Krize svesti – padanje u nesvest

Krize svesti obično predstavljaju zastrašujuće iskustvo za roditelje – većina ima crne misli o epilepsiji, ili “još nekim gorim” uzrocima gubitka svesti. Srećom, nije tako! Većina dece ne padaju zbog neke teške bolesti mozga ili srca, već se radi o jednom (relativno bezopasnom) fenomenu koji želimo da vam približimo.

To je ono kada dete “kolabira” – prvo mu se “sloši”, muka mu je, zavrti mu se u glavi i potom padne. Kolaps je malo zastareo termin, ali je i dalje u upotrebi, čak i među lekarima pa ga nećemo odbaciti. Pravilan, medicinski naziv za ove vrste “padanja u nesvest” je sinkopa.

ZAŠTO DETE “PADA U NESVEST”?

Skoro svakom od nas se, kada naglo ustanemo iz kreveta, zacrni pred očima, a lagana vrtoglavica opominje da se vratimo u horizontalu. Ako se prisetimo detinjstva, vratiće nam se neka od situacija kada nam je “pripalo zlo”: u zagušljivom autobusu, posle vađenja krvi, tokom dugotrajnog stajanja u redu.

Ipak, najveći broj dece ne gubi svest i sećaju se, do detalja, šta se dešavalo. Ako dete zaista gubi svest (pada) po pravilu se ne seća pada, a u sećanju uvek postoji “prazan prostor” (stručno se naziva amnezija) za sam pad. E, to se, u medicinskom svetu, naziva kriza svesti.

Šta je to sinkopa (ili kolaps)?

Sinkop  nastaje kada detetu ne stiže dovoljno krvi u mozak. Ima mnogo vrsta sinkopa, ali priča koju vam sada pričamo je vezana za “kolapse” koji se dešavaju u situacijama kada detetu naglo padne krvni (arterijski) pritisak. Kada mozak nema dovoljno krvi u njega ne stiže dovoljno kiseonika i hranjivih materija (pre svega šećera) pa mozak, jednostavno, ne može da radi “kako” treba. Tada mozak “naredi” da dete padne. Kada dete dođe u horizontalu, krv se vrati u glavu, mozak dobija dovoljno krvi i svest se brzo vraća, a dete je odmah pribrano, prepoznaje okolinu i lako “dolazi sebi”.

Zašto mozak ne dobija dovoljno krvi kod dece sa sinkopama?

Roditelji treba da znaju da se ne radi o bolesti već o konstitucionalnoj karakteristici. U pitanju je nasledna sklonost ka padu arterijskog pritiska u određenim situacijama. Uvek se nađe neko u porodici (obično mama) ko ima nizak pritisak, pa detetov organizam radi pod nižim arterijskim pritiskom. Kada se takva deca nađu u  okolnostima u kojima pritisak još malo padne – lako gube svest.  Deca koja padaju u nesvest su obično vižljasta, pre mršava nego debela, a veliki broj spada u takozvanu emotivnu decu.

U kom uzrastu nastaju sinkope?

Tipične krize svesti – sinkope pogađaju najčešće decu školskog uzrasta, nešto češće devojčice od dečaka. Sinkope se mogu javiti i kod male (predškolske) dece, ali tada je obavezno da dečji neurolog isključi druge (neurološke) bolesti i stanja koje mogu dovesti do gubitaka svesti.

Koje su to okolnosti u kojim dete pada (ima sinkopu)?

* Važno je znati situacije koje “pogoduju” nastanku sinkopa. To će pomoći da se prepozna (bezazlena) priroda problema, ali i izbegavaju takve okolnosti u budućnosti, čime se sprečavaju nove krize svesti. Ima ih mnogo, a navešćemo najvažnije:

* Najveći broj dece pada prilkom naglog ustajanja iz kreveta, u jutarnjim satima, pre u toku ili posle posete kupatilu.

* Dugotrajno stajanje – u redu, u horu, na autobuskoj stanici, na sahranama…Sve ovo dovodi do slivanja krvi iz gornjih delova tela, pa tako mozak ostaje bez dovoljne količine kiseonika.

* Deca lakše padaju u zagušljivom ambijentu, kada je temperatura vazduha visoka, ili ako je vlaćnost velika.

* Neretko deca imaju krizu svesti kada dožive neprijatnost (vađenje krvi, zuba, nakon neprijatnih dijagnostičkih procedura) ili ugledaju neki neprijatan prizor  (već miris ambulante može dovesti do pada u nesvest kod veoma “osetljive” dece)

* Sve ove okolnosti su pogodne za gubitak svesti, a svemu može doprineti “prazan stomak” – preskakanje obroka, ili nedovoljno uzimanje tečnosti.

* Pacijenti sa povišenom telesnom temperaturom lakše padaju u nesvest jer visoka telesna temperarura širi krvne sudove i “obara” krvni pritisak.

* Kada deca imaju česte prolive i povraćanja, imaju veliki rizik od gubitka svesti. To je, tako reći, za očekivati, jer u organizmu nema dovoljno tečnosti da se obezbedi adekvatan dotok krvi u mozak.

* Može se desiti, mada ređe, da dete posle naporne fizičke aktivnosti, kada želi da se “izduva” doživi krizu svesti. To se obično dešava ako dete nije uzelo “pravi” obrok bar dva sata pre napora, a naročito ako tokom fizičkog napora nije uzelo dovoljno tečnosti.

* Malokrvna (anemična) deca često imaju vrtoglavice i nesvestice, a neretko padaju (imaju sinkope). To je zato što mozak nema dovoljno kiseonika (zbog manjak hemoglobina koji donosi kiseonik tkivima), pa ga i mali pad pritiska “baca u nesvest”.

* Nagli gubitak telesne mase, naročito posle “nemedicinskih” i nepotrebnih dijeta pogoduje sinkopama. Ovo naročito važi za devojke koje misle da su debele, a zapravo nemaju višak telesne mase.

* Kod devojaka menstrualni ciklus (ali period neposredno pred ciklus) može predisponirati nastanak sinkopa.

Kako izgleda tipična sinkopa?

Ogromna većina (skoro svi) dece ima “uvertiru” u gubitak svesti. Prvo osete mučninu, vrtoglavicu, oblije ih hladan znoj, zamagli im se pred očima. Ova najava pada u nesvest obično prethodi sinkopi (krizi svesti) pa se stručno i zove presinkopa. Tada je dete ekstremno bledo, belih usnica. Ako neko ne interveniše polaganjem deteta u ležeći položaj uz podizanje nogu iznad nivoa glave,  pad u nesvest je neizbežan.

Dete pada – “skljoka se” i gubi svest. Pri tom nisu prisutni grčevi ruku i nogu (konvulzije), nema pene na ustima, nema “ukočenog” pogleda deteta, dete se ne upiški, a sve traje najduže par desetina sekundi.

Posle pada, dete se trenutnio oporavlja, nije zbunjeno i pospano, zna gde se nalazi i odmah uspostavlja dobar kontakt sa uplašenim drugarima (ili  prestravljenim roditeljima).

Šta uraditi da se gubici svesti (sinkope) ne javljaju – kako ih sprečiti?    

        

Podeli:

Komentari

 1. Adisa says:

  Kod mog brata djecak ima ne pune 3 godine,neki dan se samo srušio i bio u nesvijesti oko 15 minuta

 2. Mila says:

  Poštovani,
  djevojčica 7 god. nekoliko puta je gubila svijest proteklih godina uvijek samo tijekom vađenja krvi. Uvijek bi problijedila, oblio bi ju hladni znoj, pobijelile bi joj usnice i nakratko bi izgubila svijest. Danas ponovno vadjenje krvi nakon duzeg vremena, samo ovaj put osim uobicanjenog njenog padanja u nesvijest, primjetila sam takodjer prazan ukocen pogled i lagano ukoceno trzanje ruke prije samog gubitka svijesti. Sve skupa je trajalo nekoliko minuta, no brinu me ukocene oci i trzaj.
  Hvala unaprijed na odgovoru!

 3. Predrag Novkovic says:

  Palo mi je dete u kupatilu na kratko odmah smo je vodili kod lekara ,krvna slika uredu sve ok ,krenuli u liftu je opet pala I povracala,sada je na infuziju
  Molim hitan savet

 4. Dejan Stosic says:

  Devojcica 14 godina , za zadnja 4-5 meseca 2 puta joj se desilo da kada ustane i kreveta gde je lezala ili sedela da nakon sto ustane posle 30 sek kolabira padne i niceg se ne seca to traje 10-15 sekunde
  Gde bi trebao da odvedem dete kod kog lekara

  • MojPedijatar says:

   NIGDE!

   Das se poveća unos tečnosti, da redovno jede (da NE preskače doručak) i da se izbegavaju NAGLE promene položaja tela…ovo je bezazlen fenomen, stručno se naziva sinkopa.

 5. Maja says:

  Dete prvi razred,kaze nije piovodu dva sata,i pao je u nesvest,na par sekundi ,normalno ustao pio vodu i posle sve normalno,bio je bled i kaze da je osetio muku ,vrtoglavicu,dete je inace zdravo,ima jedino dijagnozu atopiskok dermatitisa,unapred hvalA

  • MojPedijatar says:

   Dete naprosto mora da se pregleda kod svog pedijatra, pa da se vidi sta dalje da se radi.

 6. Csaki Bojana says:

  Dobar dan.Imam jedno pitanje dete 8 godina prvi put je palo u nesvest dete inace ima artritis i pije lekove za to Mtx 12,5 mg i dobija spricu Humira 40mg (Adalimumab) jutros je popila mtx i posle 2 sata samo je rekla boli me glava i srusila se niz stolicu da li je uzrok jaki lekovi ili je nesto drugo u pitanju inace lekove pije od 4 godine a inekciju 9 meseci nismo do sad imali nikakvih problema sto se tice ove teme. hvala

 7. Elvira says:

  Dobar dan , imam kćerku od 15 godina već dva puta u zadnjih sedam mijeseci pada u nesvijest . Prvi put krajem Augusta bili smo na godišnjem nije imala pijene na ustima niti se uposlila , i prije neki dan opet samo ovaj put vilice su joj bile sastavljene . Za prvi put smo radili sve pretrage i EEG nalaz kod neurologa sve je u redu .Neutolog kad da je stres i sad smo opet zakazali kod kardiologa da obavi detaljno snimanje srca . Krvna slika ok , željezo ok samo malo joj je tlak bio visok . Inače je trebala da ima menstrualni ciklus a tako i prvi put isto je bila u tom periodu . Šta vi možete da nam posavijetujjte šta da radimo . Unaprijed zahvalni

  • MojPedijatar says:

   Treba obaviti kardioloski pregled, a po opisu bi se reklo da se radi o bezazlenim sinkopama – koje nastaju zbog pada krvnog pritiska.

Strana 11 od 16<<<910111213>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA