Krize svesti – padanje u nesvest

Krize svesti obično predstavljaju zastrašujuće iskustvo za roditelje – većina ima crne misli o epilepsiji, ili “još nekim gorim” uzrocima gubitka svesti. Srećom, nije tako! Većina dece ne padaju zbog neke teške bolesti mozga ili srca, već se radi o jednom (relativno bezopasnom) fenomenu koji želimo da vam približimo.

Foto: Unsplash

To je ono kada dete “kolabira” – prvo mu se “sloši”, muka mu je, zavrti mu se u glavi i potom padne. Kolaps je malo zastareo termin, ali je i dalje u upotrebi, čak i među lekarima pa ga nećemo odbaciti. Pravilan, medicinski naziv za ove vrste “padanja u nesvest” je sinkopa.

ZAŠTO DETE “PADA U NESVEST”?

Skoro svakom od nas se, kada naglo ustanemo iz kreveta, zacrni pred očima, a lagana vrtoglavica opominje da se vratimo u horizontalu. Ako se prisetimo detinjstva, vratiće nam se neka od situacija kada nam je “pripalo zlo”: u zagušljivom autobusu, posle vađenja krvi, tokom dugotrajnog stajanja u redu.

Ipak, najveći broj dece ne gubi svest i sećaju se, do detalja, šta se dešavalo. Ako dete zaista gubi svest (pada) po pravilu se ne seća pada, a u sećanju uvek postoji “prazan prostor” (stručno se naziva amnezija) za sam pad. E, to se, u medicinskom svetu, naziva kriza svesti.

Šta je to sinkopa (ili kolaps)?

Sinkop  nastaje kada detetu ne stiže dovoljno krvi u mozak. Ima mnogo vrsta sinkopa, ali priča koju vam sada pričamo je vezana za “kolapse” koji se dešavaju u situacijama kada detetu naglo padne krvni (arterijski) pritisak. Kada mozak nema dovoljno krvi u njega ne stiže dovoljno kiseonika i hranjivih materija (pre svega šećera) pa mozak, jednostavno, ne može da radi “kako” treba. Tada mozak “naredi” da dete padne. Kada dete dođe u horizontalu, krv se vrati u glavu, mozak dobija dovoljno krvi i svest se brzo vraća, a dete je odmah pribrano, prepoznaje okolinu i lako “dolazi sebi”.

Zašto mozak ne dobija dovoljno krvi kod dece sa sinkopama?

Roditelji treba da znaju da se ne radi o bolesti već o konstitucionalnoj karakteristici. U pitanju je nasledna sklonost ka padu arterijskog pritiska u određenim situacijama. Uvek se nađe neko u porodici (obično mama) ko ima nizak pritisak, pa detetov organizam radi pod nižim arterijskim pritiskom. Kada se takva deca nađu u  okolnostima u kojima pritisak još malo padne – lako gube svest.  Deca koja padaju u nesvest su obično vižljasta, pre mršava nego debela, a veliki broj spada u takozvanu emotivnu decu.

U kom uzrastu nastaju sinkope?

Tipične krize svesti – sinkope pogađaju najčešće decu školskog uzrasta, nešto češće devojčice od dečaka. Sinkope se mogu javiti i kod male (predškolske) dece, ali tada je obavezno da dečji neurolog isključi druge (neurološke) bolesti i stanja koje mogu dovesti do gubitaka svesti.

Koje su to okolnosti u kojim dete pada (ima sinkopu)?

* Važno je znati situacije koje “pogoduju” nastanku sinkopa. To će pomoći da se prepozna (bezazlena) priroda problema, ali i izbegavaju takve okolnosti u budućnosti, čime se sprečavaju nove krize svesti. Ima ih mnogo, a navešćemo najvažnije:

* Najveći broj dece pada prilkom naglog ustajanja iz kreveta, u jutarnjim satima, pre u toku ili posle posete kupatilu.

* Dugotrajno stajanje – u redu, u horu, na autobuskoj stanici, na sahranama…Sve ovo dovodi do slivanja krvi iz gornjih delova tela, pa tako mozak ostaje bez dovoljne količine kiseonika.

* Deca lakše padaju u zagušljivom ambijentu, kada je temperatura vazduha visoka, ili ako je vlaćnost velika.

* Neretko deca imaju krizu svesti kada dožive neprijatnost (vađenje krvi, zuba, nakon neprijatnih dijagnostičkih procedura) ili ugledaju neki neprijatan prizor  (već miris ambulante može dovesti do pada u nesvest kod veoma “osetljive” dece)

* Sve ove okolnosti su pogodne za gubitak svesti, a svemu može doprineti “prazan stomak” – preskakanje obroka, ili nedovoljno uzimanje tečnosti.

* Pacijenti sa povišenom telesnom temperaturom lakše padaju u nesvest jer visoka telesna temperarura širi krvne sudove i “obara” krvni pritisak.

* Kada deca imaju česte prolive i povraćanja, imaju veliki rizik od gubitka svesti. To je, tako reći, za očekivati, jer u organizmu nema dovoljno tečnosti da se obezbedi adekvatan dotok krvi u mozak.

* Može se desiti, mada ređe, da dete posle naporne fizičke aktivnosti, kada želi da se “izduva” doživi krizu svesti. To se obično dešava ako dete nije uzelo “pravi” obrok bar dva sata pre napora, a naročito ako tokom fizičkog napora nije uzelo dovoljno tečnosti.

* Malokrvna (anemična) deca često imaju vrtoglavice i nesvestice, a neretko padaju (imaju sinkope). To je zato što mozak nema dovoljno kiseonika (zbog manjak hemoglobina koji donosi kiseonik tkivima), pa ga i mali pad pritiska “baca u nesvest”.

* Nagli gubitak telesne mase, naročito posle “nemedicinskih” i nepotrebnih dijeta pogoduje sinkopama. Ovo naročito važi za devojke koje misle da su debele, a zapravo nemaju višak telesne mase.

* Kod devojaka menstrualni ciklus (ali period neposredno pred ciklus) može predisponirati nastanak sinkopa.

Kako izgleda tipična sinkopa?

Ogromna većina (skoro svi) dece ima “uvertiru” u gubitak svesti. Prvo osete mučninu, vrtoglavicu, oblije ih hladan znoj, zamagli im se pred očima. Ova najava pada u nesvest obično prethodi sinkopi (krizi svesti) pa se stručno i zove presinkopa. Tada je dete ekstremno bledo, belih usnica. Ako neko ne interveniše polaganjem deteta u ležeći položaj uz podizanje nogu iznad nivoa glave,  pad u nesvest je neizbežan.

Dete pada – “skljoka se” i gubi svest. Pri tom nisu prisutni grčevi ruku i nogu (konvulzije), nema pene na ustima, nema “ukočenog” pogleda deteta, dete se ne upiški, a sve traje najduže par desetina sekundi.

Posle pada, dete se trenutnio oporavlja, nije zbunjeno i pospano, zna gde se nalazi i odmah uspostavlja dobar kontakt sa uplašenim drugarima (ili  prestravljenim roditeljima).

Šta uraditi da se gubici svesti (sinkope) ne javljaju – kako ih sprečiti?    

        

Podeli:

Komentari

 1. sovce-bozinova says:

  imam kerka 14 god imala e do sad 3-4 onesvestuvanja zadnje je bilo danas ujutro pala je kad je ustala i kreveta i pad je bio unazad pala je na ledjima krenula je da ustaje odma ali je imala zbunjetost kod nje nije znala da je pala molim vas za savjet ta 3-4 kolapsa su bili u rokou od 3 god ali minije rekla i nisam znala danas mi je rekla da ise to desavalo i prije hvala unaprijed

  • MojPedijatar says:

   Tipična sinkopa – kolaps!
   NEMA naglog ustajanja iz kreveta, NEMA preskakanja obroka (doručak je najvažniji) i redovna fizička aktivnosti su načini da se detetu pomogne. Naravno, sve ovo uz pregled i praćenje kod Vašeg pedijatra.

    

  • Zana Bozovic says:

   Postovanje,
   Cijelo jutro sam na internetu,citam u nadi da cu malo olaksati problem i naidjoh na Vas sajt…Pisem Vam sa molbom da mi odgovorite,ako je moguce na moj mail…Moja cerka ima 15,5 godina i vec 7-8 puta imala je krize svijesti. Kazem krize iz razloga sto nista nije ustanovljeno. Prvi put joj se to desilo u septembru 2013 godine na putu do skole,sledeci put mjesec dana posle toga. Smjestili su nas na Djecjoj neurologiji u Podgoricu i uradili sve moguce pretrage. EEG glave radjen je vise puta sa rezultatom bez epi potencijala. Zatim skener,magnetna,eho stitne zlijezde,srca,ocnog dna,dopler krvnih sudova…sve,sve,sve i sve u redu. Posle skoro godinu dana to se opet desilo i nekako uvijek van kuce tako da nijesam ni znala kako to izgleda osim na osnovu price drugarica ili svjedoka koji su bili prisutni. Medjutim,za vikend,potpuno bez najave i neocekivano izasla je sa drugaricom ispred kuce da bi posle 2 minuta ta curica utrcala da nas zove i kaze kako joj je opet pozlilo. Dok smo mi dosli ona je vec bila u nesvjesnom stanju,ukocena,obamrla…Povratila se posle 5-6 min ( a meni se cinilo vjecnost) i bila je zbunjena,izbezumljena,zacudjenog pogleda…i sigurno 10-15 min nije bila svjesna,postavljala mi je ista pitanja…Kasnije,kad se skroz povratila rekla mi je da prije nego joj se to desilo,i inace svaki put kada se to desavalo,ima osjecaj da se gusi,kao da je neko ,,stisne za grlo,,ostane bez vazduha,ne moye da progovori i ima osjecaj kao da joj se ukoci vilica i ruka i onda izgubi svijest…Molim Vas,kao roditelj,kao majka da mi odgovorite i kazete mi Vase misljenje. Osjecam se tako bespomocno,svezanih ruku,ne znam kako da pomognem svom djetetu niti sta da joj kazem jer kao sto rekoh doktori tvrde da je to sve prolaznog karaktera,da nema razloga za brigu ali najgore sto smo stalno u strahu i mi i ona sa onim vjecito prisutnim pitanjem u glavi, A STA AKO JOJ SE TO DESI KAD BUDE SAMA ? Zivimo u Crnoj Gori i trazili smo uput za Beograd ali doktori nece da ga daju sa obrazlozenjem da je sve ispitano i uradjeno i da nemaju na osnovu cega? Jedina “terapija”i preporuka koju smo dobili od njih je psiholog koji ce je savjetovati kako da se izbori i nosi s tim…Ja se ipak plasim da negdje neki problem postoji jer to sto sam vidjela izgleda zaista jezivo. Napominjem da nije bilo pjene na ustima,niti mokrenja ali jeste grceva i ukocenosti. Molim Vas oprostite sto sam bila opsirna i molim Vas da mi odgovorite i date savjet u koliko je moguce.

   • MojPedijatar says:

    Sledeći korak MORA da bude detaljan pregled psihologa.

    Ukoliko tu bude SVE kako treba – sledeći korak je detaljan pregled dečjeg kardiologa (ekg, eho srca, holter i test opterećnja). Ukoliko je i to u redu, a krize svesti se ponavljaju – mora se ponovo obaviti kompletna neurološka obrada.

   • Aleksandar says:

    Uvažena gospođo Božović, problem vaše kćerke sam prepoznali kao naš.Ja i supruga dugo vremena preživljavam velike neprijatnosti zbog naše kćerke kojoj se dešavaju iste pojave i problemi kao i vašoj.U želji da razmjenimo mišljenja i olakšamo breme koje nosimo kao porodice, pozivam Vas na razgovor i komunikaciju u kojima ćemo nadam se pronaći ako ništa drugo duševno olakšanje.
    Srdačan pozdrav.
    Aleksandar i Vida Brašanav iz Tivta.

 2. branko says:

  Ja sam pao u nesvest drugar mi je rekao da sam samo se zgrcio i pao na pod sa stolice od racunara odma sam dosao sebi nisam se ni upisao niti sam imao penu nego ono klasicno padanje u nesvest e sad kad sam otisao na EGG taj snimak pokazalo mi je neke linije i doktor mi je preporucio da pijem valproix ili eftil jedno od ta 2 leka i sad vec pijem to 7 meseci nisam pao u nesvest ali kad sam pao isto ceo dan nisam nista jeo bio sa za racunarom i pusio sam mnogo cigareta pa hocu da pitam dali se moze da se izbace tablete msm da vise ne uzimam ali da se pridrzavam da mogu da popijem alkohol vikendom 😀

  • MojPedijatar says:

   Ovo je veoma ozbiljno pitanje, a odgovor JEDINO može da ti da neurolog koji ti je uveo terapiju i koji te prati. Ovi lekovi se NE smeju prekidati bez konsultacije sa tvojim doktorom!

 3. dejan says:

  dosta sam trazio objasnjenja prvenstveno od lekara neurologa i niko mi nije dao prave informacije dok se nisam informisao ovde o krizi svesti. elem ja sam radio sve kontra kada je moje dete od 7 godina imalo krizu naravno u ne znanju .sve je pocelo nocu kada smo ga obilazili pre spavanja i zatekli ga kako je izbalavio malo jastuk (nije dete penilo ili se upiskilo niti je imalo grceve pre samog spavanja dete smo kupali u jako zagrejanom kupatilu) i potom kada se to desilo hteli smo da ga probudimo da zamenimo jastucnicu i pidzamicu ali panika uzela je maha kada nismo uspeli da ga rasanimo tako da smo dete podigli u sedeci polozaj dozivali ga polivali vodom i sve ostalo sto ne treba raditi .posle nekih 15 min posli smo lekaru i u putu dete je povracalo. svo vreme dok je trajala kriza dete je imalo prosirene zenice(bile su fiksne tj nije jedno oko gledalo levo drugo dole ili slicno) sa kratkim povratkom svesti plakanjem ali ubrzo bi se vracalo u prvobitno konfuzno stanje kao da je pospan bez njegove komunikacije i snage ,malaksalo.cinimi se dok smo bili napolje da se polako vracao sebi jer je svez kiseonik dolazio do mozga i pri samom dolasku kod lekara dete je bilo razdrazlivo na dodire i reagovalo i dobio je ”snagu”.lekari u dezurnoj pedijatriji su mu dali fizioloski rastvor i dijazepam rektalno pritom odmah poslali na klinicki centar na neurologiju za decu u BG-u gde se dete pri dolasku tamo potpuno povratilo i bio je svestan svega islo u WC lepo komuniciralo ali i dalje pospano i izmoreno jer je bilo 3 ili 4 h jutro i sada se tamo nalazi tj 7 narednih dana na detaljnom ispitivanju .Moje neke predpostavke su da je kriza nastupila pri samom leganju u krevet da dete spava tj odma pritom jer je dete obicno uvek trazilo da mu se procita neka prica pred spavenje pa nam je takodje bilo cudno zasto nas nije zvao to vece ,kriza je trajala duze jer smo sve radili kontra nego sto ste vi opisali .analiza krvi deteta je u redu osim sto su veoma malo poviseni leukociti i secer ali to je po mojoj predpostavci sto je dete bilo blesno i imalo upalu grla i kasalj i bilo pod antibioticima 3 dana pre krize,slener glave je dobar.Molim da mi odgonetnete ovu enigmu i potvrdite ili ne moje predpostavke i dali je moguce da je kriza trajala duze zato sto smo sve radili kontra nego sto je trebalo i kakve su moguce posledice ako se to opet desi i ne reaguje uopste ili reaguje pogresno? hvala na odgovoru

  • MojPedijatar says:

   Zaista je teško odgonetnuti prirodu ove krize svesti bez detaljnog ispitivanja! Prvi korak JESTE neurološka obrada i to će kolege sasvim sigurno obaviti kako treba. AKo se NE otkrije uzrok problema u domenu neurorologa, sledi i kardiološko ispitivanje. Tek kad se kompletira dijagnostika može se podrobnije znati šta je uzrokovalo ovaj gubitak svesti kod Vašeg deteta. Sve dugo bi bilo neprihvatljivo nagađanje.

   • Veverica Mica says:

    Zapravo ja imam jedno pitanje
    Meni se desavalo 3 puta pad u nesvest u 6 meseci
    Da napomenem (ja imam malo visi nivo secera u krvi ali nisam dijabeticar i imam nizak pritisak)
    Prva dva pada u nesvest desili su se kada
    sam bila u Luna Parku na cuvenom rollercoasteru koji je vozio velikom brzinom na velikoj visini a ja se toga zaista plasim
    Prvi put sam pala u toku voznje i ta nesvestica je trajala zaista kratko brzo sam dosla sebi i svega bila svesna i nakob sto je taj “voz” stao ja sam opet pala u nesvest ali na 15 minuta
    Hitna pomoć je dosla te su mi izvadili krv i izmerili pritisak
    Rekli su da mi je secer skocio na 7 (kod dece mog uzrasta od 14-17 godina normalan nivo secera u krvi je do 5)
    A da mi je pritisak pao
    Meni je to bilo ne jasno
    Da napomenem
    Nisam imala penu na ustima
    Niti sam se upiskila
    Bila sam oblivena toplim znojem
    I pred prvi pad u nesvest osetila sam jaku vrtoglavicu i nakon toga videla mrak pred ocima
    A kad je voz stao videla sam belu sliku
    Da napomenem jela sam dosta pred voznju i popila 2 flasice vode
    Nakon dolaska sebi osecala sam se dosta slabo i bilo mi je hladno
    Lekari su rekli da to nije nista i daje adrenalin prouzrokovao povisen secer a smanjen pritisak mozete li vi da mi kazete sta mislite o ovome
    Treći put mi se desilo u cekaonici kolaps osecala sam gusenje i bol u zelucu mada to jutro nisam doruckovala i pala u nesvest
    ali su tada rekli da mi je smanjen nivo secera u krvi a da mi je pritisak visok sto ja ne razumem apsolutno
    Nesvestica je trajala 2-3 minuta
    Osecala sam slabost
    I vrtoglavicu
    Mozete li da mi objasnite koji je konkretan razlog ovih nesvestica i kako ih je moguce spreciti jer je ovo jako cudna nesvestica

 4. melena says:

  imam sina koji sad ima 7 god prvu krizu svijesti je dozivio sa 4 god nisam bila prisutna kad sam stigla do njega bio je pri svijesti ali pospan ,upucena sa u neurolosku ambulantu gdje je detaljno obradeno dijete sumnja je bila na epilepsiju ali to je iskljuceno jer nalazi mozga koji su radeni 6 il 7 puta uvijek uredni ,kardiolog ga je pregledo ultrazvuk srca takode uredan ,nakon mjesec dana ja sam se igrala sa njim i on je uhvatio travku i posjeko se uzvikno je krvvv krvv i poceo blijedit i pao u nesvjest tako se desavalo par puta dok ja nisam nasla ovu stranicu i po uputama u lezeci polozaj dignem mu nogice i tad ne gubi svijest ali meni niko nije dao upustvo kako sa djetetom ja sam takvim prilikama polijevala ga hladnom vodom drzala jako uz sebe toliko ja imam brigu nije opisivo radi njegovog stanja ja sam zapala u jaku depresiju i samo me zanima niko mi nije dao odgovor ZASTO SE MOJE DIJETE PLASI KRVI pozdrav i hvala unaprijed

  • MojPedijatar says:

   Ovo je NORMALNA reakcija Vašeg deteta i to nije bolest! Obična sinkopa koja će sa rastom deteta polako da nestane. Zaista nemate razloga za brigu.

 5. marjana says:

  Dečko 16 godina, već drugi put mu se desilo da padne u nesvest, nije imao nizak pritisak već mu varira od 120 do 160. Bio je u bolnici, međutim svi rezultati su mu u redu, i kod neurologa i kod kardiologa (nosio je i holter). I delje je bez terapije, da li može neki savet, gde dalje ići? HVALA

 6. suzana says:

  Imam cerku od 12 godina dobila ke prvi ciklus i onesvestila se prilikom izlaska iz kupatila,a to je trajalo oko 10 sekundi.Zanima me da li je to normalno

  • MojPedijatar says:

   Ovo je potpuno bezazlena kriza svesti zbog naglog pada arterijskog pritiska (sinkopa)

  • Dragana says:

   @ Suzana: Ako je za utehu 🙂 Mogu vam reći da je i moja kći kada je prvi put dobila pala u nesvest isto prilikom izlaska iz kupatila. To se ponovilo još jedno tri do četiri puta sa svakim narednim dobijanjem jer se podsvesno plašila krvi. Takodje je znalo i da joj se sloši kad vadi krv čak i iz prsta. Sada već ima 17 godina i to je prevazišla.

   • MojPedijatar says:

    To je očekivan i lep ishod ove, srećom, bezazlene pojave. Svakako, to je i dokaz da se nije radilo o bilo kakvom ozbiljnijem problemu.

 7. zabrinuta majka says:

  Moj sin ima 18 i pol godina. Prije dva mjeseca imao je krizu svijesti, probudio se u toku noći i rekao da mu nije dobro, tražio je vodu, kad sam mu dala da pije ustao je i pao pri čemu je lupio glavom od sto, srećom nije se povrijedio. Bio je u nesvjesti 20-30 sekundi , nije imao grčenje mišića, pjenu na ustima niti se umokrio. Prije dvije i pol godine desila se slična situacija ali je tada bio cijeli dan izložen suncu pa su to u službi hitne pomoći dijagnosticirali kao “sunčanicu” .Tada smo radili nalaze i bili su u redu. Kad se desila posljednja kriza krenuli smo na detaljne pretrage nalazi su u redu ali je EEG sljedeći:
  “Osnovnu cerebralnu aktivnost čine alfa talasi umjerenih amplituda frekvence 10-11c/sec. Reakcija zaustavljanja dobro izražena. Nema paroksizma. Tokom snimanja rijetka pojava grupisanja sporijih viših theta talasa iznad frontotemporalnih regija obostrano, frekvence 6 c/sec. Za vrijeme HV nema promjena, za vrijeme i post IFS prisutne navedene promjene.
  EEG nalaz – lakša disfunkcija fronotemporalnih regija obostrano”
  Neuropsihijatrica ga šalje na CT mozga,iskreno, nije se trudila da mi objasni šta ovaj nalaz znači samo je rečeno “treba uraditi CT mozga”. Pošto znam da CT snimci imaju zračenje kao 300 rendgenskih snimaka, plašim se zbog toga a još više se plašim šta može pokazati CT snimak. Po prirodi je veseo momak, igrao je rukomet 7 godina, morao je prekinuti zbog povrede koljena.Fizički je aktivan, igra folklor. Ponekad mu se naveče zna desiti da mu nije dobro “ima osjećaj da će se onesvijestiti”.Često ima proliv. Molim Vas da mi kažete šta Vi mislite da li je to nešto ozbiljno?

  • MojPedijatar says:

   Po Vašem opisu ove krize svesti imaju sve karakteristike bezazlenih sinkopa!

   Magnetna rezonanca glave NEMA zračenja, pa bi bilo dobro da se to uradi (ako postoji sumja na neki problem) i tako definitivno reše sve eventualne dileme.

Strana 1 od 1612345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA