Kako se boriti protiv dosadnog kašlja

Sunce, pa kiša, pa zahladi, pa odjednom bude toplije nekoliko dana – ove promene pogoduju virusima koji napadaju disajne organe. Jedan od glavnih znakova respiratornih infekcija je kašljanje, pa sledi detaljnija priča sa akcentom na nadražajni (“suvi”) kašalj.

Foto: Canva

Kako nastaje kašalj? 

Kašalj je odbrambena reakcija – refleks!

Svaki refleks započinje nadražajem koji ga pokreće. Nadražaj disajnih organa je pokretač refleksa kašlja. Posle nadražaja sledi dubok udah, pa snažan izdah praćen suženjem dušnika i grkljana što se čuje kao kašalj. Izdah je neverovatno snažan, tako da izbačene kapljice iz disajnih organa lete brzinom od preko 150 km/sat!

Ubedljivo najčešći pokretači refleksa kašlja su infekcija i alergija. Daleko ređe se dešava da strano telo bude uzrok kašlja, ali je to jedna dramatična situacija praćena drugim tegobama, koja se srećom ne dešava često.

Koje su vrste kašlja? 

Postoje dve osnovne vrste kašlja: “suvi” (neproduktivni ili nadražajni) i “vlažni” – produktivni! Ova podela je dobra za razmevanje problema, iako ima raznih prelaznih formi kašlja.

 • Suvi kašalj

Naziva se  i nadražajni, ili neproduktivni, a nastaje kao rezultat direktnog oštećenja gornjih disajnih puteva. To rade skoro svi respiratorni virusi, neki više, neki manje, ali je rezultat njihovog rada “ranjena” sluzokoža disajnih puteva.

Zato su krajevi nervnih završetaka koji “prenose” nadražaj (receptori za kašalj) ogoljenji pa dete često “ripa” u napadima.

Jedan od najčešćih razloga nadražajnog kašlja je slivanje sekreta iz nosa “nizbrdo” u grlo i dušnik. Tamo se sekret “zalepi” a dete (uglavnom bezuspešno) pokušava da ga izbaci.

Dete kašlje u napadima, “sve se ori”, a nema šta da izbaci pa često bolno plače posle napada kašlja. Ponekad dete povrati zbog ovog nadražajnog napinjanja. Što dete više kašlje sve se više oštećuje već ranjena sluznica disajnih puteva. Zato dete još više kašlje i tako se ovaj začarani krug zavrti i traje sve dok ga ne prekinemo i dok dete ne pobedi virus – najčešči uzrok ove vrste kašlja.

Suvi kašalj je retko pratilac nekog veoma ozbiljnog respiratornog oboljenja kod dece, a ako je dete bez visoke temperature, bez otežanog (“svirajućeg”) i ubrzanog disanja i dobrog apetita – skoro sigurno se radi o bezazlenoj virozi!

Podeli:

Komentari

 1. Mama says:

  Dobar dan, imam curicu od 4 godine. Nikada do sada nije imala problema sa kasljem. Medjutim, pre 10ak dana osetila sam da ima slajma. Pomalo kaslje, lepo lede, lepo spava, raspolozena je, nema temperaturu. Pila je Flavamed sirup i nije pomogao, pa sam je odvela kod pedijatra. Osecao je nesto na levoj strani pluca, i rekao danje puna slajma, i da to sto cuje mozda je i slajm. Isli smo kod pulomologa, slikali pluca i na snimku se nista ne vidi. Dijagnoza: bronhitis acuta. Sutra da se urade nalazi. Propisali su antibiotik na 8h i to je to. Molim Vas recite mi sta da radim? Kako da pomognem detetu? Dajem joj cajeve, zmajac sirup od jagorcevine… Ali sve je isto.

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda deteta se naprosto NE može proceniti uzrok kašlja.

   Ako dete ima bronhitis, trebalo bi ga INHALIRATI, ali to mora da proceni LEKAR koji je pregledao dete!

 2. Daca says:

  Poštovani,
  Beba ima skoro jedanaest meseci. Pre pet dana počeo je da kašlje, ima dosta sekreta, pre tri dana smo bili kod pedijatra, od tada ga inhaliramo fiziološkim rastvorom u koji dodajemo jednu kap Sultanola (gen. ime – Salbutamol), medjutim ne vidimo poboljšanje, sin je poceo da krči i nos mu mnogo više curi. Inače je raspoložen i dobro jede. Da li je potreban ponovan odlazak kod lekara ili je ovo normalan tok bolesti? I kad se može očekivati poboljšanje?

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda je zaista nemoguće proceniti uzrok kašlja!

   Ipak, SALBUTAMOL nije lek koji pomaže za sekret u nosu – tu je NAJVAŽNIJE redovno i uporno ispiranje nosića fiziološkim rstvorom.

 3. Đorđe says:

  Dete mi ima 4 godine,devojčica. Već nekoliko dana ima čest kašalj,suvi. Znači po ceo dan kašlje kao i noću dok spava. Urađeni su svi brisevi,uredno je sve. Dobila neku terapiju,ali ne vredi ništa. Molim savet,unapred hvala.

  • MojPedijatar says:

   Ako su pluća čista, vredi probati sirupa na bazi belog sleza – BEBA, uz redovno ispiranje nosa.

 4. marija says:

  pozdrav, beba 8 meseci kasljuca, suv kasalj, bili smo kod pedijatra, dobili nisita sprej za nos, kaze da je grlo dobro, sliva joj se iz nosa i da ima belih slinica sto ukazuje na kandidu.. dete nema temp, ali bas kasljuca, ne moze da zaspi od kaslja, podigli mo dusek u krevetcu. mene zanima kako da joj pomognem za taj kasalj, da li mogu dati caj od belog sleza? i ako sme, koliko sme popiti tog cajica u toku dana? hvala

  • MojPedijatar says:

   Osim ispiranja nosića, može se probati inhalacijama fiziološkim rastvorom.

   Čaj od belog sleza se ne daje ovako malim bebama.

 5. Natasa says:

  Imam decaka od 3,5 godine.. imamo problem sa nocnim kasljem koji traje u proseku pola sata nekada se zakaslje samo jednom, nekada par puta ali gotovo svaku noc se bar jednom zakaslje. Ovo traje jos od letos s tim sto se desavalo ranije da prestane par dana pa se vrati ali vec neko vreme je konstatno. Ranije smo isli kod dokt ali on je to uvek vezivao za neke prolazne prehlade pluca su uvek bila cista. Nije mi delovalo alarmantno jer ne kaslje preko dana i nema temperaturu, veseo je i lepo jede ali mi je cudno sto traje toliko dugo. Poseticemo naravno doktora opet u vezi sa tim ali bih zelela da cujem i vase misljenje.

 6. Dana says:

  Moja devojvica od 18 meseci bas kaslje, puna je slajma, virus, inhalira se berodualom prima knjekcije lemod vec 3 dana ali ona i dalje u toku noci toliko se nekad zakaslje jedva uhvati vazduh, da li bi neki sirum mogao da pomogne uz ovu terapiju za izbacicivanje slajma ?

 7. Vesna says:

  Imam sina 3,5godine vec 3 dana kaslje imao je temper 38,2 posle toga 37 dali treba da se zabrinem jer cas nema temperaturu cas ima 37 i puno kaslje ponekad kao da ga zaboli nesto od tog kaslja dali treba da ga vodim na pregled

Strana 7 od 18<<<56789>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA