Kako se boriti protiv dosadnog kašlja

Sunce, pa kiša, pa zahladi, pa odjednom bude toplije nekoliko dana – ove promene pogoduju virusima koji napadaju disajne organe. Jedan od glavnih znakova respiratornih infekcija je kašljanje, pa sledi detaljnija priča sa akcentom na nadražajni (“suvi”) kašalj.

Foto: Canva

Kako nastaje kašalj? 

Kašalj je odbrambena reakcija – refleks!

Svaki refleks započinje nadražajem koji ga pokreće. Nadražaj disajnih organa je pokretač refleksa kašlja. Posle nadražaja sledi dubok udah, pa snažan izdah praćen suženjem dušnika i grkljana što se čuje kao kašalj. Izdah je neverovatno snažan, tako da izbačene kapljice iz disajnih organa lete brzinom od preko 150 km/sat!

Ubedljivo najčešći pokretači refleksa kašlja su infekcija i alergija. Daleko ređe se dešava da strano telo bude uzrok kašlja, ali je to jedna dramatična situacija praćena drugim tegobama, koja se srećom ne dešava često.

Koje su vrste kašlja? 

Postoje dve osnovne vrste kašlja: “suvi” (neproduktivni ili nadražajni) i “vlažni” – produktivni! Ova podela je dobra za razmevanje problema, iako ima raznih prelaznih formi kašlja.

 • Suvi kašalj

Naziva se  i nadražajni, ili neproduktivni, a nastaje kao rezultat direktnog oštećenja gornjih disajnih puteva. To rade skoro svi respiratorni virusi, neki više, neki manje, ali je rezultat njihovog rada “ranjena” sluzokoža disajnih puteva.

Zato su krajevi nervnih završetaka koji “prenose” nadražaj (receptori za kašalj) ogoljenji pa dete često “ripa” u napadima.

Jedan od najčešćih razloga nadražajnog kašlja je slivanje sekreta iz nosa “nizbrdo” u grlo i dušnik. Tamo se sekret “zalepi” a dete (uglavnom bezuspešno) pokušava da ga izbaci.

Dete kašlje u napadima, “sve se ori”, a nema šta da izbaci pa često bolno plače posle napada kašlja. Ponekad dete povrati zbog ovog nadražajnog napinjanja. Što dete više kašlje sve se više oštećuje već ranjena sluznica disajnih puteva. Zato dete još više kašlje i tako se ovaj začarani krug zavrti i traje sve dok ga ne prekinemo i dok dete ne pobedi virus – najčešči uzrok ove vrste kašlja.

Suvi kašalj je retko pratilac nekog veoma ozbiljnog respiratornog oboljenja kod dece, a ako je dete bez visoke temperature, bez otežanog (“svirajućeg”) i ubrzanog disanja i dobrog apetita – skoro sigurno se radi o bezazlenoj virozi!

Podeli:

Komentari

 1. Branka says:

  Beba od 9.meseci bas kaslje,kasalj je produktivni,cele prosle sedmice se inhalirala berodualom i pulmikortom,bilo joj je bolje,medjutim,od sinoc se kasalj navratio i nije mogla da spava,ima dosta sekreta u nosu koji izvlacim pumpicom,nema temperaturu,usi i grlo su u redu,sta mi vi predlazete da joj ublazim kasalj?

  • MojPedijatar says:

   Još ostaje da je inhalirate fiziološkim rastvorom, pa ako NE bude bolje – da se obavi kontrolni pregled.

 2. Mila says:

  Beba od godinu ipo imala je upalu virusnu, primila je 5 injekcija, inhalirala se berodualom i pulmikortom, posle svega ispila sirup Tridox malo se smirilo ali sad opet mnogo kaslje, kasalj je cini mi se suv, svaki put krene da povrati ali se to nikad ne desi. Sta vi mislite za taj ponovni kasalj ?

 3. Sladjana says:

  Beba od 4 i po meseca kaslje suvo i nadrazajno. Nema temperaturu, nosic cist. Pre 3 nedelje zbog kaslja dobio hemomicin i inhalacije berodualom. Dve nedelje bio zdrav. Sta nam je ciniti? Da li smem da ga inhaliram fizioloskim?

 4. Zora says:

  Postovani,
  Dete ima 20 meseci. Vec dve nedelje traje kasalj koji je suv, promukao i najcesce se javlja posle budjenja ili nocu kada mi se cini da ga potakne suvo grlo i zapusen nos (pocne sa mljackanjem i gutanjem pljuvacke i krene kasalj)…. Iako vec neko vreme cujem “krcanje” negde duboko u nosu, tokom ciscenja nosica gotovo da nema slina!
  Redovno cistimo nos, inhaliram fizioloskim rastvorom uz dodatak pantenola (2:1), nocu ukljucujemo ovlazivac vazduha, apis gola za grlo…
  Kada smo isli do lekara, dobili smo dexason dve veceri da se inhalira i nista drugo od th. Kasalj je i dalje promukao. Nema nekog pomaka na bolje, ali ni na gore. Dete je raspolozeno, lepo jede i osim sto mu istovremeno izbija tri zuba pa ga to muci, nista drugo se ne desava.
  Da li radimo ispravne stvari ili negde gresimo i sta nam Vi predlazete??

  • MojPedijatar says:

   Za sada samo da se nastavi “servis” nosića uz eventualne inhalacije običnim fiziolol. rastvorom…i da se beba prati.

 5. Ana says:

  Postovani.Beba stara deset mj.Pocela.da kaslje kao da rezi,uz curenje nosa,otezeano je disanje.Beba ima dobar apetit i poprilicno je.zivahna.Danas.na pregledu pedijatar.nam je preporucio.inhaliranje i Nisita sprej.Da li je samo to dovoljno za oporavak ?

 6. Jovana popovic says:

  Djevojcica ima 3god sta da radim ima suvi kasalj nedelju dana, pila je sirupe na biljnoj bazi, doktor je pregledao i dve je ok… Ona i dalje kaslje

 7. sanja miljković says:

  Poštovani, da li dete od 20 meseci može da pije sirup belog sleza? Kašalj je uporan, naričito nocu, sliva se iz nosića, nema temp., redovno ga inhaliramo fiziološkim rastvorom i čistimo nosić, ali nocu ne može da spava od kašlja. Hvala

Strana 8 od 18<<<678910>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA