Kad dete ogladni – Praktične, zdrave i ukusne grickalice za decu

Konflikt između pojma sreće i zdravlja se neretko ogleda u ishrani. Zarad osmeha na dečijem licu posegnućemo za nekom namirnicom koja nije primer zdravog izbora.

Foto: Canva

Kada postanemo roditelji, zdravlje i sreća naše dece postaju prioritet u našem životu. Da li su vam poznate fraze „srećno dete je zdravo dete“ ili „zdravo dete je srećno dete“? Svaka dobija na težini u određeno vreme.

Konflikt između pojma sreće i zdravlja se neretko ogleda u ishrani. Zarad osmeha na dečijem licu posegnućemo za nekom namirnicom koja nije primer zdravog izbora. Kada zarad zdravlja „uvalimo nešto zeleno“ u ishranu našeg deteta, što jeste dobar izbor, možemo se suočiti sa histerijom i zgražavanjem deteta (ili sopstvenim osećajem da smo na vratima pakla).

Važno je da na vreme ne dozvolimo da sreća i zdravlje budu na suprotnim stranama, te da se osmeh na dečijem licu ne povezuje sa isključivo nezdravim namirnica.

Pre svega treba da imamo na umu da će reakcija dece na ponuđenu hranu zavisiti od našeg stava i ponašanja. Zato je važno da uvek pružamo dobar primer!!! Ako nam priprema i serviranje dečijih glavnih obroka i ne ide tako loše, problem može da se javi oko užine i grickalica. Da u trenutku napada gladi našeg deteta ne bismo posegnuli za brzim neretko nezdravim rešenjima najbolje je da se na vreme pripremimo. Deca će jesti ono što imamo u kući, zbog toga kuhinju ispunite sledećim praktičnim, zdravim i ukusnim grickalicama:

Voće
Kupujte sezonsko voće svake nedelje

Iako očigledan izbor, uvek je dobro istaći ga, jer se neretko voće zamenjuje voćnim napicima što morate priznati nije isto. Kupujte sezonsko voće svake nedelje, prirodnu brzu hranu. Voće ispunjava zahteve u svakom smislu, slatko i šareno zadovoljava pažnju deteta a obilje vitamina, minerala i biljnih vlakana nutritivne dnevne potrebe deteta. Voće pripremite i čuvajte u frižideru tako da ga je u datom momentu lako upotrebiti.

Suvo voće
Suvo voće je odlična grickalica

Umesto bombona i drugih slatkiša, kada nemate vremena za pripremu kolača a vaše dete želi nešto slatko, suvo voće predstavlja brzu i zdravu zamenu. Da bi ovo voće izgledalo privlačnije u dečijem oku: sitnije suvo voće prelijte čokoladom, tako podseća na čokoladne bombone

krupnije suvo voće napunite nekim orašastim voćem

napravite bombice – u super secku sameljite suvo i orašasto voće, pravite kuglice koje možete da uvaljate u kokos, kakao, cimet ili susam

Povrće
Povrće i humus su odlična kombinacija

Šargarepa, krastavac, keleraba, paprika. Svako jutro iseckajte jedno ili dva različita povrća na štapiće, čuvajte u providnoj kutiji u frižideru u visini očiju vašeg deteta.

Orašasto voće i semenke
Orašasto voće i semenke možete lako poneti sa sobom

Ukoliko vaše dete nema alergiju na ove namirnice, one su dobar izbor za grickanje. Isto tako od orašastog voća i semenki možete lako napraviti kuglice koje će verovatno biti primamljivije za oko deteta.

Napici
Učinite vodu privlačnijom uz zdrave dodatke

Neretko pomešamo glad i žeđ pa mislimo da smo gladni umesto žedni. Deci nije privlačna voda premda je ona najbolji i najzdraviji izbor. Obojite vodu prirodnim začinima koja će joj ujedno dati i blagi ukus. Limunov sok, listovi nane, tanki kolutići krastavca, sitno bobičavo voće, prstohvat suvog djumbira, cimeta ili turmerika će vodu učiniti daleko privlačnijom.

Ako ponekad „pokleknete“ i prigrlite brzo rešenje u vidu slatkiša i grickala sa polica prodavnica, ne očajavajte! Važno je da veliki deo ishrane vas i vašeg deteta po pravilima za koje smatrate da su dobri po vaše zdravlje. I ne zaboravite, vaš dobar primer i dobra priprema su od ključnog značaja!

Autor: Dijana Radetic

Kontakt: zdravljenadan@gmail.com

Dijana je nutricionista dijetetičar i mama, član Saveza udruženja zdravstvenih radnika Srbije.

NajboljaMamaNaSvetu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA