Kako ispravno postupiti kad se krpelj zakači na dete?

Čim otopli – eto krpelja! Toplo vreme dovoditi do do eksplozije vegetacije, što svakako donosi brojne radosti deci (ali i starijima). Ipak, sa toplim vremenom stignu i brojni “kvaritelji” uživanja u prirodi, a krpelji su (uz komarce) svakako među prvima na listi omraženih krvopija.

krpelj px

Foto: Pixabay

Kreplji su potencijalni prenosioci zaraznih bolesti pa nije loše da naučimo da se zaštitimo od njih, ali i da umemo da postupimo pravilno kad ih pronađemo na koži deteta.

 • Zašto krpelji vole topli deo godine?

Krpelji žive u zelenilu, obično u travi i na drveću. Zato ih ima već u prolećnim mesecima, ali se najčešče krajem maja i u junu njihov broj znatno povećava. Krpelju je spoljna toplota neophodna za život, tako da ne može da preživi hladne dane. Imajući u vidu i “vegetacijski bum” i lep ambijent za život, jasno je zašto su krpelji ljubitelji toplih dana. Njihovi biološki “rezervoari” su uglavnom glodari, kojih zaista ima mnogo – pa se krpelji preko tih, veoma pokretnih životinjica, neverovatno brzo šire.

Krpelj je “krvopija” koja napada sve što im se nađe u blizini, a ima kožu bogatu krvnim sudovima – pored dece i ljudi i svi drugi sisari, uključujući i kućne ljubimce, su prava radost za krpelje.

 • Kako krpelj dođe do dece?

Omiljeno stanište krpelja je visoka trava, ali se oni rado “penju” u guste krošnje. Zato ih ima i na drveću, odakle padaju na decu, pa ne treba da čude što su česta mesta ujeda na glavi i vratu.

Svako ko drži kućne ljubimce, treba redovno da kontroliše kuce i mace, da pronalazi i eliminiše krpelje. To je važno, jer dete može da “zakači” krpelja u igri sa omiljenom životinjom. Srećom, vlasnici kućnih ljubimaca su, po pravilu, bolje upoznati sa problemima koje krpelj donosi. Osim toga, postoje efikasna sredstva za zaštitu životinja od ovih neprijatnih krvopija, pa se tako i deca uspešno štite.

 • Da li boli kad krpelj ujede?

Na žalost NE boli!

Bolje bi bilo da zaboli jer bi odmah znali da je krpelj “u akciji” pa bi ga lakše i brže izvadili!

Kad krpelj stigne na kožu on prvo traži mesto koje mu najviše odgovara “za obrok”, a u momentu kad “ugrize” dete (ili odrasle) on ispusti jednu supstancu koja ima ulogu lokalne anestezije, pa NIŠTA ne osetimo! To naravno krpelju odgovara jer tako može da ostane neprimećen i da nastavi da se nesmetano hrani.

 

 • Zašto je krpelj opasan – koje bolesti?

Ima dosta opasnih bolesti koje krpelj može da prenese na čoveka. Srećom, na našem području praktično nema arbovirusa, koji su prouzrokovači retkih, ali opasnih izazivača zapaljenja mozga (encefalitis) i moždanih ovojnica (meningitis) – koje prenose krpelji. Zato  nećemo o tome.

Na našem geografskom području, “najvažnija” boleština koju krpelji prenose je Lajmska bolest (Lyme). Ona se, inače, javlja i na drugim kontinentima. Šta se konkretno dešava? U krpelju se nalazi opasna bakterija (Borellia), koja njemu ne smeta, ali je prilikom “obroka” ubaci u krvotok domaćina.

Lajmska bolest  je veoma opasna pa smo je obradili u posebnom članku.

 • Kako ispravno postupiti kad se krpelj ipak zakači na dete?

-   Krpelj mora da se odstrani sa kože! Najbolje je da se to uradi u nekoj od zdravstvenih ustanova, ili u najbližoj ambulanti. Skoro svaka ambulanta ima jednostavne  instrumente kojima veoma brzo, gotovo bezbolno može da se izvadi krpelj. Ako ste daleko od ambulante, uzmite pincetu, uhvatite krpelja i polako ga povucite sa kože.

To je zaista važno, jer ako ga naglo “trgnete” iz kože, u njoj mogu da ostanu glava i rilice kojima se krpelj “zakačio” za dete. Pravovremeno vađenje krpelja drastično smanjuje verovatnoću nastanka Lajmske bolesti! Problem je što često ne znamo koliko je dugo krpelj proveo na kože PRE nego što smo ga uočili.

Podeli:

Komentari

 1. ivanic-bosa says:

  Mojoj cerki je nestrucno izvadjen krpelj, sav sadrzaj je istisnut a onda je i glava ostala, potvrdjena je zarazenost uzorka. Pretpostavlja se da je na kozi bio 5dana. Utrenutku ujeda dete je bilo pod antibiotikom Sinacilin,i sad je dobila jos jednu flasicu istog. Interesuje me koliko dugo dete treba da pije antibiotike, jer sam u Domu zdravlja naisla na veliku nestrucnost i nezainteresovanost, da ne bi napravili gresku u lecenju. Hvala unapred! PS na kozi jos uvek nema nekih promena.

  • MojPedijatar says:

   Odlična je vest da je dete bilo pod amoksicilinom u momentu kad je krpelj uočen! To znači da je dete zaštićeno od Lajmske bolesti a još 10 dana amoksicilina će biti sasvim dovoljno.

 2. zabrinuta mama says:

  Zanima me kako izgleda kada se krpelj uvuce pod kozu?
  Strahujem da nisam primetila na vreme krpelja.
  Jutros sam uocila na tabanu svoje cerke neku potkoznu crnu mrlju i oko nje crvenilo. Dete se nije igralo skoro u travi, da li je mozda neko drugi mogao da joj prenese krpelja?
  Hvala puno!

  • MojPedijatar says:

   To se veoma lako vidi jednostavnim pregledom. Lepo obavite pregled kod Vašeg pedijatra pa da se nedoumica reši. Bez pregleda možemo samo da nagadjamo a MALA je šansa da je dete zakačilo krpelja ako nije bilo u prirodi ili u bliskom kontaktu sa zaraženim kućnim ljubimcem.

 3. uplasena says:

  Sad kako je stiglo prolece i topliji dani,mnogo se brinem kada su upitanju krpelji…da li tek tako mogu da padnu sa drveta ili dok setate ulicom,van visoke trave?
  Do sad nisam imala problem sa tim,ali sad se mnogo bojim da na primer ne padne sa drveta pa u kosu a da ga ne primetim..

 4. Maja says:

  Mom detetu (1 god) je danas doktorka nestrucno izvadila krpelja ostala je glava , ona kaze da to nije problem al ja opet nemam mira. Nije nikakav lek prepisala. Molim vas za savet sta raditi ? Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Da to sutra vidi dečji hirurg, pa da se vidi šta dalje.

   Što duže krpelj ostane u koži, veća je šansa za infekciju. Zato ima smisla da se prepiše antibiotska terapija, imajući u vidu da je svaki 3. krpelj zaražen Brorreliom – bakterijom koja izaziva Lajmsku bolest.

 5. Tijana says:

  Moje dete je juce ujeo krpelj, rano jutros su mu izvadili u ambulanti. Prepona je u pitanju. Nisam jutros imala vremena da se informisem, pa nisam znala da je obavezna antibiotska terapija, a u ambulanti nam nista nisu ni pominjali. Samo su rekli da pratim ako dodje do otoka ili crvenila. Da li treba ponovo da odem i da trazim?

  • MojPedijatar says:

   Ako krpelj nije dat na analizu (a očigledno da nije), trebalo bi da Vaš pedijatar detetu prepiše antibiotik. Nije to hitno – ali bi valjalo da se tako uradi, imajući u vidu da je svaki treći krpelj zaražen bakterijom kojanizaziva Lajmsku bolest.

 6. Ivan says:

  Pre nedellju dana sam sebi skinuo krpelja pincetom, ali je ostala glava. Bio je na kozi do 12h. Svake godine skinem po jednog/dva, ali prvi put da nije ceo izasao. Mesto ujeda izgleda isto kao i svaki prethodni put, malo oteklo i crveno. Inace nisam alergican na insekte, ali i komarchev ujed zna da izgleda kao da me je ujela neka egzoticna vrsta. Sta dalje?

  • MojPedijatar says:

   Da.se javite Vasem lekaru,,da sebi glava odstrani, a u ovoj situaciji se preporucuje antibiotska preventivna terapija.

 7. sta raditi? says:

  Juce pre podne nesto me je pecnulo i ja sam onako na brzinu nesto izvadila i bacila.Prvo me je malo boluckalo a onda je pocelo da crveni.Popodne sam bila do ambulante rekli su mi da misle da nije krpelj,ali da pratim.Ujutru je bilo mnogo vise crveno i svrbelo je.otisla sam opet do ambulante i onda su se iznenadili kako je crveno jos vise ali i dalje misle da nije krpelj i da uzmem sinopen.Sada je vece meni se crvenilo sve vise siri po nozi i svrbi me i dalje sve vise.sta da radim,plasim se da nije glava od krpelja ostala…

  • MojPedijatar says:

   Za sada samo da se prati!

   Ukoliko se pojavi “znak mete” (crveni, pa beli, pa crveni…krugovi) to je skoro sigurno krpelj, pa treba razmotriti antibiotsku terapiju.

Strana 1 od 712345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA