Kandida …….. soor kod beba

Kandida (Candida albicans) je sveprisutna gljivica. Dakle, nalazi se – naravno, u malim, za oko nevidljivim oblicima (spore), svuda oko nas. Ona se može naći i na koži, i na sluzokožama – gde se, takođe, nalazi u malom broju, pa ne pravi probleme deci.

kandida px
 • Kako se prepoznaje soor (kandidijaza usne duplje)?

Kada je gljivica napala sluznicu usne duplje, dijagnoza se postavlja relativno jednostavno. Vide se beličaste naslage na jeziku, naročito na korenu jezika. Kada bolest odmakne, skoro cela usna duplja može da bude «zavijena u belo». Ove naslage su «vrh ledenog brega», a glavni problem za dete se krije ispod njih. Naime, gljivice prodiru u sluzokožu, oštećuju je, a to boli.

Zato su bebe nervozne, kenjkave, a ponekad odbijaju obroke. Dešava se da beba počne da sisa, pa naglo zaplače i ostavi siku. Veće bebe izbegavaju i kašičicu jer ih grebucka i dodatno povređuje. Zato je jedno od pravila kod beba da se proveri usna duplja – ako su bezrazložno nervozne ili teže jedu. Obično je pregled dovoljan za dijagnozu. Ako je stvar sumnjiva, uzme se bris, a u njemu se lako potvrđuje prisustvo gljivice.

 • Da li kandida napada i druge delove organizma deteta?

Nažalost, da.

Često mesto napada kandide je sluzokoža creva. Antibiotici su najveći «krivci». Kada dete dobija jake antibiotike, oni će da potamane dobre crevne bakterije koje, kako smo već objasnili, ne daju kandidi da se razmahne. Kada ih nema, kandida počinje da se nekontrolisano razmnožava i prodire u sluzokožu creva, pa dolazi do poremećaja crevne funkcije. Tada, po pravilu, nastaje proliv, nekad veoma obilan i dosadan. Pošto je nemoguće samo na osnovu izgleda prolivaste stolice postaviti dijagnozu, neophodno je uzeti uzorak stolice na mikrobiološki pregled. Za par dana stigne potvrda kandidijaze, tako da se tačno zna o čemu se radi. Ovo se retko dešava kod beba koje, srećom, ne dobijaju antibiotike često.

Kod beba, gljivice (pa i kandida) često učestvuju u kožnim problemima. Infekcije kože obično izazivaju bakterije, ali ako postoji duža iritacija kože, dolazi do slabljenja njenog zaštitnog sloja, pa nije redak napad gljivica. Tako se lako dese mešovite (bakterijsko-gljivične) infekcije, koje traže posebnu terapiju.

 • Kako se kandida leči?
Podeli:

Komentari

 1. Imam decaka od 3,5 godine, posle terapije amtibiotikom primetila sam da su se na analnom otvoru pojavile bele bubuljice koje mu stvaraju nelagodu kada vrsi nuzdu i kada se kupa, da li je to simptom kandide i da li ce proci samo od sebe?

  Odgovori na komentar
 2. Poštovani, beba ima 9 meseci i pre pet nedelja je dobila proliv i stolice su joj bile pune sluzi, u stolici joj je pronadjena Kandida i koristi Daktanol i Multilac. Stolice su joj sada u redu, samo na jeziku i dalje ima bele naslage, ali gore joj izlaze četiri zubica odjednom i stavlja svašta u usta. Nedelju dana od kako joj je počeo proliv joj se povećala limfna žlezda na vratu i i dalje je uvećana, pa me zanima da li je to povezano sa Kandidom ili postoji neki drugi razlog njenog uvećanja?

  Odgovori na komentar
 3. Postovani, moj sin ima 22 meseca i nakon terapije antibiotikom, stomatolog nam je ukazao na moguce prisustvo kandide na jeziku sto je bris i potvrdio. On jos uvek doji, da li je mozda jedna od opcija i prestanak dojenja jer mleko je pogodna namirnica za hranjenje bakterija? Hvala puno unapred!

  Odgovori na komentar
 4. Postovani
  Beba ima 7 meseci. U 2 mesecu sam otkrila kandidu u stolici. Pila je u vise navrata nistatin kapi i stalno je na probiotiku normia i bulardiju. # puta joj je doktorka prepisala antibiotk 1 zbog eserihije, jednom zbog prehlade i jednom zbog pocetak bronhitisa. Samo doji. Od hrane joj dajem povrce brokoli , karfiol., sargarepa, celer , persun.Redje batat krompir. Od voca krusku, baananu i kiselu jabuku. Dajem joj , ne cesto pirincanu kasicu bez dodatog secera. Sta da izbacim od namirnica i kako dalje da je lecim? Da li toksini kandide mmogu smetati rayvoju deteta u smislu govora i sl? hvala na odgovoru

  Odgovori na komentar
Strana 27 od 27<<<2324252627

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA