Kandida …….. soor kod beba

Kandida (Candida albicans) je sveprisutna gljivica. Dakle, nalazi se – naravno, u malim, za oko nevidljivim oblicima (spore), svuda oko nas. Ona se može naći i na koži, i na sluzokožama – gde se, takođe, nalazi u malom broju, pa ne pravi probleme deci.

kandida px

Postoje dobri i efikasni načini za lečenje soora kod dece.

 Gencijana je jedan od najefikasnijih istrebitelja kandide u ustima beba. To je rastvor boje mastila, koji se nanosi na sluznicu jezika, preko vatice ili gaze. Dovoljno je «natapkati» malo gencijane na jezik, a beba će je potom sama razneti po ustima. Naravno, ovo se radi posle obroka, tri do četiri puta dnevno. Već posle nekoliko dana, kandida će biti pobeđena, jer se gencijana prosto «zalepi» za naslage kandide, prodire u sluznicu (ali ne ide u krvotok) i tako tamani gljivice.

Iako gencijana nije lek u užem smislu, ovo je daleko efikasniji način eliminacije kandide iz usta deteta od skidanja naslaga sodom bikarbonom, koja se najčešće preporučuje. Jedini «problem» sa gencijanom je ružna boja detetovih usta (kao da je jelo mastilo), ali se radi samo o estetskom problemu – koji prestaje da bude aktuelan po završetku tretmana. Treba paziti da gencijana ne uđe u oko, zato bočicu sa ovim rastvorom treba držati dalje od bebe. Neko će primetiti da je gencijana stara terapija. To je tačno, ali se zbog efikasnosti (ali i pristupačne cene) i dalje primenjuje u velikom broju dečjih bolnica.

 Nistatin je lek koji takođe efikasno leči kandidu. On je pogodan za lečenje kandidijaze creva, jer se ne resporbuje sa sluzokože – dakle, obavi posao tamo gde treba, a ne prodire u unutrašnjost organizma. Može da se koristi i za lečenje soora, ali je nešto manje efikasan od gencijane, jer brzo sklizne iz usta u jednjak i želudac.

 Daktanol oralni gel je dobar za lečenje kandidijaze – pošto lepo prianja za sluzokože, a takođe ima minimalne sporedne efekte. Pogodniji je za stariju decu.

Ovi lekovi su dovoljni kod većine dece, pa nije potrebna primena jačih, ali i opasnijih llekova, koji prodiru u organizam i deluju na gljivice «iznutra». Opasniji su, jer imaju potencijalno ozbiljne neželjene efekte. Zato se terapija sprovodi pod budnim praćenjem lekara, uz laboratorijske analize, koje pokazuju eventualna oštećenja.

Kod crevne kandidijaze (koja izaziva proliv), probiotici su od velike pomoći, jer uspostavljaju narušenu ravnotežu. Oni dopunjavaju broj korisnih crevnih bakterija, koje su borci protiv gljivica.

Kožne gljivične infekcije se leče odgovarajućim lekovitim mastima ili kremama koje sadrže antimikotike (lekove koji efikasno tamane gljivice).

 • Da li se kandida vraća?

Nažalost, da. I to je veliki problem. Iako se infekcija vraća (recidivantna infekcija) i iznova pravi probleme, većina zdrave dece se uz pomoć lekova dobro nosi sa kandidijazom.

Prevencija (sprečavanje) kandidijaze podrazumeva poštovanje svih higijenskih pravila, ali i racionalnu primenu antibiotika. Iako je većina problema koje kandida uzrokuje relativno lako rešiti, potrebno je konsultovati pedijatra kada beba ima recidivantne (povratne) infekcije. Lekar će proceniti da li je u pitanju obična kandidijaza, ili se iza sklonosti ka gljivičnim infekcijama krije neki drugi problem. Ogromna većina beba se oporavlja bez ikakvih komplikacija, pa se može reći da je kandida više dosadna nego opasna.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Imam decaka od 3,5 godine, posle terapije amtibiotikom primetila sam da su se na analnom otvoru pojavile bele bubuljice koje mu stvaraju nelagodu kada vrsi nuzdu i kada se kupa, da li je to simptom kandide i da li ce proci samo od sebe?

  Odgovori na komentar
 2. Poštovani, beba ima 9 meseci i pre pet nedelja je dobila proliv i stolice su joj bile pune sluzi, u stolici joj je pronadjena Kandida i koristi Daktanol i Multilac. Stolice su joj sada u redu, samo na jeziku i dalje ima bele naslage, ali gore joj izlaze četiri zubica odjednom i stavlja svašta u usta. Nedelju dana od kako joj je počeo proliv joj se povećala limfna žlezda na vratu i i dalje je uvećana, pa me zanima da li je to povezano sa Kandidom ili postoji neki drugi razlog njenog uvećanja?

  Odgovori na komentar
 3. Postovani, moj sin ima 22 meseca i nakon terapije antibiotikom, stomatolog nam je ukazao na moguce prisustvo kandide na jeziku sto je bris i potvrdio. On jos uvek doji, da li je mozda jedna od opcija i prestanak dojenja jer mleko je pogodna namirnica za hranjenje bakterija? Hvala puno unapred!

  Odgovori na komentar
 4. Postovani
  Beba ima 7 meseci. U 2 mesecu sam otkrila kandidu u stolici. Pila je u vise navrata nistatin kapi i stalno je na probiotiku normia i bulardiju. # puta joj je doktorka prepisala antibiotk 1 zbog eserihije, jednom zbog prehlade i jednom zbog pocetak bronhitisa. Samo doji. Od hrane joj dajem povrce brokoli , karfiol., sargarepa, celer , persun.Redje batat krompir. Od voca krusku, baananu i kiselu jabuku. Dajem joj , ne cesto pirincanu kasicu bez dodatog secera. Sta da izbacim od namirnica i kako dalje da je lecim? Da li toksini kandide mmogu smetati rayvoju deteta u smislu govora i sl? hvala na odgovoru

  Odgovori na komentar
Strana 27 od 27<<<2324252627

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA