Kako da se ne budi “svaka dva minuta”

Prvih nekoliko meseci u bebinom životu su ključni za uspostavljanje obrasca spavanja, kaže stručnjak za san Mendi Garnej.

beba-spava

Kada postanete roditelji, osam sati sna bez prekida vam deluje kao neka daleka uspomena. S obzirom na to da bebu treba hraniti tokom noći, nemoguće je da se ne budite, a treba uzeti u obzir i to da se bebe često bude i kada nije vreme za mleko.

Ekspert za san kaže da vaši postupci u prvih nekoliko meseci bebinog života itekako utiču na to kako će vaš mališan spavati.

Evo njenih saveta za roditelje.

1. Naučite bebu razliku između dana i noći

Novorođenče će u proseku provesti 16 od 24 sata dnevno spavajući. Prvi korak je da naučite bebu da mrak povezuje sa spavanjem, a svetlost sa buđenjem. Za deset nedelja, vaša beba će biti sposobna da razume da noću treba da spava duže.

Kada hranite bebu tokom noći, trudite se da je ne stimulišete – neka vaš glas bude veoma tih, izbegavajte kontakt očima. Kombinacija mraka i tišine pomoći će bebi da nauči da je noć za spavanje.

2. Srećna dremka

Kada su bebe previše umorne, veoma ih je teško uspavati, pa je zato važno da na vreme vidite signale da se vašem mališanu spava. Neka deca se prosto utišaju, neki trljaju oči, zevaju, plaču… Čim primetite takve znakove, stavite bebu u krevetac. U period od mesec dana, bebe obično moraju da spavaju na svakih sat, sat i po. Mendi preporučuje da nekoliko dana zapisujete kada beba spava i jede, da biste uočili obrazac.

3. Rutina pred spavanje

To je od ključne važnosti da bi beba stekla zdrave navike kada je reč o spavanju, kaže ekspert Mendi. Dakle, svako veče pred spavanje radite iste stvari, kako biste bebi dali do znanja da je vreme za spavanje.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA