Kako se boriti protiv dosadnog kašlja

Sunce, pa kiša, pa zahladi, pa odjednom bude toplije nekoliko dana – ove promene pogoduju virusima koji napadaju disajne organe. Jedan od glavnih znakova respiratornih infekcija je kašljanje, pa sledi detaljnija priča sa akcentom na nadražajni (“suvi”) kašalj.

Foto: Canva

Kako nastaje kašalj? 

Kašalj je odbrambena reakcija – refleks!

Svaki refleks započinje nadražajem koji ga pokreće. Nadražaj disajnih organa je pokretač refleksa kašlja. Posle nadražaja sledi dubok udah, pa snažan izdah praćen suženjem dušnika i grkljana što se čuje kao kašalj. Izdah je neverovatno snažan, tako da izbačene kapljice iz disajnih organa lete brzinom od preko 150 km/sat!

Ubedljivo najčešći pokretači refleksa kašlja su infekcija i alergija. Daleko ređe se dešava da strano telo bude uzrok kašlja, ali je to jedna dramatična situacija praćena drugim tegobama, koja se srećom ne dešava često.

Koje su vrste kašlja? 

Postoje dve osnovne vrste kašlja: “suvi” (neproduktivni ili nadražajni) i “vlažni” – produktivni! Ova podela je dobra za razmevanje problema, iako ima raznih prelaznih formi kašlja.

 • Suvi kašalj

Naziva se  i nadražajni, ili neproduktivni, a nastaje kao rezultat direktnog oštećenja gornjih disajnih puteva. To rade skoro svi respiratorni virusi, neki više, neki manje, ali je rezultat njihovog rada “ranjena” sluzokoža disajnih puteva.

Zato su krajevi nervnih završetaka koji “prenose” nadražaj (receptori za kašalj) ogoljenji pa dete često “ripa” u napadima.

Jedan od najčešćih razloga nadražajnog kašlja je slivanje sekreta iz nosa “nizbrdo” u grlo i dušnik. Tamo se sekret “zalepi” a dete (uglavnom bezuspešno) pokušava da ga izbaci.

Dete kašlje u napadima, “sve se ori”, a nema šta da izbaci pa često bolno plače posle napada kašlja. Ponekad dete povrati zbog ovog nadražajnog napinjanja. Što dete više kašlje sve se više oštećuje već ranjena sluznica disajnih puteva. Zato dete još više kašlje i tako se ovaj začarani krug zavrti i traje sve dok ga ne prekinemo i dok dete ne pobedi virus – najčešči uzrok ove vrste kašlja.

Suvi kašalj je retko pratilac nekog veoma ozbiljnog respiratornog oboljenja kod dece, a ako je dete bez visoke temperature, bez otežanog (“svirajućeg”) i ubrzanog disanja i dobrog apetita – skoro sigurno se radi o bezazlenoj virozi!

Podeli:

Komentari

 1. Nina says:

  Dete 3 ipo godine. Kaslje vec 10 dana, nema temperaturu i dobrog je opsteg stanja, lepo jede. Treba li da se vodi kod doktora?

  • MojPedijatar says:

   Za sada samo da se redovno ispira nos i probajte sirup na bazi belog sleza – BEBA. Pa da se prati..

 2. Danka says:

  Moja beba ima 4mjeseca kaslje a nije joj udaljeno grlo mozeli da su zubici u pitanjupitanju i sta da joj dam

  • MojPedijatar says:

   Ništa od sirupa za ovako mali bebu!

   Da se nosić ispira fiziološkim rastvorom, a ako se kasalj narednih dana pojačava – da se obavi pregled kod Vašeg pedijatra

 3. Jasna says:

  Moja cerka ima 3 godine kasalj traje vec 2 nedelje pljuca su cista nosic cistimo sa fizioloskim kapima dobili smo i sirup napravljen na bazi meda ali ona to nejce da pije stavljamo u sok ali i to odbija sta napraviti kad dete sve odbija izbaci sirup iz usta nejce da ga pije

 4. Tijana says:

  postovani,
  moj decak ima 6,5god.kaslje vec preko mesec dana, dva puta kod dr.razne terapije,apsolutno nikakav boljitak, cak sve gora situacija. Nocu suvo u serijama, danju produktivno,..pulmicort, aerius, imunno, jaja od prepelice…nista se be desava? Pomoc, savet?? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Nažalost, bez pregleda i praćenja je naprosto nemoguće utvrditi uzrok dugotrajnog kašlja.

   Trebalo bi uraditi alergo-testove, a Vaše dete bi zaista trebalo da pregleda pulomolog.

 5. Zuhra says:

  Moja beba ima 20 dana i pocela da kaslja sta treba da uradim

  • MojPedijatar says:

   Za početak da se nosić ispira fiziološkim rastvorom (čak iako se NE čini zapušen) i da se beba prati.

   Sve dok lepo jede, normalno diše i NEMA povišenu temperaturu – NEMA potrebe da se žuri sa pregledom.

 6. Miljana says:

  Beba otkad se rodila ‘krci’, ali nismo imali utisak da to krcanje dolazi iz nosa, niti mi je po izlasku iz porodilista savetovano da nesto preduzimamo oko toga. Sada ima 3 nedelje, poslednja dva dana ‘krklja’ kao da je sekret u nosu, iako se ne vidi. Poceli smo odmah ispiranje fizioloskim rastvorom i izvlacenje sekreta aspiratorom. Ne vidim pomak. Ponekad imam utisak da ce se ugusiti kad krene da krklja. Koliko god ispiramo, ‘cisto’ dise samo u odredjenim polozajima, pa imam problem i da je podojim ako joj ne odgovara polozaj. Nema temperaturu, dobro jede (prvo se namucim da joj nadjem polozaj u kom ce jesti ili jede tako sto napravi nekoliko gutljaja pa onda pusti dojku i udahne vazduh na usta), spava po 3-4 sata, s tim sto krklja povremeno i dok spava. Da li da je vodimo kod doktora ili sta da radimo? Hvala unapred.

  • MojPedijatar says:

   Da je NE vodite kod doktora! Tamo će pokupiti prave – ozbijne viruse.

   Ovo je, skoro sigurno, blaga prehladica, a SVE što treba da se radi je redovno (pre obroka) ispiranje nosića. I da budete strpljivi – ovo nedeljama može da traje.

   Sve dok beba lepo jede i napreduje, normalno diše (kada nema “krkljanja”) i NEMA povišenu temperaturu – nema razloga za brigu

 7. amam says:

  Postovani,
  Beba 15 meseci, vec par dana ima suv nadrazajni kasalj, curenje iz nosa, a desava se i da povraca slajm. Bez temperature. Mazem mu fitobalm,sprej tantum verde, i ispiranje nosa fizioloskim rastvorom, kao i povremeno caj od belog sleza. Da li ima potrebe voditi dete kod pedijatra, ili uzeti neki sirup za kasalj?
  Unapred hvala.

  • MojPedijatar says:

   Za sada samo ovako nastavite!

   Sve dok beba lepo jede, nema visoku temperaturu i NEMA ubrzano i otežsno disanje – nema potrebe da se žuri sa pregledom.

Strana 4 od 18<<<23456>>>