemo zabrinuti ili ne?

    Odgovori na komentar
  2. Postovanje, moje dete, decak 11 godina, pre pola sata je pao u nesvest. Pre nego sto je izgubio izgubio svestet rekao je da mu je toplo i i da ima bol, mucninu u predelu zeludca. Potom se onesvestio. Istu epizodu je imao i proslog leta kada je pregledan od strane pedijatra i odradjena mu je krvna slika koja je bila uredna. Dalje analize nisu radjane jer je lekar rekao da nema potrebe. Da li smatrate da je rec o gore navedenom nazovi problemu ili bismo trebali da odradimo neke dodatne analize i koje. Hvala unapred.

    Odgovori na komentar
Strana 15 od 15<<<1112131415

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA