Koje namirnice bi pre svih trebalo da kupujete organske?

Ukoliko se uklapa u vaš životni stil i možete to da priuštite, fokusirajte se na organsko. Ili, makar, kad god možete kupite organski gajene one namirnice koje zadržavaju najviše pesticida

Priredila: Ema Tatić

Iako svima deluje da je organska hrana postala popularna u poslednje dve decenije, čitav koncept je, zapravo, mnogo stariji. Pre Drugog svetskog rata, svi su jeli organski gajeno voće i povrće. Tek nakon tog perioda u upotrebu su ušli „pomagači“ konvencionalnog načina gajenja – sintetički pesticidi i hemikalije, koji su za cilj imali uništenje korova, insekata i ostalih nepoželjnih faktora. Sada su mnogi od nas poprilično zbunjeni po tom pitanju, jer nam se nudi voće i povrće gajeno na potpuno suprotne načine.

Koja je razlika između organske i „obične“ hrane?

Razlika je poprilična. Prvenstveno se ogleda u upotrebi prirodnog đubriva (kompost), nasuprot hemijskom đubrivu koje se inače koristi. Zatim, u tradicionalnom gajenju hrane, poljoprivrednici koriste sintetičke herbicide, dok pobornici organskog načina uzgajanja koriste preparate koji su napravljeni od prirodnih sastojaka. Stoga, organske metode ostavljaju mnogo manje rezidua u prirodi.

Američko Ministarstvo poljoprivrede je, na primer, propisalo pravila kojima se reguliše pitanje organske hrane. Prema njima, zabranjena je upotreba pesticida, dodataka i emulgatora koji se dodaju u procesu prerade, kao što su konzervansi, veštački zaslađivači i boje, ili natrijum glutamat, a koji se inače nalaze u hrani.

Prodaja organske hrane je porasla 30 puta, u odnosu na period od pre dvadeset godina. Samo u Americi, prihod koji je ostvaren 2011. godine, prema zvaničnim podacima, iznosio je 29 milijardi dolara. Ipak, činjenica je da taj iznos čini samo 4,2% ukupne sume zarađene od prodaje hrane. Iako sve više ljudi kupuje organsku hranu, ona često izlazi na loš glas zbog previsokih cena.

Neke studije su otkrile da, kada je u pitanju odnos cene i nutritivnih vrednosti organske hrane, mnogi nisu tako sigurni da jedno opravdava drugo. Uprkos skepticizmu, naučna istraživanja potvrđuju da i male količine pesticida i ostalih hemikalija imaju negativan uticaj na zdravlje ljudi. Na ovo naročito treba da obrate pažnju trudnice i mame, s obzirom na to da fetusi i mala deca osećaju ove posledice u većoj meri nego odrasli.

Krompir

Kada odlučujete šta da kupite od organskih namirnica, krompiri su „pod obavezno“. Od svog tradicionalno uzgajanog povrća, upravo krompiri zadržavaju najveću količinu pesticida. Studijom iz 2006. godine je ustanovljeno da je čak 81% krompira sadržao pesticide i nakon pranja i ljuštenja.

Govedina

Pri konvencionalnom uzgoju, kravama se daju hormoni i razni medikamenti, kako bi ostale zdrave i brže rasle. Sve to neumitno završava u hamburgerima i, konačno, u našim telima. Hormoni koji im se daju podižu nivo estrogena i testosterona do neverovatno visokih granica, i posledično, to utiče na nivo hormona u našim organizmima. EU je zabranila upotrebu hormona pri uzgoju krava i teladi. Sa druge strane, organski orjentisani poljoprivrednici se trude da njihova grla imaju što prirodniji tretman, da budu na otvorenom, a kako bi se što bolje borili sa bolestima, vode ih na tzv. „rotacione ispaše“, redovno im čiste štale i hrane ih prirodnim, izbalansiranim namirnicama.

Mleko

Kako bi se povećala proizvodnja mleka, kravama se daje rekombinujući goveđi hormon rasta (rBGH), koji je zakonom zabranjen u zemljama EU, Kanadi, i mnogim drugim. Iako nema čvrstih naučnih dokaza o tome da nam škodi, budući da je Američko udruženje za borbu protiv raka utvrdilo da su dokazi koji bi to implicirali neubedljivi, postoje dokazi o tome da taj hormon ima različite negativne uticaje na zdravlje krava. Stoga bi bilo pametno izbegavati ga, makar dok se ne iznesu čvrsti dokazi da je bezbedan i potpuno neškodljiv za ljudsku upotrebu.

Jabuke

Kora jabuke je najzdraviji deo ove voćke, budući da sadrži fitohemikalije koje smanjuju rizik od oboljevanja od raka i srčanih bolesti. Nažalost, pesticidi se akumuliraju upravo u kori, i stoga je jabuka jedna od namirnica koja bi morala da bude uvrštena u sam vrh liste za kupovinu organske hrane.

Jagode

Da li ste primetili da su tradicionalno gajene jagode svetlije od organskih? Razlog je taj što se pojedinim sortama jagoda dodaje određena supstanca koja sadrži kontaminirajući fungicid Captan. Takođe, jagode sa najviše pesticida mogu biti one iz uvoza, pošto u različitim zemljama važe različiti propisi koji se odnose na upotrebu pesticida.

Kelj i spanać

Kelj i spanać su namirnice koje sadrže brojne hranljive materije i veoma malo kalorija, ali na putu do naše trpeze, bivaju poprskani sa više od 20 vrsta pesticida. Jedna studija sprovedena od strane USDA otkrila je da spanać obično sadrži 58 rezidua pesticida.

Breskve

Sočne i ukusne, breskve su među najviše kontamiranim voćkama koje rastu na drvetu. Obično sadrže rezidue pesticida čija količina prevazilazi zakonom propisane granice. Sadrže fungicide Captan i Iprodion, koji se povezuju sa oboljevanjem od raka.

Organska poljoprivreda spašava planetu

Klasična proizvodnja hrane košta mnogo više nego organska, a i svi ti herbicidi i pesticidi zagađuju podzemne vode, pojačavaju eroziju tla, i uništavaju strukturu zemljišta. Isto tako, dovode do tzv. „kolapsa kolonija“, odnosno do misterioznog pomora medonosnih pčela.

Bolje tradicionalni uzgoj hrane, nego nikakav

Za planetu i za ljudsko zdravlje, kupovina organske hrane je od veoma velikog značaja. Ipak, u ovakvoj ekonomskoj situaciji, teško je dati koji dinar više u radnji ili na pijaci. Ukoliko se ne uklapa u budžet, ne može se ni konzumirati. Zato je u Americi Radna grupa za očuvanje okoline sastavila listu pod nazivom „Bezbednih 15“ (engl. Clean 15), koju čine namirnice sa najmanjim sadržajem rezidua materija loših po zdravlje, te se ne moraju kupovati organski gajene. Na njoj su mesto našle pečurke, ananas, avokado, špargle, crni luk, slatki krompir, kupus, mango, kukuruz šećerac, plavi patlidžan, španska grahorica, dinje, kivi, grejpfrut i papaja.

Važno je imati na umu da je neophodno unositi dovoljno voća i povrća, i imati zdrave, izbalansirane obroke. Ukoliko se uklapa u vaš životni stil i možete to da priuštite, fokusirajte se na organsko. Ili, makar, kad god možete kupite organski gajene one namirnice koje zadržavaju najviše pesticida. Zdravlje je na prvom mestu, a kada se naruši, ono sâmo se ne može kupiti.

Kuvajmo s decom

via Detinjarije

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA