Infekcije genitalija kod devojčica

Jedan od najčešćih problema kod ženske dece je infekcija genitalnog regiona. To je ona česta, ali i dosadna infekcija praćena crvenilom, a neretko i sekrecijom u predelu vulve.

Foto: Canva

 Mnogo je pitanja koja se bave ovim problemom, a evo i odgovora:

 • Zašto nastaje crvenilo “pike” kod devojčica u prvim godinama života?

Postoji nekoliko “slabih tačaka” na koži beba, a genitalni region je jedno od najproblematičnijih delova dečje kože. Kod devojčica je “pika” (medicinski naziv je vulva) posebno osetljiva. Jer, u njoj se nalazi završni deo mokraćnog kanala (uretra), a ona je veoma blizu guze (čmara – analnog otvora), pa može da se desi “bliski kontakt” sa stolicom, naročito kada je kašasta ili prolivasta. Tada bakterije, koje normalno žive u crevima, dolaze u predeo vulve, gde mogu da izazovu infekciju.

Ipak, glavni “promoter” infekcije vulve je loša higijena! Neredovno pranje mlakom vodom i sapunom (ili kupkom), ostavljanje pelene da predugo stoji, kao i pretovarivanje neadekvatnim kremama – može da doprinese nastanku ove vrste iritacije i infekcije.

 • Koji su najčešći prouzrokovači infekcije vulve?

Prve na listi uzročnika su bakterije, i to baš one koje normalno stanuju u debelom crevu i nalaze se u stolici (E. Coli, Enterobacter…). One ne smetaju detetu dok su u crevima, ali kada “zađu” u nežnu kožu vulve, lako naprave infekciju. Ona nastaje kada se broj bakterija toliko poveća da probiju zaštitni, površinski kožni sloj i prodru u dublje slojeve kože, gde se još više i lakše razmnožavaju.

Crvenilo i svrab su redovni pratioci infekcije. Kod sasvim malih beba, ojed – iritacija kože je, zaparavo, uvod u infekciju vulve!

Kada se koža jednom ošteti, onda u nju lako prodiru i bakterije koje normalno žive na njenoj površini (stafilokoke, ali i pojedine vrste streptokoka), pa mogu da se dese mešovite bakterijske infekcije.

Naravno, ovu kožnu nezgodu koriste i gljivice. Pa, ako se infekcija na vreme ne leči, dolazi do dugotrajne i uporne mešane, bakterijsko-gljivične infekcije.

Kod jednog broja male devojčica gljivica (kandida) može biti i glavni (primarni) uzrok infekcije vulve.

 • Da li se češće javlja tokom toplih dana?

Da, zato i pričamo o ovom problemu tokom letnjeg perioda.

Razlog je jednostavan – visoke temperature vazduha podižu “vrućinu” i ispod pelenice, što pogoduje razvoju infekcije. Naravno, to se daleko lakše dešava kada se “pika” ne pere redovno!

Podeli:

Komentari

 1. Jovana says:

  Poštovani, beba devojcica, uzrast 2 meseca. Od rodjenja izmedju usnica ima bele naslage. Patronazna sestra nam je po dolasku iz pirodilista rekla da je to zastitni sekret i da se ne skida. Ona i dalje ima to belo izmedju, kad joj razmaknem vidi se. Nema nikakvog crvenila. Uredno je perem. Da li to treba ipak očistiti?

 2. Anita says:

  Dobro vece…imam devojcicu od 19 meseci i na piki sa spoljne strane joj izasle neke bobuljicice izgledaju tako crveni se al pna to ne cese pika je unutra normalna nema neprijatnih mirisa npsi pelenice jos uvek mazala sam sa sudokremom,pavlovicevom al ne prolazi sad sam uzela pantenol jel mozete da mi katete sta moze to biti HVALA UNAPRED

 3. Milijana Lazic says:

  Postovani, imam devojcicu od 7 godina nekoliko noci se zali na peckanje “pike”.Najpre je bilo crvenila i u predelu analnog otvora ali sada je crvenilo mnogo manje.Uvece se okupa,dobro ispere,namazemo cinkovu kremu-sudokrem i opet se javlja peckanje, samo nocu, probali smo i sa ispiranjem hipermangan rastvorom prethodne 2 veceri i prve je bilo u redu ali nocas se opet probudila zbog peckanja i to je pravilo svaki put nakon mokrenja i onda trazi ispiranje vodom nakon toga se smiri.Pitanje zasto samo nocu, da li je previse mazem kremom i da li da damo i urin na ispitivanje?

 4. Maja says:

  Dobro vece imam bebu devojcicu mesec ipo je stara htel bi da pitam nesto.ima crvenilo izmedju nogu i na usnucama mazala sam daktanol i mustela kremu medjutim nista ne pomaze Molim vas mi kazite da li treba da koristim neku drugu kremu ili da posetimo koznog lekara unapred hvalla

Strana 10 od 10<<<678910

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA