Kako ispravno postupiti kad se krpelj zakači na dete?

Čim otopli – eto krpelja! Toplo vreme dovoditi do do eksplozije vegetacije, što svakako donosi brojne radosti deci (ali i starijima). Ipak, sa toplim vremenom stignu i brojni “kvaritelji” uživanja u prirodi, a krpelji su (uz komarce) svakako među prvima na listi omraženih krvopija.

krpelj px

Foto: Pixabay

Kreplji su potencijalni prenosioci zaraznih bolesti pa nije loše da naučimo da se zaštitimo od njih, ali i da umemo da postupimo pravilno kad ih pronađemo na koži deteta.

 • Zašto krpelji vole topli deo godine?

Krpelji žive u zelenilu, obično u travi i na drveću. Zato ih ima već u prolećnim mesecima, ali se najčešče krajem maja i u junu njihov broj znatno povećava. Krpelju je spoljna toplota neophodna za život, tako da ne može da preživi hladne dane. Imajući u vidu i “vegetacijski bum” i lep ambijent za život, jasno je zašto su krpelji ljubitelji toplih dana. Njihovi biološki “rezervoari” su uglavnom glodari, kojih zaista ima mnogo – pa se krpelji preko tih, veoma pokretnih životinjica, neverovatno brzo šire.

Krpelj je “krvopija” koja napada sve što im se nađe u blizini, a ima kožu bogatu krvnim sudovima – pored dece i ljudi i svi drugi sisari, uključujući i kućne ljubimce, su prava radost za krpelje.

 • Kako krpelj dođe do dece?

Omiljeno stanište krpelja je visoka trava, ali se oni rado “penju” u guste krošnje. Zato ih ima i na drveću, odakle padaju na decu, pa ne treba da čude što su česta mesta ujeda na glavi i vratu.

Svako ko drži kućne ljubimce, treba redovno da kontroliše kuce i mace, da pronalazi i eliminiše krpelje. To je važno, jer dete može da “zakači” krpelja u igri sa omiljenom životinjom. Srećom, vlasnici kućnih ljubimaca su, po pravilu, bolje upoznati sa problemima koje krpelj donosi. Osim toga, postoje efikasna sredstva za zaštitu životinja od ovih neprijatnih krvopija, pa se tako i deca uspešno štite.

 • Da li boli kad krpelj ujede?

Na žalost NE boli!

Bolje bi bilo da zaboli jer bi odmah znali da je krpelj “u akciji” pa bi ga lakše i brže izvadili!

Kad krpelj stigne na kožu on prvo traži mesto koje mu najviše odgovara “za obrok”, a u momentu kad “ugrize” dete (ili odrasle) on ispusti jednu supstancu koja ima ulogu lokalne anestezije, pa NIŠTA ne osetimo! To naravno krpelju odgovara jer tako može da ostane neprimećen i da nastavi da se nesmetano hrani.

 

 • Zašto je krpelj opasan – koje bolesti?

Ima dosta opasnih bolesti koje krpelj može da prenese na čoveka. Srećom, na našem području praktično nema arbovirusa, koji su prouzrokovači retkih, ali opasnih izazivača zapaljenja mozga (encefalitis) i moždanih ovojnica (meningitis) – koje prenose krpelji. Zato  nećemo o tome.

Na našem geografskom području, “najvažnija” boleština koju krpelji prenose je Lajmska bolest (Lyme). Ona se, inače, javlja i na drugim kontinentima. Šta se konkretno dešava? U krpelju se nalazi opasna bakterija (Borellia), koja njemu ne smeta, ali je prilikom “obroka” ubaci u krvotok domaćina.

Lajmska bolest  je veoma opasna pa smo je obradili u posebnom članku.

 • Kako ispravno postupiti kad se krpelj ipak zakači na dete?

-   Krpelj mora da se odstrani sa kože! Najbolje je da se to uradi u nekoj od zdravstvenih ustanova, ili u najbližoj ambulanti. Skoro svaka ambulanta ima jednostavne  instrumente kojima veoma brzo, gotovo bezbolno može da se izvadi krpelj. Ako ste daleko od ambulante, uzmite pincetu, uhvatite krpelja i polako ga povucite sa kože.

To je zaista važno, jer ako ga naglo “trgnete” iz kože, u njoj mogu da ostanu glava i rilice kojima se krpelj “zakačio” za dete. Pravovremeno vađenje krpelja drastično smanjuje verovatnoću nastanka Lajmske bolesti! Problem je što često ne znamo koliko je dugo krpelj proveo na kože PRE nego što smo ga uočili.

Podeli:

Komentari

 1. Cibi says:

  Koliko dugo ostaje na kozi krpelj, da se jos vidi zadnji deo?

  • MojPedijatar says:

   NE sme da ostane NIŠTA od krpelja posle vađenja! Ako bilo sta ostane – to mora da se izvadi sterilnim instrumentom u ambulanti Doma zdravlja.

 2. taki says:

  Vadila sam sama detetu krpelja, bio je has mali I prvo se otkinuo pa mu je ona iglica ostala u kozi koju sam potom izvukla pincetom. Dezinfikovala i vidi se da vise nema nikakvog traga od njega na kozi. Bude li bas opasno ako ne odem do d.zdravlja. zasad pratim I nema nikakvih promena..

 3. Milica says:

  Dete je pre par meseci ujeo krpelj. Proveo je vise od 24h na kozi. Izvadjen je i testiran, bio je zarazen. Posle toga je dete bilo na antibiotskoj terapiji 21 dan. Propustili smo priliku da ga testiramo izmedju 4 i 6 nedelje od uboda. Da li postoji mogucnost da dete ipak nekad dobije Lajmsku bolest?

  • MojPedijatar says:

   SVE je urađeno kako treba pa je šansa da Vaše dete dobije Lajmsku bolest od ovog krpelja zanemarljiva!

 4. vesna says:

  Poštovani,
  Mom sinu, koji ima 8 godina, se pojavilo nesto kao krasta na nozi i to se crvenilo i oteklo je. Ljekar je smatrao da je krpelj i pokusao da ga izvadi al je nasao samo nesto kao nogicu. Radi prevencije nam je dao antibiotik.
  Ali ovo nekako sporo prolazi pa razmisljam kako mozemo znati jel stvarno bio krpelj i ako jeste,koje i kad nalaze trebamo da uradimo?

  • MojPedijatar says:

   Nikakvi nalazi, u ovom trenutku NE treba da se rade niti mogu pomoći!

   Vas lekar je uradio ono što treba i samo završite terapiju, uz kontrolni pregled.

 5. ana says:

  Molim pomoc jutros sam izvadila detetu jako sitnog ili krpelja ili je kokosija vas, trenutno smo na selu kupali smo se sinoc..ali je nametnik ne znam otkud jutros primecen..bilo je blago crveno, sipala sam hidrogena i sve izvadila..ima tackica od ujeda i nije posle toga bilo crveno ali je sad isto tackica ostala i blago modar krug..prskala sam oktaniseptom, pedijatra nisam kontaktirala, sta da radim do kad da cekam i pratim, kako da prepoznam ako se upali , rekla bih da je ipak kokosija vas jer koke imaju vaske pa se mozda zakacila, na krpelja mi ne lici…hvala

  • MojPedijatar says:

   Ako crvenilo ostane ili se širi – Vaš pedijatar treba da prepiše odgovarajući antibiotik.

 6. Bobana says:

  Danas sam osetila neki svrab na guzi posle detaljnog pranja kupatila. Nije bio bas svrab vec peckanje i neprijatnost, posle 8 sati kad sam ustala i pokusala ponovo da napipam sta se desava uspela sam da otrgnem i nastala je krvava rana, jako sam se uplasila i pitam se da li to moze da bude krpelj? Sobzirom da nemam iskustva sa krpeljima.

  • MojPedijatar says:

   Može biti krpelj, ali je NEMOGUĆE sada to sa sigurnošću utvrditi!

   Pratite to mesto na koži, a ako se pojavi crvenilo – da to vidi Vaš lekar.

 7. Bilja says:

  Pre dva dana sam primetila tri veoma sitna krpelja na nozi.Odmah sam otisla do hitne i brzo su mi izvadili vatom i tecnim sapunom.Krpelj nije poslat na analizu.Doktor mi je rekao da je sve ok i ako mi se slucajno pojavi neko crvenilo da pijem Dovicin 5 dana.Na tim mestima imam sitne crvene tackice kao bubuljice,ali me ne boli i nemam nikakve druge simptome.Zanima me da li treba da pijem antibiotik i koliko dugo ili samo da pratim?

  • MojPedijatar says:

   Kad stigne analize krpelja – doneće se odluka o terapiji. Ako su zaraženi, 10 dana Dovicina je prava terapija.

   • Bilja says:

    Krpelji nisu poslati na analizu tako da neću znati da li su zaraženi. Da li treba da pijem antibiotik preventivno ili samo ako se pojave neki simptomi? Da li je normalno da imam te crvene tačkice gde je krpelj izvadjen? Unapred hvala na odgovoru!

Strana 3 od 7<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA