Kako da se ne budi “svaka dva minuta”

Prvih nekoliko meseci u bebinom životu su ključni za uspostavljanje obrasca spavanja, kaže stručnjak za san Mendi Garnej.

beba spava

4. Ne povezujte mleko sa spavanjem

Tokom nekoliko prvih nedelja, bebi će verovatno trebati hrana baš pred spavanje, ali vremenom, polako, možete da pomerate hranjenje, tako da prvo bebi date mleko, pa je onda kupate. Tako dete neće povezivati mleko sa spavanjem.

5. Neka beba bude budna u krevecu

Mendi savetuje da bebu stavite u krevetac malo pre nego što zaspi, kako bi navikla da samu sebe uspavljuje. “Bela buka”, poput uključenog radija, može pomoći a beba zaspi. Na taj način beba neće, kada se probudi usred noći, biti uplašena gde se nalazi i neće se razbuditi.

6. Pomozite bebi da dobro spava

Kod novorođenčadi ciklus sna traje oko 60 minuta, dok kod beba starijih od tri meseca taj ciklus traje oko 90 minuta. Da biste pomogli bebi da dobro spava tokom noći, važno je da je naučite da se “smiri” i uspava nakon završenog ciklusa.

Ako beba tokom noći tek malo zaplače, proverite da li joj je udobno, da nije gladna, da joj nije vruće ili hladno, da joj je pelena čista.

Ukoliko je sve u redu, pomozite joj da se opet umiri tako što ćete je blago ljuškati u krevecu ili pokušajte da je okrenete da legne na suprotnu stranu od one na kojoj leži.

Ako je potrebno, savetuje Mendi, uzmite bebu u ruke, ali je vratite u krevetac čim se malo smiri i opet postane pospana.

Mondo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA