Kako se boriti protiv dosadnog kašlja

Sunce, pa kiša, pa zahladi, pa odjednom bude toplije nekoliko dana – ove promene pogoduju virusima koji napadaju disajne organe. Jedan od glavnih znakova respiratornih infekcija je kašljanje, pa sledi detaljnija priča sa akcentom na nadražajni (“suvi”) kašalj.

Foto: Canva

Kako nastaje kašalj? 

Kašalj je odbrambena reakcija – refleks!

Svaki refleks započinje nadražajem koji ga pokreće. Nadražaj disajnih organa je pokretač refleksa kašlja. Posle nadražaja sledi dubok udah, pa snažan izdah praćen suženjem dušnika i grkljana što se čuje kao kašalj. Izdah je neverovatno snažan, tako da izbačene kapljice iz disajnih organa lete brzinom od preko 150 km/sat!

Ubedljivo najčešći pokretači refleksa kašlja su infekcija i alergija. Daleko ređe se dešava da strano telo bude uzrok kašlja, ali je to jedna dramatična situacija praćena drugim tegobama, koja se srećom ne dešava često.

Koje su vrste kašlja? 

Postoje dve osnovne vrste kašlja: “suvi” (neproduktivni ili nadražajni) i “vlažni” – produktivni! Ova podela je dobra za razmevanje problema, iako ima raznih prelaznih formi kašlja.

 • Suvi kašalj

Naziva se  i nadražajni, ili neproduktivni, a nastaje kao rezultat direktnog oštećenja gornjih disajnih puteva. To rade skoro svi respiratorni virusi, neki više, neki manje, ali je rezultat njihovog rada “ranjena” sluzokoža disajnih puteva.

Zato su krajevi nervnih završetaka koji “prenose” nadražaj (receptori za kašalj) ogoljenji pa dete često “ripa” u napadima.

Jedan od najčešćih razloga nadražajnog kašlja je slivanje sekreta iz nosa “nizbrdo” u grlo i dušnik. Tamo se sekret “zalepi” a dete (uglavnom bezuspešno) pokušava da ga izbaci.

Dete kašlje u napadima, “sve se ori”, a nema šta da izbaci pa često bolno plače posle napada kašlja. Ponekad dete povrati zbog ovog nadražajnog napinjanja. Što dete više kašlje sve se više oštećuje već ranjena sluznica disajnih puteva. Zato dete još više kašlje i tako se ovaj začarani krug zavrti i traje sve dok ga ne prekinemo i dok dete ne pobedi virus – najčešči uzrok ove vrste kašlja.

Suvi kašalj je retko pratilac nekog veoma ozbiljnog respiratornog oboljenja kod dece, a ako je dete bez visoke temperature, bez otežanog (“svirajućeg”) i ubrzanog disanja i dobrog apetita – skoro sigurno se radi o bezazlenoj virozi!

Podeli:

Komentari

 1. Aliona says:

  Postovanje dete ima mi suv kasalj.6 god starosti.Lek prepisali Galitifen.

 2. Maja says:

  Postovani
  Dete 22meseca,kaslje nadrazajno vec 3 dana nocu pogotovo,zbog cega nocu jako slabo spava,ima slabo povisenu temp37.2 slab apetit..na pregledu pluca cista,malo crveno grlo usi ok..od terapije inhalacije berodual I plumikort I sirup levopront3x3ml 3dana..nocas je pocelo povracanje veoma tecno bez sluzi I jutros obilni vodeni proliv 1x..uzeli probiotik multilak I orosal..krvna sl ok osim povecanih leukocita 12.5,crp miran..pedijatar tvrdi virus..sta nam je ciniti I da li mislite da je ok terapija,Hvala veliko!

  • MojPedijatar says:

   Bez.pregled se zaista ne može utvrditi uzrok kašlja, ali sve ukazuje na virusnu infekciju. Ako za 2 do 3 dana ne bude bolje, da se obavi kontrolni pregled kod Vašeg pedijatra.

 3. Gordana Stojkovic says:

  Postovani,
  Dete ima 4 godine i vec par dana ima jak nadrazajni kasalj posebno u vecernjim satima, preko noci i ujutru. Dobila je terapiju inhalacije pulmikort 0.5 2x dnevno, aerius, prospan sirup i to sve 10 dana. Temp.nema. Pluca cista a kasalj ne prestaje veceras. Bukvalno je razara i tera na povracanje. Da li je mozda neki virus ili ?

  • MojPedijatar says:

   Najverovatnije je virus, a manja sansa je da je alergija. Ako za par dana NE bude bolje – mora se obaviti kontrolni pregled.

 4. Sanja says:

  Postovani,beba ima 4 ipo meseca. Od pre tri dana joj curi nosic,povremeno kasljucala sto smo shvatili kao slivanje iz nosa. Nocas se kasalj pojacao. Ispiramo nosic fizioloskim,cistimo pumpicom,vise puta dnevno.Beba nema temperaturu,lepo jede i spava uprkos kaslju.Da li je potrebno voditi kod pedijatra?

 5. Sanja says:

  I da napomenem da je vec imala tri zelene,sluzave stolice… Dali smo joj kapi Gas bimbi.

  • MojPedijatar says:

   Za sada ne…sve dok lepo jede, nema povišenu temperaturi i dobrog je raspoloženja – samo da se nos redovno ispira.

 6. milena says:

  dete mi ima suv kasalj vec nekih dva meseca,bez temperature i zapusenog nosa,prvo je pila Sirup,pa inhalacija,pa antibiotik..nista bolje nije,sad cekamo kod specijaliste pregled…i kasalj je samo danju,kad spava ne cuje se,hvala

 7. Danijela says:

  Dobar dan moja cura će 4 godine od dmj ove godine ona kašljuca,preko krvi je testirana na alergiju,ali alergija nije u pitanju,nos nije začepljen prohodan je,a kašalj je suh.Kašlje ujutro kad ustane i navečer pred spavanje. Neznam vise kako da joj pomognem. Pije islandski lisaj,ali kašalj kad krene zna trajat 20 dana i onda mir jedno mj dana pa opet,vec smo x puta bili kod doktorice,. Nesmije svasta ni piti jer je dobila koprivnjaču u 12 mj imala e.coli na antibiotik Augmentin i na sirup za kašalj,znam da je zuta kutija i crvena slova okus je maline,taj isto nesmije od njega je isto dobila koprivnjaču. Neznam kako da joj pomognem. Jos da napomenem da je sve to krenilo lane od 12mj,a u 10 mj je imala operaciju preponskog bruha,do tada je bila zdrava. U 3 mj ove god je ponovno dobila e. Coli pila je antibiotik i rijesili smo se bakterije. Kad je popila antibiotik nalaz je bio ok,kad se nasa dr.vratila sa godisnjeg nakom mjesec dana dr.nam nije htjela dat uputnicu da onesemo mokraću ponovno na analizu koju smo trebali napraviti. Neznam šta da radim. Molim vas pomoć. Unaprijed Hvala.

  • MojPedijatar says:

   Dajte detetu sirup na bazi belog sleza narednih 7 do 10 dana. Ako NE bude bolje – da se obavi kontrolni pregled.

Strana 9 od 18<<<7891011>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA