Kada je pravo vreme da kupite svom detetu prvu knjigu

Od trenutka kada nauče da čitaju i uzmu svoju prvu knjigu u ruke, mališani ulaze u svet bezgraničnog otkrivanja koje raznovrsna literatura omogućava. Ipak, razvijanje čitalačkih navika kod deteta može biti pravi izazov za roditelja, te se zato postavlja pitanje kada mališanima otkriti knjige i na kojih način ih sa njima upoznati.

Potrudili smo se da prikupimo odgovore i smernice koje bi mogle biti od koristi, i sve ih pretočili u tekst koji se nalazi pred vama.

Upoznavanje bebe sa slikovnicama – priprema za prvu knjigu

U veliki izbor knjiga za decu spadaju i slikovnice, koje predstavljaju štiva bogata crtežima i ilustracijama, sa veoma malo teksta. Maloj deci oblici i boje veoma drže pažnju zbog čega će slikovnice biti odličan prvi izbor. Ovde je reč o uzrastu već oko prve godine, kada dete pravi svoje prve korake, progovara prvu reč, sedi, i drži stvari.

Tada zajedno sa svojom bebom možete listati slikovnice, možete joj čitati naglašavajući različite reči. Ovo je ujedno odličan način da podstaknete bebu da progovori, s obzirom na to da će biti očarana načinom na koji joj vi pričate i čitate, posebno ukoliko vi to dočaravate na autentičan način.

Kada se samostalno igra, takođe možete bebi dati da i sama lista slikovnicu. Obratite pažnju da li imitira vaše pokrete listanja stranica, i da li joj drže pažnju ilustracije koje se nalaze unutar korica.

Čitanje bajki deci koja idu u vrtić

Za mališane uzrasta između 3 i 5 godina čitanje bajki pred spavanje je odličan način za upoznavanje sa knjigama. U ovom uzrastu deca se nalaze u mlađoj i starijoj vrtićkoj grupi, i tada njihove aktivnosti prate različite vežbe motorike, držanja olovke i crtanja.

Srazmerno tome, listanje stranica knjige bi trebalo da postane deo njihovih aktivnosti. S obzirom da u ovom uzrastu mališanu još uvek treba neko da bude sa njim pre nego što zaspi, odličan način da iskoristite to vreme jeste čitanje bajki.

Možete se opredeliti za kupovinu knjige posvećene jednoj bajci, odnosno zbirke priča za mališane. Iako biste i sami mogli da ispričate mnoge popularne bajke, koje ste i vi slušali kao deca, čitanje istih sa listova knjiga biće znatno korisnije za vašeg mališana.

Prvi trenutak kada svom detetu možete kupiti knjigu može biti već u ovom uzrastu, iako još uvek neće moći da je samo pročita. Naime, ukoliko dete pokazuje interesovanje za slikovnice i knjige, kupovina jedne knjige može biti odličan stimulans za mališana da što pre uplovi u čitanje raznovrsne literature.

Takođe, čitajte deci i kad nije vreme za spavanje, kako biste čitalačke navike uključili u niz svakodnevnih aktivnosti. Ukoliko dete na početku pokazuje nezainteresovanost ili otpor, budite strpljivi i uporni.

Kupovina priručnika za savladavanje različith veština

Sadržaj knjiga ne moraju biti samo basne, bajke i priče za decu, već u obzir dolaze i različiti edukativni sadržaji uz koje će vaši mališani savladati određenu veštinu.

Primera radi, verujemo da ste imali prilike da se susretnete sa priručnicima koji uče, na primer, kako se vezuju perte, te pričaju priču o određenom liku koji uči da ih veže, a u okviru knjige se mogu nalaziti i vezice koje predstavljaju pertle, koje bi mališan trebalo da zaveže kada nauči.

Slično štivo postoji i za učenje gledanja na sat, kao i za druge veštine koje deca usvajaju u periodu dok idu u vrtić. Ovakva knjiga može biti odlično prvo štivo koje će vaše dete posedovati, jer je edukativna funkcija knjige u ovom slučaju  pokazala svoj pun potencijal.

Polazak u školu i kupovina udžbenika

Polaskom u školu deca se upoznaju sa edukativnim štivom u vidu udžbenika potrebnih za školovanje. Do ovog trenutka već bi trebalo da je dete držalo neku knjigu u svojim rukama, odnosno da je već imalo dodir sa literaturom prilagođenom za svoj uzrast.

Kada dobije knjige za školu pokušajte da predstavite svom detetu ovu literaturu kao još jedan izuzetno interesantan izvor informacija. Zajedno prelistavajte stranice, i objasnite vašem mališanu čemu služi koja knjiga, kao i koja su to znanja koja će iz njih moći da dobije.

Enciklopedija kao odličan rođendanski poklon za decu ovog uzrasta

Polaskom u školu, dete otvara vrata ka svetu znanja i informisanosti, pa nakon svakog školskog časa ostaje bogatije za veliki broj informacija, od kojih će ga neke posebno zainteresovati i pokrenuti mnogobrojna pitanja.

Odičan način da “odgovorite” na pitanja u ovom uzrasnom periodu jeste kupovina enciklopedija. Enciklopedija može biti odličan rođendanski poklon za vašeg školarca, a ujedno i knjiga koja će potkrepiti želju za znanjem vašeg deteta, i otkriti mu neverovatne informacije iz različitih oblasti.

Razvijanje čitalačkih navika kroz lektire

Obavezan deo nastave srpskog jezika jeste čitanje lektira, a ovaj segment se provlači i kroz osnovno i kroz srednjoškolsko obrazovanje. U prvom razredu vaš mališan će kao lektiru dobiti bajke koje je verovatno već imao priliku da čuje, ali će ovoga puta samostalno čitati, a podstrek sa vaše strane može biti u vidu diskutovanja o pročitanom.

Podstičite vaše dete da čita sve lektire – od najznačajnijih ostvarenja naše književnosti pa do najvažnijih ruskih pisaca, a ujedno mu i kupujte knjige koje nisu deo školskog silabusa, kako vaš mališan čitanje ne bi doživljavao kao nešto “što se mora zbog škole”.

Takođe, pustite dete da i ono samo bira literaturu, pitajte ga šta mu se najviše dopalo od pročitanog, kako biste znali u kom pravcu se razvijaju interesovanja vašeg mališana.

Verujemo da će vas ovaj tekst inspirisati, a da ćete neke smernice upotrebiti da dođete do cilja i kreirate čitalačke navike kod svog mališana.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA