Kako sprečiti pelenski dermatitis – ojed?

• Šta je ojed?

Ojed je narodni izraz za bolest kože koja “napada” odojčad (ređe bebe u drugoj godini života) koje koriste pelene. Zato je pelenski dermatitis pravi – medicinski naziv za ojed.. To je ono (mnogim roditeljima dobro poznato) crvenilo bebine kože u predelu guze (naročito oko analnog otvora), genitalija, butina, i u predelu struka.

beba ojed px

Foto>  Pixabay

Crvenilo je prva faza bolesti, a skoro uvek je prati “ljuštenje” površnog dela kože. Ako bolest odmakne, mogu da se jave i “ranice” – ostrvca ogoljene kože. Tada se skoro uvek javlja i infekcija gljivicama i bakterijama, koje sa površine kože prodiru u dublje slojeve i dodatno pogoršavaju problem.

 • Zašto ojed nastaje?

Skoro sve je rečeno u nazivu pelenski dermatitis. Glavni zadatak pelene je da upije mokraću (ali i da zadrži stolicu), dok se ne promeni. To znači da ne bi smelo da bude kontakta između mokraće i stolice sa kožom bebe.

Ipak, ako se taj kontakt desi, pa još ako potraje, onda kiseli produkti mokraće “gricnu” površni sloj nežne bebine kože, koji tada postaje “porozan”. Pošto vlaga prodire u dublje slojeve kože, nastaje zapaljenje (dermatitis) – koje se manifestuje najpre crvenilom, a potom i ljuštenjem kože. Sve je još gore ako stolica duže “stoji” u pelenici.

 • Kada se najčešće javlja?

Uglavnom se javlja u drugoj polovini prve godine života, a najčešće između devetog i dvanaestog meseca. Može da se javi i ranije i kasnije, naročito ako beba predugo nosi pelene. Posebno su podložna deca sa osetljivom (nežnom i suvom) kožom.

 • Koliko vremena je potrebno da se ojed razvije?

To zavisi od tipa bebine kože, ali je nekada dovoljna jedna noć da se skoro svi znaci ojeda pojave. Ukoliko beba ima izrazito osetljivu kožu, dovoljno je par sati da se vide prvi jasni znaci pelenskog dermatitisa.

 • Mogu li roditelji da pomognu bebi kada dođe do ojeda?

Mogu i moraju da pomognu! Što pre treba napraviti prva dva koraka:

-   Sušenje

Čim primete crvenilo, trebalo bi da preduzmu prvi korak – sušenje. Prodor vlage u dublje slojeve kože pospešuje zapaljenje, pa je “provetravanje” bebine kože ispod pelene prvi zadatak za mame i tate. Što više bez pelene, to bolje (neka se malo češće menja posteljina), a posle kupanja i čišćenja kože, treba da se koristi fen. Naravno, nežno i oprezno – “kroz prste”, iz daljine… tako da vreo vazduh ne “bije” direktno u već ranjenu bebinu kožu.

-   Krema protiv ojeda

Kada se koža osuši, treba je namazati kremom koja, pored komponenti koje obezbeđuju lako mazanje i upijanje, mora da ima bar dva važna sastojka: cink oksid i pantenol. Oni ubrzavaju epitelizaciju – obnavljanje oštećene kože, a to je ključna faza borbe sa ojedom. Tek kada se obnovi zaštitni sloj kože (a to je epitelizacija), možemo biti sigurni da smo na pravom putu. Posle nekoliko dana ovog kombinovanog tretmana (sušenje + prava krema), kod većine beba se ispolje znaci poboljšanja, a posle još nekoliko dana se sve lepo povuče.

Podeli:

Komentari

 1. Maja says:

  Moja beba koja sad ima 10 i po mjeseci je imala bas gadan pelenski osip prije 2mjeseca i to je sa ukupno 5mazanja rijesila krema triderm,nakon toga bukvalno svaki dan mjesec dana je imao neko blago crvenilo ili oko prepona, analnog otvora isl i sad se opet pojavio gadan ojed,to mjesto je bas upaljeno i boli ga kad ga perem i susim, smijem li mazati tridermom s obzirom da pise da utice na rast i razvoj djece i ne koristiti za djecu ispod godinu dana?

  • MojPedijatar says:

   Prvi napad na ojed NIJE Triderm!

   Prvo ide temeljno pranje (NIKADA ne treba koristiti vlažne maramice), pa sušenje – ako treba fenom kroz vaše prste, pa se maže krema protiv ojeda (sa cinkom i pantenolom). Ako to ne dovede do poboljšanja (za 2 do 4 dana) treba obaviti pregled, pa da se vidi šta dalje da se radi.

 2. Maja says:

  Koje kreme Vi preporučujete sa cinkom i pantenolom? Jer sam ja prije korišćenja triderma koristila sudokrem 20 dana i nije mogao da popravi stanje. Danas smo zakazali pregled..

  • MojPedijatar says:

   Probajte NIVEA ili SebaMed kremu protiv ojeda, ali da se počne što pre – čim se crvenilo pojavi.

 3. Jovana says:

  moja beba ima 14 meseci i od jutros ima crvenilo na testisima i kici sta bi mogao biti uzrok? pelene smo menjali al pre mesec dana.. da je od pelena reakcija bi bila vidljiva odmah ili ne? hvala unapred pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Skoro sigirno se radi o ojedu – pelenskom dermatitisu.

   • Suncica says:

    Moja beba ima 6 meseci..ojela se pre jedno mesec dana koristila sam sudokremu pa pantenol mast i sad koristim baby nappy ali ne pomaze joj nista od toga…perem je i presvlacim redovno..sta mi preporucujete da uradim?kod lekara je nisam vodila zbog toga.

 4. Ljiljana says:

  E ovako imam jedno pitanje mali mi ima napkin dermatitis L30 doktorka nam je dala sol eozin 2% i preko da stavljamo triderm stavlja i proslo nam medjutim opet je pocelo da nam se pojavljuje na kuretu malo mi je mnogo da u toku od mesec dana stavljam opet triderm kao sto mi doktorka rekla inace mali ima 2 godine molim za pomov..hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Ako se ovo ponavlja, i pored ove terapije, bilo bi dobro da dermatolog pregleda bebu.

 5. Ljiljana says:

  Bili smo kod dermatologa kad mu se to pojavilo prvi put i dali su nam sto sam vec navela sol eozin pa preko triderm dva puta nedeljno sedam dana i na kontrolu. 7 smo bili u klinickom centru na kontroli sve je bilo ok sve se povuklo medjutim opet je povelo da mu izlazi rekla je ako se ponovi crvenilo da nastavimo sa sol eozin i tridermom al ja mislim da jenogo za nepunih mesec dana mazati opet triderm

 6. Danijela says:

  Meni beba ima 2 mjececa I njoj je po preponama izrazeno crvenilo u vidu bubuljica. S tim da je presvlacim na 4 data. Cime da mazem?

 7. Rada says:

  Postovani moja beba ima 4 i po meseca, prvi put nam se pojavio ojed oko anusa..koristimo sudokremu ..beba ima izrazitu suvu kozu nedovno joj se i pojavio ekcem ali to uspesno saniramo. Koju kremu preporucujete?

  • MojPedijatar says:

   Sudokrem je OK, a ako za 3 do 5 dana NEMA poboljšanja, da se uradi PERIANALNI bris na parazite i obavi pregled.

   • Mirjana says:

    Moja beba ima skoro 2meseca ,ima ojed na guzi mazala sam.seba med kremu povuklo se pa se pojavilo opet.promenila sam pampers nije do njega ,pa sam mazala sudokrem malo se povuce pa opet… neznam sta vise da mazem bebi al njega to izgleda bas boli….

    • MojPedijatar says:

     Ako posle 3 do 5 dana mazanja Sudokremom (pranje pa.sušenje ide pre mazanja) NE bude bolje – da se obavi pregled.

Strana 2 od 4<1234>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA