Kako sprečiti pelenski dermatitis – ojed?

• Šta je ojed?

Ojed je narodni izraz za bolest kože koja “napada” odojčad (ređe bebe u drugoj godini života) koje koriste pelene. Zato je pelenski dermatitis pravi – medicinski naziv za ojed.. To je ono (mnogim roditeljima dobro poznato) crvenilo bebine kože u predelu guze (naročito oko analnog otvora), genitalija, butina, i u predelu struka.

beba ojed px

Foto>  Pixabay

Crvenilo je prva faza bolesti, a skoro uvek je prati “ljuštenje” površnog dela kože. Ako bolest odmakne, mogu da se jave i “ranice” – ostrvca ogoljene kože. Tada se skoro uvek javlja i infekcija gljivicama i bakterijama, koje sa površine kože prodiru u dublje slojeve i dodatno pogoršavaju problem.

 • Zašto ojed nastaje?

Skoro sve je rečeno u nazivu pelenski dermatitis. Glavni zadatak pelene je da upije mokraću (ali i da zadrži stolicu), dok se ne promeni. To znači da ne bi smelo da bude kontakta između mokraće i stolice sa kožom bebe.

Ipak, ako se taj kontakt desi, pa još ako potraje, onda kiseli produkti mokraće “gricnu” površni sloj nežne bebine kože, koji tada postaje “porozan”. Pošto vlaga prodire u dublje slojeve kože, nastaje zapaljenje (dermatitis) – koje se manifestuje najpre crvenilom, a potom i ljuštenjem kože. Sve je još gore ako stolica duže “stoji” u pelenici.

 • Kada se najčešće javlja?

Uglavnom se javlja u drugoj polovini prve godine života, a najčešće između devetog i dvanaestog meseca. Može da se javi i ranije i kasnije, naročito ako beba predugo nosi pelene. Posebno su podložna deca sa osetljivom (nežnom i suvom) kožom.

 • Koliko vremena je potrebno da se ojed razvije?

To zavisi od tipa bebine kože, ali je nekada dovoljna jedna noć da se skoro svi znaci ojeda pojave. Ukoliko beba ima izrazito osetljivu kožu, dovoljno je par sati da se vide prvi jasni znaci pelenskog dermatitisa.

 • Mogu li roditelji da pomognu bebi kada dođe do ojeda?

Mogu i moraju da pomognu! Što pre treba napraviti prva dva koraka:

-   Sušenje

Čim primete crvenilo, trebalo bi da preduzmu prvi korak – sušenje. Prodor vlage u dublje slojeve kože pospešuje zapaljenje, pa je “provetravanje” bebine kože ispod pelene prvi zadatak za mame i tate. Što više bez pelene, to bolje (neka se malo češće menja posteljina), a posle kupanja i čišćenja kože, treba da se koristi fen. Naravno, nežno i oprezno – “kroz prste”, iz daljine… tako da vreo vazduh ne “bije” direktno u već ranjenu bebinu kožu.

-   Krema protiv ojeda

Kada se koža osuši, treba je namazati kremom koja, pored komponenti koje obezbeđuju lako mazanje i upijanje, mora da ima bar dva važna sastojka: cink oksid i pantenol. Oni ubrzavaju epitelizaciju – obnavljanje oštećene kože, a to je ključna faza borbe sa ojedom. Tek kada se obnovi zaštitni sloj kože (a to je epitelizacija), možemo biti sigurni da smo na pravom putu. Posle nekoliko dana ovog kombinovanog tretmana (sušenje + prava krema), kod većine beba se ispolje znaci poboljšanja, a posle još nekoliko dana se sve lepo povuče.

Podeli:

Komentari

 1. Bojana says:

  Dobro vece…Moj beba ima 18 meseci i juce joj se prvi put pojavio ojed,crvenilo u predelu guze,pece je,koristim sudokrem,presvla im je cesce,bas joj se crveni…Kad treba da je presvucem,place koliko je to pece…Da li da koristim jos nesto pored sudokrem i sta,molim za pomoc,savet???? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Za sada temeljno pranje, pa SUŠENJE, pa Sudokrem. Ako za 3 do 5 dana ne bide bolje – da se obavi pregled.

 2. Isidora says:

  Mojoj bebi se prije nekoliko dana pojavilo malo crvenilo iznad murice, ne znam što bi to moglo biti. Ne izgleda strašno ali se ne povlači ali je stvarno malo

 3. Tamara Djordjevic says:

  Zdravo. Imam bebu od 2meseca,i vec nekoliko dana ima jako crvenilo i poceka kozica da mu se ljusti izmedju predala prebona, i desne nogice, uhvatilo i deo stomaka, i kao plikovi. Koristila sam i bebi puder, i pavlovic mast. I sad sudo kremu, ne pomaze nista isto je. Ma da ima i bakterije eserihi holi. Molim da mi pomognete. Hvala unapred.

 4. Olgica says:

  Dete nema jos mesec dana pojavilo joj crvenilo svuda, mazala sam sudocremu ali je povecano crvenilo.. sta da radim?

 5. Danijela says:

  Zdravo. Imam dete musko staristi od 15 mesesi od jutros imao je slabo crvenilo na mosnicama a od veceras je bas jako crveno i boli ga i svrbi mazala sam mu bekutan kremu vise puta i menjali papnpers. kupali ga sta vi pedlazete da mu mazem dalje da mu prodje sto pre to crvenilo i svrab jel je nervozan. Pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Prvo pranje, pa da se dobro osuši, pa da se maže krema sa cinkom i pantenolom. Tako 2 puta na dan, a ako za 3 do 4 dana NE bude bolje – da se obavi pregled.

 6. Marija says:

  Moja beba je sa nepunih mesec dana dobila ojed. Tada sam joj mazala pavlovicevu original. Kao male bubuljicice. Bili smo kod pedijatra i dao nam je sl.terapiju. krem Daktanol 2x na dan i Triderm 1x na dan. To sam joj mazala 7 dana. Bilo je malo poboljsanja ali onda se opet navratilo. Nakon toga sam joj mazala sudokrem, daktanol, nevenov melem(neven i proprana svinjska mast) ali i dalje ima ojed(sad je ojed kao mali plihcici). Ne koristimo vlazne maramice i umesto pampersa pamucne pelene.

 7. Marija says:

  Moja beba vec tri meseca ima i jos ima ojed crvenilo sve kreme sam probala nijedna nije joj pomogla a to je imala jos kad smo dosli kuci iz bolnice vodilasam je kod njene lekarke ona kaze nije strasno a beba nop stop je nervozna i place i nogicama se preterano steze ja svarno neznam sta da radim dajte mi vi savet

Strana 3 od 4<1234>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA