Kako podsticati decu na sticanje važnih zdravih navika?

Tokom svog odrastanja deca najviše navika prepisuju od svojih roditelja, bez dovođena u pitanje. Od njih uče kako da se ponašaju, šta jedu, kako se odnose prema drugim ljudima i kako komuniciraju. Baza koju steknu najranijim vaspitanjem će ih pratiti kroz ceo život, zbog čega je važno da bude kvalitetna i da vodi zdravim navikama.

Kada ste svesni koliko su važne vaše životne odluke i izbori koje pravite, i koliko utiču na vašu decu i na njihove sopstvene izbore, onda ste dodatno inspirisani da ih naučite određenim navikama koje će postati osnova njihovog zdravog života i na kojoj će vam biti večno zahvalni.

1. Redovna fizička aktivnost

U slučaju da spadate među aktivne roditelje, neće biti problem da vaša deca usvoje svakodnevno vežbanje kao naviku, ali nema potrebe da to rade u preteranoj meri. Glavna poruka je da vežba treba da se shvati kao nešto što je od fundamentalne važnosti za telo, um i emotivni balans.

Stoga je dovoljno da ih naučite da budu aktivni u smislu da odaberu da idu stepenicama umesto liftom, ili da se prošetaju umesto da idu prevozom. Najbolje ćete ih naučiti ako mnoge od ovakvih trenutaka budete provodili zajedno, naročito kad su mali. Kad dovoljno porastu, možete ih dodatno motivisati tako što ćete ih upisati na neki rekreativni sport,. Aktivnosti poput gimnastike ili plesa su odlične za sticanje dobre koordinacije i motorike pokreta.

2. Ispravno sedenje

Možda s jedne strane zvuči trivijalno, ali iznenadili biste se koliko zapravo dece u kasnijem dobu ima probleme sa krivom kičmom koje je jako teško ispraviti, jer je telo već donekle formirano. Iz ovog razloga je važno da naučite svoju decu da sede pravilno od malena, kako bi im to prešlo, ne samo u naviku, već i u držanje tela.

Kako biste im pomogli u startu, možete im obezbediti ergonomske stolice, koje su napravljene upravo u svrhu držanja leđa u pravilnom položaju, pri čemu obezbeđuju potpunu udobnost kad vaše dete uči, sedi za kompjuterom i tome slično. Uticaj računara na zdravlje jeste veliki, ali mi ga možemo korigovati.

3. Pravilna ishrana

Činjenica je da će vaše dete formirati svoj ukus kako bude odrastalo, ne samo što se tiče hrane, već svega, ali dok ste vi glavni po pitanju nutricije vaše dece, onda maksimalno iskoristite to vreme da ih nauče da zavole zdravu hranu, i da im ona i kasnije bude omiljena.

Što češće koristite u pripremi sveže voće i povrće, kvaliteno meso, integralne žitarice, i izbegavajte što više možete skrob, obrađeno meso, i generalno brzu hranu, koja možda jeste ukusna, ali sasvim sigurno nije zdrava kao deo svakodnevne ishrane.

4. Voda kao najvažniji napitak

Ono što je najvažnije jeste da vaše dete naučite da najpre posegne za vodom kad je žedno, umesto za nekim sokom, ili mlekom, jer će tako izbeći unošenje bespotrebnih šećera, i materija koje goje, i istovremeno naučiti koliko je važna svakodnevna hidratacija. Nijedan napitak ne može da bude zamena za vodu.

5. San kao prioritet

San je svkako jedan od najvažnijih aspekata za razvoj malog deteta, budući da su kognitivne i fizičke sposobnosti tela jako ugrožene kad telo ne dobija dovoljno odmora tokom kog može da se oporavi i resetuje.

Nedovoljno sna zapravo zna da bude čest problem kod jako malo dece, i najčešće postoje dve krajnosti: ili vaše dete previše spava ili se često budi i nije u stanju da se naspava, pa je često nervozno i neraspoloženo. Ovo se možete rešiti tako što ćete oformiti rutinu koja će mu omogućiti da mirnije zaspi, ili tako što ćete utvrditi zašto se tačno budi pa korigovati uslove u kojima spava.

6. Higijenske navike

Sticanje higijenskih navika u detinjstvu je takođe veoma važno i nikako ne bi trebalo da se zanemaruje, što se pre svega odnosi na redovno pranje ruku, pranje i čišćenje zuba koncem, kupanje, pranje kose, nošenje čiste odeće i održavanje celokupnog tela čistim i urednim.

Začudili biste se koliko odraslih ljudi ne vodi računa o svojoj higijeni ili izgledu, a glavni razlog tome su najčešće navike, a te navike čovek uči od svojih roditelja u najranijem detinjstvu.

Ovo su bile neke od najvažnijih zdravih navika koje vaše dete treba da stekne tokom detinjstva, kako bi ih primenjivalo i kada odraste, a koje su od ogromnog značaja za sveukupno zdravlje svakog čoveka, ne samo deteta.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA