Infekcije genitalija kod devojčica

Jedan od najčešćih problema kod ženske dece je infekcija genitalnog regiona. To je ona česta, ali i dosadna infekcija praćena crvenilom, a neretko i sekrecijom u predelu vulve.

Foto: Canva

 Mnogo je pitanja koja se bave ovim problemom, a evo i odgovora:

 • Zašto nastaje crvenilo “pike” kod devojčica u prvim godinama života?

Postoji nekoliko “slabih tačaka” na koži beba, a genitalni region je jedno od najproblematičnijih delova dečje kože. Kod devojčica je “pika” (medicinski naziv je vulva) posebno osetljiva. Jer, u njoj se nalazi završni deo mokraćnog kanala (uretra), a ona je veoma blizu guze (čmara – analnog otvora), pa može da se desi “bliski kontakt” sa stolicom, naročito kada je kašasta ili prolivasta. Tada bakterije, koje normalno žive u crevima, dolaze u predeo vulve, gde mogu da izazovu infekciju.

Ipak, glavni “promoter” infekcije vulve je loša higijena! Neredovno pranje mlakom vodom i sapunom (ili kupkom), ostavljanje pelene da predugo stoji, kao i pretovarivanje neadekvatnim kremama – može da doprinese nastanku ove vrste iritacije i infekcije.

 • Koji su najčešći prouzrokovači infekcije vulve?

Prve na listi uzročnika su bakterije, i to baš one koje normalno stanuju u debelom crevu i nalaze se u stolici (E. Coli, Enterobacter…). One ne smetaju detetu dok su u crevima, ali kada “zađu” u nežnu kožu vulve, lako naprave infekciju. Ona nastaje kada se broj bakterija toliko poveća da probiju zaštitni, površinski kožni sloj i prodru u dublje slojeve kože, gde se još više i lakše razmnožavaju.

Crvenilo i svrab su redovni pratioci infekcije. Kod sasvim malih beba, ojed – iritacija kože je, zaparavo, uvod u infekciju vulve!

Kada se koža jednom ošteti, onda u nju lako prodiru i bakterije koje normalno žive na njenoj površini (stafilokoke, ali i pojedine vrste streptokoka), pa mogu da se dese mešovite bakterijske infekcije.

Naravno, ovu kožnu nezgodu koriste i gljivice. Pa, ako se infekcija na vreme ne leči, dolazi do dugotrajne i uporne mešane, bakterijsko-gljivične infekcije.

Kod jednog broja male devojčica gljivica (kandida) može biti i glavni (primarni) uzrok infekcije vulve.

 • Da li se češće javlja tokom toplih dana?

Da, zato i pričamo o ovom problemu tokom letnjeg perioda.

Razlog je jednostavan – visoke temperature vazduha podižu “vrućinu” i ispod pelenice, što pogoduje razvoju infekcije. Naravno, to se daleko lakše dešava kada se “pika” ne pere redovno!

Podeli:

Komentari

 1. Nela says:

  Moja devojcica od 13 meseci ima jako crvenilo na stidnim usnicama(genitalije) probala sam sa sudokremom ali ne nestaje sve je izrazenije sta je u pitanju.

 2. Maja says:

  Devojcica od 8 godina je malo pre imala malo krvi na gacicama,sad vise nema krvi ali je pece pika dok piski.Sta treba da uradim i zbog cega se to desava?

 3. Ana says:

  Dobro veče! Moja cerka ima 2 godine i 8 mjeseci, rađen bris vulve, evo već četiri puta uzastopno ima proteus mirabilis,. Pedijatar je dao cefaleksin sirup, gentamic mast, ali ništa. Sta da radis. Nalaz urina je uredan. I ima crvenilo. Hvala unapred

 4. Ljubica says:

  Pozdrav…devojcica ima tri ipo god,primetila sam promenu u boji i mirisu mokrace pa smo uradili urin i urino kulturu…urin je pokazao mnogo bakterija,ph9 i pronadjrne gljivice pa me to brine,urino kultura da nema izolovanih bakterija.p..doktorka joj dala antibiotik ali za crvenilo na usnicama nije rekla nista….zanima me vase misljenje? Hvala

 5. Marija says:

  Dobro veče poštovani..
  Primetila sam kod devojcice 3,5 godine u predelu stidnih usnica tačnije bas dole kod ulaza u ribicu malu malu belu tačkicu,kao bubuljica jako mala..Mislila sam da je ostalo od Pavloviceve masti jer je redovno perem i mažem mast dole,probala sam obrisati prvo vlažnim maramicama nežno kaže boli je..Šta to može biti?Bas sam se uznemirila..Inace je vesela,hvala Bogu zdrava i normalno piški bez peckanja..Hvala na odgovoru u napred

 6. Eldina says:

  Nasla sam kod devojcice na pampersu kao neki beli sekret, od cega to dolazi?

 7. Zorica Bozic says:

  Zdravo,imam devojcicu od 4 meseca,juce joj se pojavilo crvenilo na genitalijama,sta bi bilo najbolje da joj mazem,kako bi se povuklo?Koristimo neku kremu,svakodnevno,sl.Pavlovicevoj.Hvala,pozdrav

Strana 9 od 10<<<678910>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA