Kandida: Soor (mlečac) kod beba

Kandida (Candida albicans) je sveprisutna gljivica. Dakle, nalazi se – naravno, u malim, za oko nevidljivim oblicima (spore), svuda oko nas. Ona se može naći i na koži, i na sluzokožama – gde se, takođe, nalazi u malom broju, pa ne pravi probleme deci.

kandida px

Foto: Pixabay

 • Zašto je kandida naša tema?

Odgovor se krije u jednom lepom primeru ravnoteže, ili još bolje narušene ravnoteže u prirodi. Naime, u organizmu deteta (ali i odraslih) žive bakterije – koje ne samo da nisu štetne, već imaju i neke korisne funkcije (ovo se zove saprofitna flora). Jedna od njih je da ne dozvole da se gljivice (pa i kandida) prekomerno razmnože. Dakle, postoji prirodna kontrola za gljivicu, koja odlično funkcioniše. Tu je, naravno, važna i odbrambena sposobnost deteta – stanje imunološkog sistema. Svako dete ima poseban deo imunoloških ćelija koje su zadužene za čišćenje gljivica, pa i kandide. To znači da je kandida pod dvostrukom kontrolom – korisnih «domaćih» bakterija i odbrambenog (imunološkog) sistema organizma, koji joj ne daju da se razmnoži i napravi probleme detetu.

 • Koje bolesti uzrokuje kandida kod beba?

Kada se kandida razmnoži, može da izazove bolest, koja se tada naziva kandidijaza. Kada su bebe u pitanju, najčešće mesto gde se kandida razbaškari je sluzokoža usne duplje. Tada nastaje ono što se obično zove soor, ili u narodu mlečac.

 • Zašto su bebe najpodložnije kandidijazi?

soorBebe u prvim mesecima života su naročito «prijemčive» za kandidu, tako da skoro nema deteta koje u tom dobu nije imalo soor. Uzrok je lako objasniti, jer se radi o još neformiranom (nerazvijenom) odbrambenom sistemu bebe, pa je ona veoma podložna gljivičnoj infekciji. Sa druge strane, malo dete ima neodoljivu potrebu da stalno nešto trpa u usta (posebno kad mu rastu zubići). Tada se, jednostavno, u organizam unose različiti mikroorganizmi, pa i gljivice.

 • Može li kandidijaza da se desi i starijima?

Kandidijaza nije «privilegija» beba. I veća deca, pa i odrasli – mogu da «zakače» kandidu. Ubedljivo prvi uzrok kandidijaze kod starije dece je prekomerna primena antibiotika širokog spektra. Čak i kada su potpuno opravdano prepisani, jedan od najčešćih neželjenih efekata antibiotske terapije je kandidijaza. Zašto? Antibiotik širokog spektra efikasno tamani bakterije koje su uzrok infekcije… ali, nažalost, ubija i dobre bakterije. Tako se narušava prirodna ravnoteža u korist gljivica, pa se kandida razmnožava i nastaje kandidijaza. Kandidi naročito prija produžena terapija antibioticima, a posebno voli takozvane jake antibiotike. Naravno, antibiotik ne «dodiruje» kandidu, tako da se ona nesmetano razmnožava, jer su stradale prijateljske bakterije (koje ne daju kandidi da se razbaškari). Kod starijih je veoma čest proliv, uzrokovan razmnožavanjem kandide u crevima.

Postoji jedna retka grupa bolesti koje se karakterišu oslabljenim imunitetom deteta. To su imunodeficijencije, a sklonost ka infekcijama je njihova glavna karakteristika. Neka od tih oboljenja dete donese sa sobom na svet, a neka su rezultat iscrpljenosti organizma drugim, dugotrajnim i teškim bolestima, koje slabe otpornost deteta. Ta deca se poslebno prate i leče, a gljivične bolesti (pa i kandidijaza) su relativno čest problem.

Podeli:

Komentari

 1. Valentina says:

  Imam decaka od 3,5 godine, posle terapije amtibiotikom primetila sam da su se na analnom otvoru pojavile bele bubuljice koje mu stvaraju nelagodu kada vrsi nuzdu i kada se kupa, da li je to simptom kandide i da li ce proci samo od sebe?

 2. Sanja says:

  Poštovani, beba ima 9 meseci i pre pet nedelja je dobila proliv i stolice su joj bile pune sluzi, u stolici joj je pronadjena Kandida i koristi Daktanol i Multilac. Stolice su joj sada u redu, samo na jeziku i dalje ima bele naslage, ali gore joj izlaze četiri zubica odjednom i stavlja svašta u usta. Nedelju dana od kako joj je počeo proliv joj se povećala limfna žlezda na vratu i i dalje je uvećana, pa me zanima da li je to povezano sa Kandidom ili postoji neki drugi razlog njenog uvećanja?

 3. Daniela says:

  Postovani, moj sin ima 22 meseca i nakon terapije antibiotikom, stomatolog nam je ukazao na moguce prisustvo kandide na jeziku sto je bris i potvrdio. On jos uvek doji, da li je mozda jedna od opcija i prestanak dojenja jer mleko je pogodna namirnica za hranjenje bakterija? Hvala puno unapred!

 4. dejana says:

  Postovani
  Beba ima 7 meseci. U 2 mesecu sam otkrila kandidu u stolici. Pila je u vise navrata nistatin kapi i stalno je na probiotiku normia i bulardiju. # puta joj je doktorka prepisala antibiotk 1 zbog eserihije, jednom zbog prehlade i jednom zbog pocetak bronhitisa. Samo doji. Od hrane joj dajem povrce brokoli , karfiol., sargarepa, celer , persun.Redje batat krompir. Od voca krusku, baananu i kiselu jabuku. Dajem joj , ne cesto pirincanu kasicu bez dodatog secera. Sta da izbacim od namirnica i kako dalje da je lecim? Da li toksini kandide mmogu smetati rayvoju deteta u smislu govora i sl? hvala na odgovoru

 5. dejana says:

  jos da dodam da beba nema dijareju vec cvrscu stolicu.

 6. Violeta Arsić says:

  Candida u crevima.
  Beba ima 4,5 meseci.
  Samo sisa.
  Šta preduzeti?
  Na moru je s roditeljima.
  Hvala unapred.

 7. Marija Gordic says:

  Postovani doktore ja sam primetila moja beba posle podoja ima retke sluza stolice i smrde po nekad dala sam stolicu na analizu ima 40 kolonija dala sam joj nistacin rastvor 15 kapi a i probiotik iminoforte sta vi misli te jel dobar taj probiotik ili neki drugi beba ima 2 meseca i 4 nedelje…Unapred Zahvalna

Strana 27 od 28<<<2425262728>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA