Kako da pomognete vašoj ćerki da se izbori sa “lošim devojčicama” u školi

Verovali ili ne, problem „loših devojčica“ je realnost u mnogim školama. Borba za dominaciju i prevlast u školskom dvorištu počinje veoma rano, neki učitelji kažu da je vidljiva već u prvom, drugom razredu.

Roditelji se zapanje kada postanu svesni šta se dešava u školi njihove devojčice, a njoj to može biti veliki problem jer joj takva razmišljanja nisu bliska, niti poznata. Postavlja se pitanje kako da upozorite i spremite dete na takav školski scenario?

Kako bi se uklopile u društvo, devojčice dozvoljavaju sebi da verbalno povrede druge devojčice. Ukoliko je vaša ćerka na drugoj strani, odnosno onoj koja trpi, naučite je na vreme kako da se zauzme za sebe, a i svoje drugarice. Objasnite joj važnost ljubaznosti i timske igre gde se niko ne isključuje – jer će samo iz raznovrsnosti svog društva uspeti da nauči nove stvari i stekne nova iskustva.

Drama se povećava kako se prelazi u viši razred. Ukoliko primetite da se takva drama ušunjala u život vaše ćerke, ili samo želite da je pripremite na ono što može da se desi, predlažemo par efikasnih saveta koji daju odgovore na pitanja „zašto” i „kako”?

Slušajte i pitajte

Doći do tačke da vam se deca otvore i iskreno podele školska dešavanja je veoma izazovno ali ne i nemoguće. Kao roditelj, morate da se opremite strpljenjem i strpljenjem… Budite spremni da slušate, ostavite telefon sa strane i fokusirajte se isključivo na dete. Tek kada dete završi sa pričom, postavite pitanja otvorenog tipa. Tako ćete saznati kako se vaša devojčica oseća, kako joj je u školi i kako dešavanja u školi utiču na nju.

Empatija je ključ

Jasno stavite vašoj devojčici do znanja da je čujete i razumete njene emocije tako što ćete joj reći: „To je sigurno povredilo tvoja osećanja”, ili, „Mogu samo da zamislim kako si bila tužna”. Razgovarajte o mogućim razlozima zašto se deca ponašaju okrutno prema drugoj deci. Recite detetu da je to možda zbog toga što se neka deca boje da niko neće biti njihov drug, i da je šefovanje jedini način da zadre ljude oko sebe.

Postarajte se da vaše dete zna da ono nikada nije problem i da može da se izdigne iznad sve te drame.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA