Kako da pomognete vašoj ćerki da se izbori sa “lošim devojčicama” u školi

Verovali ili ne, problem „loših devojčica“ je realnost u mnogim školama. Borba za dominaciju i prevlast u školskom dvorištu počinje veoma rano, neki učitelji kažu da je vidljiva već u prvom, drugom razredu.

Smislite rešenje zajedno

Zapamtite: kada drame nastupe, nije vaše da ih rešavate. Nažalost, deca moraju da ih osete na svojoj koži kako bi naučila kako da se bore sa sličnim situacijama. Imajte u vidu da vaše preveliko angažovanje može da bude samo medveđa usluga. Umesto toga, smislite rešenje zajedno sa detetom, probajte da budete samo putokaz koji će da navede dete da dođe do najboljeg mogućeg rešenja.

Pokušajte da iscenirate određeni događaj, gde će dete moći da provežba reakciju i sačuva sebe od tih loših devojčica.

Ne forsirajte dete da promeni prijatelje

…i, takođe, ne forsirajte ga da ostane u društvu ako mu to okruženje više ne prija. Osnovna i srednja škola su periodi života kada prijatelji dolaze i odlaze, grupe društva se menjaju, dok deca ne nauče koji im temperamenti prijaju, šta im se dopada, a šta ne, da li im se interesovanja poklapaju.

Razgovarajte sa detetom o tome kako se postaje dobar prijatelj i kako se ponaša dobar prijatelj, i zašto je važno da se okruže prijateljima koji bodre, i koji imaju dobar uticaj.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA