Čitanjem do lepog govora

Koje su prednosti ako čitate knjige svojoj deci? Kada da se počne sa čitanjem pesmica, priča i bajki? Da li će dete da me razume? Sve su to pitanja koja roditelji sebi postavljaju.Ne čekajte već počnite što pre da deci čitate!

Čitajte vašem detetu naglas jer je to divna zajednička aktivnost, a čitanje je važan oblik govorno-jezičke stimulacije. Kada čitate naglas učite dete komunikaciji, upoznajete ga sa bojama, brojevima, dajete detetu informacije o svetu koji ga okružuje. Razvijate sposobnost slušanja i pamćenja. Dok ne napune godinu dana naučiće sve zvuke koji su potrebni detetu da bi naučilo maternji jezik. Ako pričate naglas upućujete vašem detetu veći broj reči, jer deca kojoj roditelji čitaju do dve godine znaju više reči u govoru od dece čiji roditelji ne čitaju i ne pričaju često. Čitajući detetu izražavamo emocije i zvuke, a to podstiče ne samo govorni već i emocionalno-društveni razvoj. Razvijamo kod deteta sposobnost govora imitiranjem zvukova, prepoznavanje slika i učenje novih reči, iako ne znaju šta znače slike u knjigama koncentrišu se na njih, drže knjigu, stavljaju u usta i izražavaju zadovoljstvo. Srećna su kada čuju glas roditelja i osete njihovu blizinu, a sve to je jako bitno u emocionalnom i govornom razvoju. Kada birate knjige bebi birajte plastificirane, jakih boja, i tekstove koji se rimuju. Već u dvanestom mesecu uz našu pomoć mogu da okreću stranice knjige, pljeskaju i ponavljaju zvuke koje i vi pravite.

Čitati naglas treba često, tu nema mudrosti i naročite veštine. Glasno se čita par minuta, ali često. Ne brinite ako ne završite celu knjigu-treba da se fokusirate na sadržaj koji se sviđa vašem detetu i vama. Čitajte pred spavanje, a takođe treba birati i druge delove dana kada je dete živahno i raspoloženo.

Saveti za čitanje:

– dok čitate mazite vaše dete da se oseća sigurno, blisko i povezano sa vama

– izražajno čitajte, sa podizanjem i spuštanjem glasa kada treba

– povremeno zastanite i postavite pitanje ili komentarišite slike ili tekst

– ponavljajte, pevajte i imitirajte smešne životinjske zvuke, ljuljajte ga na kolenu jer deca vole i uče ponavljajući

– ne izbegavajte da čitate jednu knjigu više puta

Dok su deca sasvim mala razvija se ljubav prema knjizi i lepoj reči. Razgovor, čitanje i recitovanje su najkorisniji. Koristite najjednostavnije reči i rečenice koje deca lakše razumeju, izbegavajte TEPANJE. Sve reči i rečenice izgovarajte pravilno jer tako se sprečavaju artikulacioni poremećaji. Dete usvaja jezik i govor po govorno- jezičkom modelu u kome odrasta.
Često kažemo „današnja deca nisu zainteresovana za čitanje knjiga” Ali to ne znači da ne možemo dete naučiti da voli knjigu i da se lepo izražava.U najranijem uzrastu treba da se bavimo samo razvijanjem ljubavi prema knjizi i lepoj reči, da razvijamo zainteresovanost i naklonost prema čitanju. Na nižem uzrastu krećemo od konkretnih stvari, a zatim razvijamo i apstraknost i omogućavamo našem mališanu da se lepo izražava, da ne žuri u govoru i da bogati svoj rečnik. Čitanje deci od najranijeg uzrasta koristi u govorno-jezičkoj stimulaciji.

Radmila Čvorović, diplomirani logoped

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA