Kako ispravno postupiti kad se krpelj zakači na dete?

Čim otopli – eto krpelja! Toplo vreme dovoditi do do eksplozije vegetacije, što svakako donosi brojne radosti deci (ali i starijima). Ipak, sa toplim vremenom stignu i brojni “kvaritelji” uživanja u prirodi, a krpelji su (uz komarce) svakako među prvima na listi omraženih krvopija.

krpelj px

Foto: Pixabay

Kreplji su potencijalni prenosioci zaraznih bolesti pa nije loše da naučimo da se zaštitimo od njih, ali i da umemo da postupimo pravilno kad ih pronađemo na koži deteta.

 • Zašto krpelji vole topli deo godine?

Krpelji žive u zelenilu, obično u travi i na drveću. Zato ih ima već u prolećnim mesecima, ali se najčešče krajem maja i u junu njihov broj znatno povećava. Krpelju je spoljna toplota neophodna za život, tako da ne može da preživi hladne dane. Imajući u vidu i “vegetacijski bum” i lep ambijent za život, jasno je zašto su krpelji ljubitelji toplih dana. Njihovi biološki “rezervoari” su uglavnom glodari, kojih zaista ima mnogo – pa se krpelji preko tih, veoma pokretnih životinjica, neverovatno brzo šire.

Krpelj je “krvopija” koja napada sve što im se nađe u blizini, a ima kožu bogatu krvnim sudovima – pored dece i ljudi i svi drugi sisari, uključujući i kućne ljubimce, su prava radost za krpelje.

 • Kako krpelj dođe do dece?

Omiljeno stanište krpelja je visoka trava, ali se oni rado “penju” u guste krošnje. Zato ih ima i na drveću, odakle padaju na decu, pa ne treba da čude što su česta mesta ujeda na glavi i vratu.

Svako ko drži kućne ljubimce, treba redovno da kontroliše kuce i mace, da pronalazi i eliminiše krpelje. To je važno, jer dete može da “zakači” krpelja u igri sa omiljenom životinjom. Srećom, vlasnici kućnih ljubimaca su, po pravilu, bolje upoznati sa problemima koje krpelj donosi. Osim toga, postoje efikasna sredstva za zaštitu životinja od ovih neprijatnih krvopija, pa se tako i deca uspešno štite.

 • Da li boli kad krpelj ujede?

Na žalost NE boli!

Bolje bi bilo da zaboli jer bi odmah znali da je krpelj “u akciji” pa bi ga lakše i brže izvadili!

Kad krpelj stigne na kožu on prvo traži mesto koje mu najviše odgovara “za obrok”, a u momentu kad “ugrize” dete (ili odrasle) on ispusti jednu supstancu koja ima ulogu lokalne anestezije, pa NIŠTA ne osetimo! To naravno krpelju odgovara jer tako može da ostane neprimećen i da nastavi da se nesmetano hrani.

 

 • Zašto je krpelj opasan – koje bolesti?

Ima dosta opasnih bolesti koje krpelj može da prenese na čoveka. Srećom, na našem području praktično nema arbovirusa, koji su prouzrokovači retkih, ali opasnih izazivača zapaljenja mozga (encefalitis) i moždanih ovojnica (meningitis) – koje prenose krpelji. Zato  nećemo o tome.

Na našem geografskom području, “najvažnija” boleština koju krpelji prenose je Lajmska bolest (Lyme). Ona se, inače, javlja i na drugim kontinentima. Šta se konkretno dešava? U krpelju se nalazi opasna bakterija (Borellia), koja njemu ne smeta, ali je prilikom “obroka” ubaci u krvotok domaćina.

Lajmska bolest  je veoma opasna pa smo je obradili u posebnom članku.

 • Kako ispravno postupiti kad se krpelj ipak zakači na dete?

-   Krpelj mora da se odstrani sa kože! Najbolje je da se to uradi u nekoj od zdravstvenih ustanova, ili u najbližoj ambulanti. Skoro svaka ambulanta ima jednostavne  instrumente kojima veoma brzo, gotovo bezbolno može da se izvadi krpelj. Ako ste daleko od ambulante, uzmite pincetu, uhvatite krpelja i polako ga povucite sa kože.

To je zaista važno, jer ako ga naglo “trgnete” iz kože, u njoj mogu da ostanu glava i rilice kojima se krpelj “zakačio” za dete. Pravovremeno vađenje krpelja drastično smanjuje verovatnoću nastanka Lajmske bolesti! Problem je što često ne znamo koliko je dugo krpelj proveo na kože PRE nego što smo ga uočili.

Podeli:

Komentari

 1. sta raditi? says:

  i da stavljala sam alkohol,nisam znala da ne treba…..

 2. sta raditi? says:

  Ako moze jos jedan samo vas savet….Pratila sam i nije bilo znakova mete.Juce se crvenilo skroz povuklo,bilo je samo plavo malo oko mesta uboda.Danas nema vise ni plavog,samo je krastica ostala…Doktorica mi je rekla u subotu da misli da je to neki insekt kao osa,pcela ili strsljen i da nema potrebe za terapijom…Zelela bih jos samo znati sta vi mislite….Unapred hvala na svemu…..

 3. Tamara says:

  Molim Vas zav savjet. Primjetila sam kod djeteta na nozi veceras pred tusiranje tamnu tackicu na nozi. Nisam sigurna o cemu se radi, da li je u pitanju krpelj ili je mala krastica od neke ogrebotine. Da li da ga odmah nocas vodimo doktoru ili moze sacekati jutro? Inace, trenutno pije sirup ospen zbog grla i ujutro bi trebala da nam bude kontrola zbog istog. Hvala!

 4. Gordana says:

  Juce je mog sina ujeo krpelj za guzu dok je bio kod bake i dede.Deda mu je izvadio.nije nista ostalo.krpelja su bacili.malo mu je crveno na mestu ujeda.sta da radim?

  • MojPedijatar says:

   Da to vidi Vaše pedijatar, a ako je crveno i dalje pridutno – da se proceni da li dete za antibiotsku terapiju.

 5. Lola says:

  Mozete li da mi kazete sta se desava ako glava krpelja ostane unutra? Ovo pitam zato sto sam negde na netu procitala da je bitno da se telo odstrani brzim pokretom, zato sto se otrov nalazi u trbuhu krpelja. Unapred hvala na odgovoru.

 6. Ana says:

  Šta može da se desi ako se krpelj ne uoči uopßte? Šta je najgore što može da se desi? Izvadila sam pre neki dan krpelja koji se tek zakačio nema crvenila ni nikakvih promena tu na koži, kasnije sam našla jedan na koži koji se još nije ni uhvatio. Plašim se da mi neki nije u koži glave a da ga ja nisam našla zbog duge kose.

  • MojPedijatar says:

   Treba da se motri mesto na kome je krpelj bio – ako se zacrveni, odmah na pregled. AKo je u nekoliko dana bilo VIŠE ujeda krpelja ima smisla da Vaš lekar prepiše antibiotik, imajući u vidu da je svaki 3. krpelj zaražen bakterijom koja izaziva Lajmsku bolest.

 7. bojan says:

  upravo smo otisli u hitnu i izvadili su krpelja ali neznam da li on moze da se zakaci i na predeo kose?

Strana 2 od 7<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA