Infekcije genitalija kod devojčica

Jedan od najčešćih problema kod ženske dece je infekcija genitalnog regiona. To je ona česta, ali i dosadna infekcija praćena crvenilom, a neretko i sekrecijom u predelu vulve.

Mnogo je pitanja koja se bave ovim problemom, a evo i odgovora:

 • Zašto nastaje crvenilo “pike” kod devojčica u prvim godinama života?

Postoji nekoliko “slabih tačaka” na koži beba, a genitalni region je jedno od najproblematičnijih delova dečje kože. Kod devojčica je “pika” (medicinski naziv je vulva) posebno osetljiva. Jer, u njoj se nalazi završni deo mokraćnog kanala (uretra), a ona je veoma blizu guze (čmara – analnog otvora), pa može da se desi “bliski kontakt” sa stolicom, naročito kada je kašasta ili prolivasta. Tada bakterije, koje normalno žive u crevima, dolaze u predeo vulve, gde mogu da izazovu infekciju.

Ipak, glavni “promoter” infekcije vulve je loša higijena! Neredovno pranje mlakom vodom i sapunom (ili kupkom), ostavljanje pelene da predugo stoji, kao i pretovarivanje neadekvatnim kremama – može da doprinese nastanku ove vrste iritacije i infekcije.

 • Koji su najčešći prouzrokovači infekcije vulve?

Prve na listi uzročnika su bakterije, i to baš one koje normalno stanuju u debelom crevu i nalaze se u stolici (E. Coli, Enterobacter…). One ne smetaju detetu dok su u crevima, ali kada “zađu” u nežnu kožu vulve, lako naprave infekciju. Ona nastaje kada se broj bakterija toliko poveća da probiju zaštitni, površinski kožni sloj i prodru u dublje slojeve kože, gde se još više i lakše razmnožavaju.

Crvenilo i svrab su redovni pratioci infekcije. Kod sasvim malih beba, ojed – iritacija kože je, zaparavo, uvod u infekciju vulve!

Kada se koža jednom ošteti, onda u nju lako prodiru i bakterije koje normalno žive na njenoj površini (stafilokoke, ali i pojedine vrste streptokoka), pa mogu da se dese mešovite bakterijske infekcije.

Naravno, ovu kožnu nezgodu koriste i gljivice. Pa, ako se infekcija na vreme ne leči, dolazi do dugotrajne i uporne mešane, bakterijsko-gljivične infekcije.

Kod jednog broja male devojčica gljivica (kandida) može biti i glavni (primarni) uzrok infekcije vulve.

 • Da li se češće javlja tokom toplih dana?

Da, zato i pričamo o ovom problemu tokom letnjeg perioda.

Razlog je jednostavan – visoke temperature vazduha podižu “vrućinu” i ispod pelenice, što pogoduje razvoju infekcije. Naravno, to se daleko lakše dešava kada se “pika” ne pere redovno!

Podeli:

Komentari

 1. Moja devojcica od 13 meseci ima jako crvenilo na stidnim usnicama(genitalije) probala sam sa sudokremom ali ne nestaje sve je izrazenije sta je u pitanju.

  Odgovori na komentar
 2. Devojcica od 8 godina je malo pre imala malo krvi na gacicama,sad vise nema krvi ali je pece pika dok piski.Sta treba da uradim i zbog cega se to desava?

  Odgovori na komentar
 3. Dobro veče! Moja cerka ima 2 godine i 8 mjeseci, rađen bris vulve, evo već četiri puta uzastopno ima proteus mirabilis,. Pedijatar je dao cefaleksin sirup, gentamic mast, ali ništa. Sta da radis. Nalaz urina je uredan. I ima crvenilo. Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 4. Pozdrav…devojcica ima tri ipo god,primetila sam promenu u boji i mirisu mokrace pa smo uradili urin i urino kulturu…urin je pokazao mnogo bakterija,ph9 i pronadjrne gljivice pa me to brine,urino kultura da nema izolovanih bakterija.p..doktorka joj dala antibiotik ali za crvenilo na usnicama nije rekla nista….zanima me vase misljenje? Hvala

  Odgovori na komentar
 5. Dobro veče poštovani..
  Primetila sam kod devojcice 3,5 godine u predelu stidnih usnica tačnije bas dole kod ulaza u ribicu malu malu belu tačkicu,kao bubuljica jako mala..Mislila sam da je ostalo od Pavloviceve masti jer je redovno perem i mažem mast dole,probala sam obrisati prvo vlažnim maramicama nežno kaže boli je..Šta to može biti?Bas sam se uznemirila..Inace je vesela,hvala Bogu zdrava i normalno piški bez peckanja..Hvala na odgovoru u napred

  Odgovori na komentar
Strana 9 od 9<<<56789

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA