Krize svesti – padanje u nesvest

Krize svesti obično predstavljaju zastrašujuće iskustvo za roditelje – većina ima crne misli o epilepsiji, ili “još nekim gorim” uzrocima gubitka svesti. Srećom, nije tako! Većina dece ne padaju zbog neke teške bolesti mozga ili srca, već se radi o jednom (relativno bezopasnom) fenomenu koji želimo da vam približimo.

Foto: Unsplash

To je ono kada dete “kolabira” – prvo mu se “sloši”, muka mu je, zavrti mu se u glavi i potom padne. Kolaps je malo zastareo termin, ali je i dalje u upotrebi, čak i među lekarima pa ga nećemo odbaciti. Pravilan, medicinski naziv za ove vrste “padanja u nesvest” je sinkopa.

ZAŠTO DETE “PADA U NESVEST”?

Skoro svakom od nas se, kada naglo ustanemo iz kreveta, zacrni pred očima, a lagana vrtoglavica opominje da se vratimo u horizontalu. Ako se prisetimo detinjstva, vratiće nam se neka od situacija kada nam je “pripalo zlo”: u zagušljivom autobusu, posle vađenja krvi, tokom dugotrajnog stajanja u redu.

Ipak, najveći broj dece ne gubi svest i sećaju se, do detalja, šta se dešavalo. Ako dete zaista gubi svest (pada) po pravilu se ne seća pada, a u sećanju uvek postoji “prazan prostor” (stručno se naziva amnezija) za sam pad. E, to se, u medicinskom svetu, naziva kriza svesti.

Šta je to sinkopa (ili kolaps)?

Sinkop  nastaje kada detetu ne stiže dovoljno krvi u mozak. Ima mnogo vrsta sinkopa, ali priča koju vam sada pričamo je vezana za “kolapse” koji se dešavaju u situacijama kada detetu naglo padne krvni (arterijski) pritisak. Kada mozak nema dovoljno krvi u njega ne stiže dovoljno kiseonika i hranjivih materija (pre svega šećera) pa mozak, jednostavno, ne može da radi “kako” treba. Tada mozak “naredi” da dete padne. Kada dete dođe u horizontalu, krv se vrati u glavu, mozak dobija dovoljno krvi i svest se brzo vraća, a dete je odmah pribrano, prepoznaje okolinu i lako “dolazi sebi”.

Zašto mozak ne dobija dovoljno krvi kod dece sa sinkopama?

Roditelji treba da znaju da se ne radi o bolesti već o konstitucionalnoj karakteristici. U pitanju je nasledna sklonost ka padu arterijskog pritiska u određenim situacijama. Uvek se nađe neko u porodici (obično mama) ko ima nizak pritisak, pa detetov organizam radi pod nižim arterijskim pritiskom. Kada se takva deca nađu u  okolnostima u kojima pritisak još malo padne – lako gube svest.  Deca koja padaju u nesvest su obično vižljasta, pre mršava nego debela, a veliki broj spada u takozvanu emotivnu decu.

U kom uzrastu nastaju sinkope?

Tipične krize svesti – sinkope pogađaju najčešće decu školskog uzrasta, nešto češće devojčice od dečaka. Sinkope se mogu javiti i kod male (predškolske) dece, ali tada je obavezno da dečji neurolog isključi druge (neurološke) bolesti i stanja koje mogu dovesti do gubitaka svesti.

Koje su to okolnosti u kojim dete pada (ima sinkopu)?

* Važno je znati situacije koje “pogoduju” nastanku sinkopa. To će pomoći da se prepozna (bezazlena) priroda problema, ali i izbegavaju takve okolnosti u budućnosti, čime se sprečavaju nove krize svesti. Ima ih mnogo, a navešćemo najvažnije:

* Najveći broj dece pada prilkom naglog ustajanja iz kreveta, u jutarnjim satima, pre u toku ili posle posete kupatilu.

* Dugotrajno stajanje – u redu, u horu, na autobuskoj stanici, na sahranama…Sve ovo dovodi do slivanja krvi iz gornjih delova tela, pa tako mozak ostaje bez dovoljne količine kiseonika.

* Deca lakše padaju u zagušljivom ambijentu, kada je temperatura vazduha visoka, ili ako je vlaćnost velika.

* Neretko deca imaju krizu svesti kada dožive neprijatnost (vađenje krvi, zuba, nakon neprijatnih dijagnostičkih procedura) ili ugledaju neki neprijatan prizor  (već miris ambulante može dovesti do pada u nesvest kod veoma “osetljive” dece)

* Sve ove okolnosti su pogodne za gubitak svesti, a svemu može doprineti “prazan stomak” – preskakanje obroka, ili nedovoljno uzimanje tečnosti.

* Pacijenti sa povišenom telesnom temperaturom lakše padaju u nesvest jer visoka telesna temperarura širi krvne sudove i “obara” krvni pritisak.

* Kada deca imaju česte prolive i povraćanja, imaju veliki rizik od gubitka svesti. To je, tako reći, za očekivati, jer u organizmu nema dovoljno tečnosti da se obezbedi adekvatan dotok krvi u mozak.

* Može se desiti, mada ređe, da dete posle naporne fizičke aktivnosti, kada želi da se “izduva” doživi krizu svesti. To se obično dešava ako dete nije uzelo “pravi” obrok bar dva sata pre napora, a naročito ako tokom fizičkog napora nije uzelo dovoljno tečnosti.

* Malokrvna (anemična) deca često imaju vrtoglavice i nesvestice, a neretko padaju (imaju sinkope). To je zato što mozak nema dovoljno kiseonika (zbog manjak hemoglobina koji donosi kiseonik tkivima), pa ga i mali pad pritiska “baca u nesvest”.

* Nagli gubitak telesne mase, naročito posle “nemedicinskih” i nepotrebnih dijeta pogoduje sinkopama. Ovo naročito važi za devojke koje misle da su debele, a zapravo nemaju višak telesne mase.

* Kod devojaka menstrualni ciklus (ali period neposredno pred ciklus) može predisponirati nastanak sinkopa.

Kako izgleda tipična sinkopa?

Ogromna većina (skoro svi) dece ima “uvertiru” u gubitak svesti. Prvo osete mučninu, vrtoglavicu, oblije ih hladan znoj, zamagli im se pred očima. Ova najava pada u nesvest obično prethodi sinkopi (krizi svesti) pa se stručno i zove presinkopa. Tada je dete ekstremno bledo, belih usnica. Ako neko ne interveniše polaganjem deteta u ležeći položaj uz podizanje nogu iznad nivoa glave,  pad u nesvest je neizbežan.

Dete pada – “skljoka se” i gubi svest. Pri tom nisu prisutni grčevi ruku i nogu (konvulzije), nema pene na ustima, nema “ukočenog” pogleda deteta, dete se ne upiški, a sve traje najduže par desetina sekundi.

Posle pada, dete se trenutnio oporavlja, nije zbunjeno i pospano, zna gde se nalazi i odmah uspostavlja dobar kontakt sa uplašenim drugarima (ili  prestravljenim roditeljima).

Šta uraditi da se gubici svesti (sinkope) ne javljaju – kako ih sprečiti?    

        

Podeli:

Komentari

 1. mimi says:

  halo moja cerka ima 13god , pre 2 meseca je pala udarila glavu pa je pala u nesvest nekih 2 min , kako drugarice kazu. bilismo u bolnici i reklisu da je imala mali potres mozga,.,,ali se sve dobro zavrsilo,, nije imala sve do sada nikakvih poteskoca, danas ustvari sinoc nije spavala celu noc ujutro je otisla sa drugaricama po prodavnicama oko 8 h ujutro imala je lep dan danas je 8 mart, dosla kuci Jela neznam tacno sta opet je otisla da se proseta vratila se kuci , oko 16 h je zvala drugarica da dodje na sladoled otisla je , i vozila je rosule, neznam tacno posto je ostala u bolnici, pala je u nesvest udarila nogu i neznam jos sta drugo, bila je u nesvesti nekih 2min povracala je drugarice su je dovele kuci, bila je sva osamucena jezik joj se grcijo pospana nije mogla da stoji na nogama nije mogla da prica mumla la je. odveli smo je odma u bolnicu jos je tamo,,. uglavnop posle nekog vremena dosla je sebi.. ali jos je boli glava i ima vrtoglavicu,..

  MOLIM ZA SAVET i STA JE U PITANJU ? hvala unapred

 2. goca says:

  ako moze jedan kratak sovet:posle poradzaja zapala sam u neku blagu postporodilnu depresiju,ali kako su prosle godine evo vec 10…tesko sam se izvukla od ta situacija…ja sam jako emotivna licnost imam dvoje dece…pre 8 god.sam pocela piti helex..i isla kod psihijatru drzavnu..nikakav rezultat..pa na neurologom 2010..pa sam pocela sa demetrin..opet bez rezultata sa napravljenim snimaka EKG…koje su bile fenomenalne..onda sam pre skoro 3god.isla kod privatnog GELSTAT terapeutom…e tu sam se pronasla…postepeno…sam otfrlila demetrina evo vec godinu dana tacnije..i sam ponosna na to jer znam da vise ne mi trebaju…ali u ta 2010g. imala sam jedan tezi panicni atak..i tako mali nekoliko senzacija i borbe razume se tix dve godine….sad sam od jula 2013 otisla kod drugog privatnog neurologa..napravila sam MR na vrat ima neke promene kod prslena koi uporno me ubedzuje da su neramnoteze pri hodanje(koje imam od kad sam ih ostavila demetrin)da su od vrata i da moram vezbati i PITI ELICEA….ne da mi trebaju vec da mi smire te nelagodnosti pri hodanjem…ja ga dva put odbila..od ove price….A ON JE SIGURAN DA NEMAM VISE PROBLEMA PSIHICKOM SMISLOM VEC DA MORAM PITI DA MI SE TO NE DESAVA….no meni plasi jedna situacija:desilo mi se dva tri puta da dodzem do momentat da se sekundarno onesvestim(pritisak je ok)..i 2 puta noci kad presno zaspim onda kao sa strah se sekundarno probudim jer imam osecaj da se onesvestim i ripnem sekundarno..zasto bi se to dogadzalo????..i da napomenem :neurolog mi je predlozio MG na glava ali samo kako bi se ja smirila da nemam nista a ne da treba da uradim jer misli da je sve ok sa glavom…VELIKI POZDRAV !!!!

  • MojPedijatar says:

   Mislim da treba poslušati neourologa i obaviti planirani pregled! To je pravi put da se ovo reši, a neurolog je specijalista sa kojim treba detaljno da porazgovarate i razjasnite problem koji imate.

 3. SNEZANA VESELINOVIC says:

  Hvala,Vam puno na korisnim savetima !

  .

 4. Aldina says:

  Dobar dan ja imam cerku od 17godina i vec 2-3puta joj se desilo da izgubi svest i to uvek kada se uzbudi od straha nekog vidjenje krvi bol u stomaku il tako nesto ona kaze da joj samo pocrni pred ocima i guni svest nekoliko sekundi uradili smo krvnu sliku i sve je u redu pa me zanima vase misljenje dali je moguce da boluje od necega ili joj se desava od stresa ali inace je osetljiva osoba
  Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Ovo je skoro sigurno bezazlen fenomen vezan za slabiji protok krvi kroz glavu, kojo obično nastaje zbog pada krvnog pritiska.

   Jedan jednostavan kardiološki pregled i EKG bi valjalo (bez žurbe) obaviti pa da sve bude jasno.

