Kako se boriti protiv dosadnog kašlja

Sunce, pa kiša, pa zahladi, pa odjednom bude toplije nekoliko dana – ove promene pogoduju virusima koji napadaju disajne organe. Jedan od glavnih znakova respiratornih infekcija je kašljanje, pa sledi detaljnija priča sa akcentom na nadražajni (“suvi”) kašalj.

Foto: Canva

Kako nastaje kašalj? 

Kašalj je odbrambena reakcija – refleks!

Svaki refleks započinje nadražajem koji ga pokreće. Nadražaj disajnih organa je pokretač refleksa kašlja. Posle nadražaja sledi dubok udah, pa snažan izdah praćen suženjem dušnika i grkljana što se čuje kao kašalj. Izdah je neverovatno snažan, tako da izbačene kapljice iz disajnih organa lete brzinom od preko 150 km/sat!

Ubedljivo najčešći pokretači refleksa kašlja su infekcija i alergija. Daleko ređe se dešava da strano telo bude uzrok kašlja, ali je to jedna dramatična situacija praćena drugim tegobama, koja se srećom ne dešava često.

Koje su vrste kašlja? 

Postoje dve osnovne vrste kašlja: “suvi” (neproduktivni ili nadražajni) i “vlažni” – produktivni! Ova podela je dobra za razmevanje problema, iako ima raznih prelaznih formi kašlja.

 • Suvi kašalj

Naziva se  i nadražajni, ili neproduktivni, a nastaje kao rezultat direktnog oštećenja gornjih disajnih puteva. To rade skoro svi respiratorni virusi, neki više, neki manje, ali je rezultat njihovog rada “ranjena” sluzokoža disajnih puteva.

Zato su krajevi nervnih završetaka koji “prenose” nadražaj (receptori za kašalj) ogoljenji pa dete često “ripa” u napadima.

Jedan od najčešćih razloga nadražajnog kašlja je slivanje sekreta iz nosa “nizbrdo” u grlo i dušnik. Tamo se sekret “zalepi” a dete (uglavnom bezuspešno) pokušava da ga izbaci.

Dete kašlje u napadima, “sve se ori”, a nema šta da izbaci pa često bolno plače posle napada kašlja. Ponekad dete povrati zbog ovog nadražajnog napinjanja. Što dete više kašlje sve se više oštećuje već ranjena sluznica disajnih puteva. Zato dete još više kašlje i tako se ovaj začarani krug zavrti i traje sve dok ga ne prekinemo i dok dete ne pobedi virus – najčešči uzrok ove vrste kašlja.

Suvi kašalj je retko pratilac nekog veoma ozbiljnog respiratornog oboljenja kod dece, a ako je dete bez visoke temperature, bez otežanog (“svirajućeg”) i ubrzanog disanja i dobrog apetita – skoro sigurno se radi o bezazlenoj virozi!

Podeli:

Komentari

 1. jedna majka says:

  Poštovani,
  treba mi stručan savet u našoj dežurnoj ambulanti kažu da se ovo stanje prati i leči u kućnim uslovima.
  Molim vas prvi put sam majka i veoma uplašena.
  Dete 16m od juče odbija hranu smanjio je upola od one koju inače pojede, mislili smo da su zubi a onda uveče rasplakao se iz čista mira, samo smo ga istuširali večera i spavanje.
  Celu noć oka sklopio nije, pojavio se niodkud neki šlajm kijavica često kijao jutros tempertura 37,1 ne znamo šta da radimo?

 2. Maja says:

  Pozdrav, beba 4 meseca dva dana kaslje pomalo curi nosic, ispirala sam fiziloskim mazem ga fitbalmom da li je to ok? Temperaturu nema, lepo jede spava a kasalj je povremen. Da li je razlog za brigu i posetu lekaru? Hvala

 3. Vesna says:

  Imam problem sa kasljucanjem koje traje 2godine terapija od pumpica do lekova za alergiju itako dalje.Kasalj je suv i traje dok se dete ne uspava samo je mirno dok spava sta dalje …..,pozdrav…..

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda i praćenja nema prave procene.

   Ima smisla da se urade alergo – probe.

 4. Ada says:

  Moje dete ima 9god.kaslje par dana i kasalj je bas jak.Kako on kaže “mama boli me u grlu kao da me nesto seče “.Naravno vodili smo doktoru.Doktor kaze nije nista strasno samo je pun slajma i prepisali nam sirup.Ali dete bukvalno se savilo od bola i kaslja izbacivanja slajma .Mene brine da nije upala pluca? Od silnog naprezanja boli ga celo telo.Cak nocu dobija i teperaturu do 38.Zao mi da ga gledam takvog i nikako mi nije jasno da lekar kaze nije nista samo slajm a dete ne moze na noge da stoji.Cak kaze da moze i u skolu a njegov kasalj ne prestaje: (

 5. Isidora says:

  Moja beba od 3 meseca je pocela od juce da kaslje suvo ali kao da je tera da iskaslje,nema temperaturu niti slinice u nosu. Kaslje cesto u toku dana i par puta u toku noci. Pocela sam da joj dajem da pije caj od belog sleza,da li da tako nastavim ili da odemo na pregled lekaru?

 6. Mionina mama says:

  Pozdrav,imam bebicu nepunih 10 meseci,pre 3 dana je imala tekp 38.8 i kad sam joj oborila taj dan nije imala vise(dala sam joj paracetamol) sutradan je imala 38.2 i nisam joj nista davala samo pratila da ne raste,sada samo kaslje sto bi se reklo ‘zrelo ‘ pogotovo nocu kad legne da spava,i pomalo u toku dana, nosic zapusen ispiram sa fiziomerom i usnim aspiratorom…Da li bi trebalo da je vodim na pregled?

  • MojPedijatar says:

   Ako beba lepo jede, aktivna je i raspoložena, a temperatura NE ide preko 38.5 – ne treba žuriti sa pregledom.

   Da se nos redovno ispira, i ds se beba prati.

 7. Nadja Damjan Dusan says:

  Da li je inhaliranje stetno na duze staze? Neki dr.preporucuju, neki bas i ne.

Strana 10 od 18<<<89101112>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA