Kako se boriti protiv dosadnog kašlja

Sunce, pa kiša, pa zahladi, pa odjednom bude toplije nekoliko dana – ove promene pogoduju virusima koji napadaju disajne organe. Jedan od glavnih znakova respiratornih infekcija je kašljanje, pa sledi detaljnija priča sa akcentom na nadražajni (“suvi”) kašalj.

Foto: Canva

Kako nastaje kašalj? 

Kašalj je odbrambena reakcija – refleks!

Svaki refleks započinje nadražajem koji ga pokreće. Nadražaj disajnih organa je pokretač refleksa kašlja. Posle nadražaja sledi dubok udah, pa snažan izdah praćen suženjem dušnika i grkljana što se čuje kao kašalj. Izdah je neverovatno snažan, tako da izbačene kapljice iz disajnih organa lete brzinom od preko 150 km/sat!

Ubedljivo najčešći pokretači refleksa kašlja su infekcija i alergija. Daleko ređe se dešava da strano telo bude uzrok kašlja, ali je to jedna dramatična situacija praćena drugim tegobama, koja se srećom ne dešava često.

Koje su vrste kašlja? 

Postoje dve osnovne vrste kašlja: “suvi” (neproduktivni ili nadražajni) i “vlažni” – produktivni! Ova podela je dobra za razmevanje problema, iako ima raznih prelaznih formi kašlja.

 • Suvi kašalj

Naziva se  i nadražajni, ili neproduktivni, a nastaje kao rezultat direktnog oštećenja gornjih disajnih puteva. To rade skoro svi respiratorni virusi, neki više, neki manje, ali je rezultat njihovog rada “ranjena” sluzokoža disajnih puteva.

Zato su krajevi nervnih završetaka koji “prenose” nadražaj (receptori za kašalj) ogoljenji pa dete često “ripa” u napadima.

Jedan od najčešćih razloga nadražajnog kašlja je slivanje sekreta iz nosa “nizbrdo” u grlo i dušnik. Tamo se sekret “zalepi” a dete (uglavnom bezuspešno) pokušava da ga izbaci.

Dete kašlje u napadima, “sve se ori”, a nema šta da izbaci pa često bolno plače posle napada kašlja. Ponekad dete povrati zbog ovog nadražajnog napinjanja. Što dete više kašlje sve se više oštećuje već ranjena sluznica disajnih puteva. Zato dete još više kašlje i tako se ovaj začarani krug zavrti i traje sve dok ga ne prekinemo i dok dete ne pobedi virus – najčešči uzrok ove vrste kašlja.

Suvi kašalj je retko pratilac nekog veoma ozbiljnog respiratornog oboljenja kod dece, a ako je dete bez visoke temperature, bez otežanog (“svirajućeg”) i ubrzanog disanja i dobrog apetita – skoro sigurno se radi o bezazlenoj virozi!

Podeli:

Komentari

 1. Zaklina says:

  Postovani,
  Beba ima punih 5 meseci,vec nekoliko dana kaslje,kija,i primecuje se da ima sekret.Bili smo danas kod pedijatra koji je prepisao:Sirup beba 3x po 2ml,Fitobal mast i Haysan baby kapi za nos.Voleli bi da cujemo jos neko misljenje.Unapred hvala

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda bebe je NEMOGUĆE napraviti procenu i utvrditi uzrok kašlja.

   Mislim da je razumno da se postupi onako kako je predijatar preporučio.

 2. Vanja says:

  Sin od 2,5 godine kaslje oko 3 meseca. Bili doktoru, pluca cista, dobili fluimucil. Kasalj se ne smiruje, a zreo je bio. Dete normalno funkcionise, ima apetit. Odjednom pocinje suvi kasalj, visoka temperatura. Pluca cista, grlo upaljeno. Dobili palitrex. Cetvrtog dana temperatura ne spada. Slabo jede, klonuo. Pluca cista, grlo i dalje pod upalom, crp 253, leukociti 19,3. Dobili smo inhalacije dexasonom i berodualom 2x dnevno, 5 penicilina. Bilo je bolje, ali je kasalj ostao, rekla bih, zreo. Nakon toga 7 dana je pio pancef, beba sirup i caj od belog sleza. Sve vreme je uzimao i probiotik. Za par dana imamo kontrolu, ali on ne prestaje da kaslje. Molim za misljenje. Hvala.

 3. Jelena says:

  Zdravo,
  Oba deteta su pregledana sinoc, potpuno cista pluca. Ali su zato celu noc suvo kasljali u napadima. Pedijatar je oboma dodelio samo inhalaciju pola respule 0.25 Pulmikort na 8 sati naredna dva dana. Vise kaslju u lezecem polozaju dok spavaju, ne sline. Devojcica (4) ima apetit, dok decak (2) pije samo sokove od cedjene narandze i sargarepe u sokovniku, hranu odbija odgurivanjem prinesenog zalogaja, mada zvace neprestano cebe izgleda zbog zuba. Nemaju temperaturu, imali su je pre pola nedelje, oba do 39.5. Decak pije i Klacid antibiotik 2x4ml. Kasalj u serijama je bas zabrinjavajuc za nas roditelje, verovatno je zdrelo nadrazeno oboma. Da li da preduhitrimo kontrolu za dva dana ili da sacekamo?

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda nema precizne procene, ali mislim da treba sprovesti prepisanu terapiju i sačekati planiranu kontrolu.

 4. Ivan says:

  Postovani ,dete ima skoro 2 godine
  Dete je dobilo bronhitis ,primilo je 3 inekcije i 10 dana se vec inhalira,receno je na zadnjoj kontroli da prolazi bronhitis,
  Medjutim dete je dobilo proliv i prva dva dana je povracalo ,stolice su vodene i zuckaste i veoma obimne,ne toliko ceste 4 puta na dan,pije bulardi 3 dana ali nista bolje,dete je sada pocelo da kaslje , cesto suvi kasalj,i slini i ima blagu temperaturu ,interesuje me vase misljenje ,sta je upitanju,i kako ga leciti, hvala unapred.

 5. Veki says:

  Postovanje! Djete 8 god,cesto je prehladjen gotovo uvijek jer i kad djeluje da je sve ok,on i tad kaslje pogotovu ujutru. I opet nakon 15 dana se vrati ta prehlada i kasalj koji nije nikad suv. Rijetko kad ima temperaturu i veseo bude vise nego da lezi. Osjetljiv je na stomak,cesto muka koja traje dan. Ali me brine najvise kasalj i sta da radim? ….Veliko vam hvala!

 6. Marija says:

  postovani,beba od 5meseci vec 3dan kasljr,nos joj nije zacepljen,jede lepo kao i do sada,temepraturu nema,kad se zakaslje cuje se kao da ima nesto da iskaslje 🙁 inace se normalno ponasa aktivna je sve kao i do sada samo sto kaslje i to je muci jer se bas zakaslje.Nocu normalno spava budi se da jede i 2-3x se zakaslje. molim vas za savet i stq bi moglo da bude bojim se da nije upala pluca 🙁

  • MojPedijatar says:

   Za sada samo da se nos redovno ispira!

   Sve dok NEMA visoke temperature, a beba lepo jede, raspolozena je i aktivna, u opisanim okolnostima nema.mesta za brigu.

 7. Marija says:

  svaka cast doktoru za savete

Strana 5 od 18<<<34567>>>