 5. Branislava says:

  Moje dete od 3 godine je pre 2 nedelje palo u nesvest u vrtiću.Ja nisam videla taj pad,ali vaspitačica kaže da je u hodu naišao na uzvišenje i pao.Prišla mu je,pružila ruku da ustane,on je imao trzajeve nogom kao da pokušava da ustane i tada je izgubio svest.Bio je mlitav i osim par trzajeva nogom nije imao nikakve grčeve.Nije imao pene na ustima,nije se ugrizao niti umokrio.Odmah su ga umili i u roku od 10-15 sekundi se osvestio.Odmah je bio svestan,sećao se da je bio napolju,pokazivao da mu je mokra majica od umivanja i želeo da nastavi igru sa drugarima.Ponavljam,to je rekla vaspitačica koja je bila uz njega u tom trenutku.Poslati smo u Dečiju bolnicu i zadržani pod sumnjom na EPI napad.Urađen mu je CT glave i otkrio jaku upalu sinusa.Nalazi krvi su mu svi bili uredni i objašnjeno mi je da nisu pokazali tu upalu sinusa jer je postala hronična.Dobio je terapiju za sinuse od ORL specijaliste.EEG nalaz je sledeći:u pospanosti i spavanju beleži dizritmiju sa iritativnim promenama FCT maksimuma prisutnijim u zaspivanju.Zadržali smo se u bolnici 12 dana,ali on nije imao više kriza svesti.Bio je raspoložen,vrlo aktivan fizički.Po otpustu nam je rečeno da se to možda više nikad ne desi,a može i da se ponovi,pa čak i da učesta.To je rekla i naš pedijatar,ali je rekla da EEG nalaz retko kome bude savršen,da beleži i upale(npr.tu njegovu upalu sinusa),ali u otpusnici iz bolnice piše da ga neurolog ne smatra urednim i traži se još jedan za 6-8 nedelja.Rečeno nam je još da se jedna kriza svesti ne tretira lekovima za epilepsiju.Ja sam,naravno u strahu da se to ne ponovi,posebno što muž i ja radimo i što će on opet krenuti u vrtić.Zanima me da li je CT glave apsolutno pouzdan,da li bar u vezi njega nemam razloga za brigu i da li je moguće da je i kod njega reč samo o kolapsu?Moram nagovestiti da ima 2 starija brata od 5 i 11 godina i uporno pokušava da bude kao oni,da bude podjednako brz kao oni i često se forsira iznad svojih mogućnosti.Nekoliko dana pre tog padanja u nesvest je imao jaku upalu grla i pio je antibiotike,mada su mi u bolnici rekli da to nema nikakve veze.Ja,kao laik sam prvo pomislila da je njegov organizam jednostavno bio previše iscrpljen,ali su mi u bolnici skrenuli pažnju da je jako zabrinjavajuće ako dete od 3 godine tek tako padne u nesvest.Zakazali smo kontrolni EEG u avgustu,ali čini mi se da ću do tad poludeti od straha.Unapred zahvalna uznemirena mama

  • MojPedijatar says:

   Sve, ali baš sve je uradjeno kako treba!

   Ispitivanja NISU ppokazala da Vaše dete ima epilepsiju, a potpuno je ispravan stav da ne treba terapija. praćenje deteta podrazumeva periodične kontrole, a i to je zakazano.

   NIKO Vam ne može sa sigurnošću reći šta se tada dešavalo i NE postoji 100% metoda koja ovo može da reši. Ipak, po Vašem opisu i imajući u vidu urađena ispitivanja mislim da sa optimizmom treba pratiti dete i da je VEĆA šansa da se radilo o običnom kolapsu, nego da je neki ozbiljni poremećaj u pitanju.

   Naravno, praćenje deteta će doneti rešenje, a panika i strah neće pomoći – naprotiv! Dete će osetiti Vašu uznemirenost, a to nije dobro.

 6. Branislava says:

  Hvala vam puno!Da li je po vašem mišljenju pametno voditi ga na more?Naš pedijatar smatra da bi mu sigurno prijalo zbog sinusa,ali volela bih da čujem i vaše mišljenje.

 7. Jasmina says:

  Moj sin ima 12 godina,aktivan je u sportu vec 8 godina. Pre tri dana se probudio rano da bi otisao u WC i kaze da mu se bas mnogo piskilo i tamo se onesvestio,gde se i umokrio. Svesno je dosao i probudio me i rekao mi je sta mu se desilo. Otisli smo kod lekara gde smo dobili uput za labaratoriju i neuropsihijatra. On EKG i labaratoriju radi na svakih 4 meseca zbog sporta i nikada nije imao nikakvih problema. Danas smo uzeli nove rezultate labaratorije gde je jedino gvozdje u serumu 5,5 a normalno je od 9-30,sve ostalo je uredno. Sledece nedelje idemo kod specijaliste,pa mi molim Vas recite da li ima potrebe za brigom?

Strana 2 od 16<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA