Kako ispravno postupiti kad se krpelj zakači na dete?

Čim otopli – eto krpelja! Toplo vreme dovoditi do do eksplozije vegetacije, što svakako donosi brojne radosti deci (ali i starijima). Ipak, sa toplim vremenom stignu i brojni “kvaritelji” uživanja u prirodi, a krpelji su (uz komarce) svakako među prvima na listi omraženih krvopija.

krpelj px

Foto: Pixabay

Kreplji su potencijalni prenosioci zaraznih bolesti pa nije loše da naučimo da se zaštitimo od njih, ali i da umemo da postupimo pravilno kad ih pronađemo na koži deteta.

 • Zašto krpelji vole topli deo godine?

Krpelji žive u zelenilu, obično u travi i na drveću. Zato ih ima već u prolećnim mesecima, ali se najčešče krajem maja i u junu njihov broj znatno povećava. Krpelju je spoljna toplota neophodna za život, tako da ne može da preživi hladne dane. Imajući u vidu i “vegetacijski bum” i lep ambijent za život, jasno je zašto su krpelji ljubitelji toplih dana. Njihovi biološki “rezervoari” su uglavnom glodari, kojih zaista ima mnogo – pa se krpelji preko tih, veoma pokretnih životinjica, neverovatno brzo šire.

Krpelj je “krvopija” koja napada sve što im se nađe u blizini, a ima kožu bogatu krvnim sudovima – pored dece i ljudi i svi drugi sisari, uključujući i kućne ljubimce, su prava radost za krpelje.

 • Kako krpelj dođe do dece?

Omiljeno stanište krpelja je visoka trava, ali se oni rado “penju” u guste krošnje. Zato ih ima i na drveću, odakle padaju na decu, pa ne treba da čude što su česta mesta ujeda na glavi i vratu.

Svako ko drži kućne ljubimce, treba redovno da kontroliše kuce i mace, da pronalazi i eliminiše krpelje. To je važno, jer dete može da “zakači” krpelja u igri sa omiljenom životinjom. Srećom, vlasnici kućnih ljubimaca su, po pravilu, bolje upoznati sa problemima koje krpelj donosi. Osim toga, postoje efikasna sredstva za zaštitu životinja od ovih neprijatnih krvopija, pa se tako i deca uspešno štite.

 • Da li boli kad krpelj ujede?

Na žalost NE boli!

Bolje bi bilo da zaboli jer bi odmah znali da je krpelj “u akciji” pa bi ga lakše i brže izvadili!

Kad krpelj stigne na kožu on prvo traži mesto koje mu najviše odgovara “za obrok”, a u momentu kad “ugrize” dete (ili odrasle) on ispusti jednu supstancu koja ima ulogu lokalne anestezije, pa NIŠTA ne osetimo! To naravno krpelju odgovara jer tako može da ostane neprimećen i da nastavi da se nesmetano hrani.

 

 • Zašto je krpelj opasan – koje bolesti?

Ima dosta opasnih bolesti koje krpelj može da prenese na čoveka. Srećom, na našem području praktično nema arbovirusa, koji su prouzrokovači retkih, ali opasnih izazivača zapaljenja mozga (encefalitis) i moždanih ovojnica (meningitis) – koje prenose krpelji. Zato  nećemo o tome.

Na našem geografskom području, “najvažnija” boleština koju krpelji prenose je Lajmska bolest (Lyme). Ona se, inače, javlja i na drugim kontinentima. Šta se konkretno dešava? U krpelju se nalazi opasna bakterija (Borellia), koja njemu ne smeta, ali je prilikom “obroka” ubaci u krvotok domaćina.

Lajmska bolest  je veoma opasna pa smo je obradili u posebnom članku.

 • Kako ispravno postupiti kad se krpelj ipak zakači na dete?

-   Krpelj mora da se odstrani sa kože! Najbolje je da se to uradi u nekoj od zdravstvenih ustanova, ili u najbližoj ambulanti. Skoro svaka ambulanta ima jednostavne  instrumente kojima veoma brzo, gotovo bezbolno može da se izvadi krpelj. Ako ste daleko od ambulante, uzmite pincetu, uhvatite krpelja i polako ga povucite sa kože.

To je zaista važno, jer ako ga naglo “trgnete” iz kože, u njoj mogu da ostanu glava i rilice kojima se krpelj “zakačio” za dete. Pravovremeno vađenje krpelja drastično smanjuje verovatnoću nastanka Lajmske bolesti! Problem je što često ne znamo koliko je dugo krpelj proveo na kože PRE nego što smo ga uočili.

Podeli:

Komentari

 1. Maja says:

  Postovani,juce sam skinula sa vratnog dela manjeg krpelja,nemam crvenilo,mislim da nije proveo na kozi duze od par sati..Da li ako krpelj nije zarazen postoji bilo kakva opasnost?
  Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Treba dati krpelja na anlizu, a ako ste ga bacili – ostaje da se čeka eventualna pojava crvenila na koži.

   Ako je bio ovako kratko – mala je šansa da je preneo bakteriju koja izaziva Lajmsku bolest.

   Svakako ovo se mora ispratiti

 2. Jovana says:

  Postovani, moja cerka vec tri-cetiri dana ima neku crnu tackicu na telu u predelu kuka, koja se ne menja, ali ona se uplasila da je krpelj. Meni lici na neki trun, ili je od korena dlake posto se tu brijala. Kad stisne i pokusa da uhvati pincetom, boli je, pa nismo dirali. Nema nikakvog crvenila. Da li bi krpelj narastao za to vreme i postao uocljiv, posto svaki dan proverava? I koliko treba dana da prodje, a tacka se ne menja, pa da budemo sigurni da nije krpelj?

  • MojPedijatar says:

   Postoji SAMO JEDAN NAČIN – da se obavi pregled!

   Bez pregleda NEMA rešenja ove dileme.

 3. Baksi says:

  Krpelj se zavukao u kosu,ali srecom prilikom pranja je primecen i ceo je izasao,i sve iz njega sam istisla! Imala je crvena tacka gde je bio i kao mali gnoj da je izasao,isprala sam alkoholom! interesuje me da li treba da se ode do lekara? Inace osoba ima primljenu neku zastitnu vakcinu,ali se i dalje plasim da ne budu neke posledice

 4. Maja says:

  Moje dete ima 6 god.Ujeo ga je krpelj na Fruskoj Gori.Izvadjen je ceo u decijoj bolnici.Uhvatili su ga peanom i okretali pet sest krugova ,ali nije hteo da izadje.Tek iz treceg pokusaja je izvadjen.Mesto je malo oteceno i crveno.Krpelj je uocen oko 18 h posle setnje.Da li je potrebno da odem do decijeg pedijatra i pitam za antibiotsku terapiju,jer nisam bila upucena da treba krpelj da se nosi na analizu ( a nisu mi rekli ni u decijoj bolnici ) ?Rekli su fa je to beba krpelj ,da li je to za utehu da ne nosi virus….

  • MojPedijatar says:

   Imajući u vidu da je (u proseku) svaki 3. krpelj zaražen – ima smisla da VAđ pedijatar prepoiše antibiotik.

 5. Ivana says:

  Detetu mi je u januaru delimicno izvadjen krpelj,namucili su ga posto je duboko usao pa su mu kopali i ostala je crna tackica.Doktori su rekli da ce to samo izaci ali njega i dalje svrbi i otekne mu s vremena na vreme mesto ujeda i kada sipam hidrogen stalno peni i susti.Sta da radim?

  • MojPedijatar says:

   Da to vidi decji hirurg!
   Pa da to onda vidi i Vaš pedijatar, pa da se urade analize krvi na Boreliu!

 6. damjan 123 says:

  ja sam izvadio krpelja ali mislim da mu je glava ostala unutra taj deo me malo boli dali je nesto opasno

 7. Helenaa says:

  Moje dete od 18 meseci je ujeo krpelj pre mozda 10 minuta i srecom odmah izvadjen ceo… i to bas malo pre dok sam cekala da zaspi kako bih joj stavila mindjusicu koju je izvadila.. dok sam uzela mindjusicu nije ga bilo.. na zalost nisam ga opazila ali cim sam joj stavila on je vec bio na tome mestu (uvo) .. u 3 ujutro na srecu odmah sam reagovala.. izvadjen je ceo.. mozda 10 minuta je bio na njoj i odmah sam stavila hidrogen cim je izvadjen.. odvescu je sutra svakako u dom zdravlja.. mozda nema potrebe jer je kratko bio na njoj…?

  • MojPedijatar says:

   NEMA potrebe da se nosi u Dom zdravlja!

   SVE ste uradili BAŠ kako treba, a SAMo ako se ojavi crvenilo na mestu gde je bio krpelj – da se obavi pregled.

Strana 4 od 7<<<23456>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA