Infekcije genitalija kod devojčica

Jedan od najčešćih problema kod ženske dece je infekcija genitalnog regiona. To je ona česta, ali i dosadna infekcija praćena crvenilom, a neretko i sekrecijom u predelu vulve.

 • Zašto se ova infekcija ponavlja?

Čak i pored sprovođenja adekvatne higijene, infekcija može da se ponovi. To se obično dešava kod devojčica koje imaju osetljivu i nežnu kožu, pa se lakše razvija infekcija. I pored redovnog pranja i menjanja pelenica, ponovo nastaje crvenilo u predelu vulve.

Ponekad se terapija ne sprovede do kraja, pa se bakterije (ili gljivice) ne dotuku. Kako se radi o upornim i veoma dosadnim mikronapadačima – oni se, zbog preranog prekida lečenja, ponovo namnože i prouzrokuju infekciju.

 • Može li da se javi u kasnijim godinama?

Nažalost, može!

To su opet one devojčice koje imaju nežnu i osetljivu kožu, što je naročito izraženo u regionu vulve. Zato infekcija može da se javi i posle prve godine. Ponekad se infekcije često ponavljaju i traju sve do puberteta, kada koža vulve “ojača”, postane deblja, otpornija – pa infekcija daleko teže nastaje.

 • Da li infekcija može da se proširi?

little-girl-on-toilet_largeAko se ne leči, infekcija se brzo proširi po čitavoj koži genitalnog regiona, ali i na guzu.

Ta vrsta širenja infekcije mora brzo da se zaustavi adekvatnom terapijom, da se ne desi još gora komplikacija – širenje infekcije na mokraćne kanale. Tada je prva na udaru mokraćna bešika, ali bakterije mogu da dopru i do bubrega, kada nastaje veoma ozbiljna bolest.

 • Kako prepoznati infekciju mokraćne bešike i bubrega?

Kod beba i mlađih devojčica, povišena telesna temperatura je prvi znak infekcije mokraćnih puteva. Ako je temperatura veoma visoka, praćena drhtavicom i lošim opštim stanjem deteta (koje je bezvoljno, lošeg apetita, nezainteresovano za okolinu) – ogromna je verovatnoća da su i bubrezi zahvaćeni infekcijom.

 • Šta možemo sami da uradimo – kako pravilno prati i negovati genitalije devojčica

-   Redovno pranje tekućom, mlakom vodom i blagim sapunom (kupkom). Vlažne maramice su dobar izbor kada nemamo pri ruci česmu sa toplom vodom i sapun (u šetnji, na putovanju…), ali nisu zamena za detaljno pranje “pike” pod mlazom tekuće vode.

-   Čim se pojavi diskretno crvenilo, POSLE pranja vulvu treba “zaliti” 3% rastvorom borne kiseline (acidi borici 3%). Radi se o blagom (i bezbolnom) lokanom antiseptiku koji efikasno tamani bakterije kad su na površini kože (pre nego se “uvuku” u dublje slojeve). Ovo treba sprovoditi najmanje dva puta dnevno I UVEK posle pojave stolice u peleni.

-   Ne treba preterivati sa mazanjem – ne “pretovarajte” vulvu velikim količinama kreme za negu kože! Velika količina kreme prodire duboko u vulvu i vaginu, tamo se zadržava i “raskiseli”, pa postaje idealna podloga za razvoj bakterija. Tanak sloj kreme oko čmara i u pregibima je sasvim dovoljna nega

-   Redovno menjanje pelena se podrazumeva, ali ima roditelja koji se oslanjaju na kvalitet pelena (koji je zaista dobar), ali koji ne znači da je kapacitet apsorpcije neograničen.

-   Ako vas crvenilo ipak iznenadi pre što pre uradite bris vulve! To će otkriti prouzrokovača infekcije i olakšati pedijatru odabir najbolje terapije.

 • Kada je potrebna pomoć pedijatra – kako se sprovodi terapija

-   Kada se prvi put primeti crvenilo kože u predelu vulve, treba se posavetovati sa pedijatrom. Prvi put je najčešća zamka – tipa “samo će to da prođe”. Ako se čeka, infekcija može da se proširi i pogorša. Zato je prvi put obavezna bar konsultacija.

-   Uvek kada se infekcija brzo proširi na veću površinu kože, iako je započeta terapija po savetu lekara. To obično znači da se radi o ozbiljnijoj infekciji, koja bi  trebalo da se što pre leči “jačim” lekovima, ponekad i kombinacijom različitih krema. Pedijatar će da proceni da li treba konsultovati specijalistu za kožne bolesti.

-   Ako se pojavi povišena temperatura – odmah kod pedijatra! Prethodno može da se uradi pregled mokraće, koji će pokazati da li ima infekcije mokraćnih kanala (tada se obavezno uradi i urinokultura, koja pokazuje koji je uzročnik infekcije, ali i koji je lek najefikasniji).

-   Naravno, kontrole su potrebne i sprovode se redovno, po savetu lekara. Ipak, ako i pored prepisane terapije posle tri do pet dana nema povlačenja znakova infekcije, treba obaviti vanrednu kontrolu.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Jovana says:

  Poštovani, beba devojcica, uzrast 2 meseca. Od rodjenja izmedju usnica ima bele naslage. Patronazna sestra nam je po dolasku iz pirodilista rekla da je to zastitni sekret i da se ne skida. Ona i dalje ima to belo izmedju, kad joj razmaknem vidi se. Nema nikakvog crvenila. Uredno je perem. Da li to treba ipak očistiti?

 2. Anita says:

  Dobro vece…imam devojcicu od 19 meseci i na piki sa spoljne strane joj izasle neke bobuljicice izgledaju tako crveni se al pna to ne cese pika je unutra normalna nema neprijatnih mirisa npsi pelenice jos uvek mazala sam sa sudokremom,pavlovicevom al ne prolazi sad sam uzela pantenol jel mozete da mi katete sta moze to biti HVALA UNAPRED

 3. Milijana Lazic says:

  Postovani, imam devojcicu od 7 godina nekoliko noci se zali na peckanje “pike”.Najpre je bilo crvenila i u predelu analnog otvora ali sada je crvenilo mnogo manje.Uvece se okupa,dobro ispere,namazemo cinkovu kremu-sudokrem i opet se javlja peckanje, samo nocu, probali smo i sa ispiranjem hipermangan rastvorom prethodne 2 veceri i prve je bilo u redu ali nocas se opet probudila zbog peckanja i to je pravilo svaki put nakon mokrenja i onda trazi ispiranje vodom nakon toga se smiri.Pitanje zasto samo nocu, da li je previse mazem kremom i da li da damo i urin na ispitivanje?

 4. Maja says:

  Dobro vece imam bebu devojcicu mesec ipo je stara htel bi da pitam nesto.ima crvenilo izmedju nogu i na usnucama mazala sam daktanol i mustela kremu medjutim nista ne pomaze Molim vas mi kazite da li treba da koristim neku drugu kremu ili da posetimo koznog lekara unapred hvalla

 5. Dušanka says:

  Pozdrav, pitala vih vas za pomoc tj posavetovala posto sam malo zabrinuta, naime radi se o devojčici ima 6god i pre izvesnog vremena su joj se pojavile kao neke male bubulkičice na genitalijama i nisam pridavala mnogo znacaja tome reko povucice se da ne diram nista, medjutim ona i dalje to ima i ne prolazi, sta preduzeti, da li ste se susretali sa time? njoj to ne smeta, ne boli je i ne svrbi znaci nista, na dodir je onako tvrdje, nije kao klasicna bubuljica. Hvala unapred na bilo kakvom odgovoru.

 6. Velimir says:

  Poštovani. Curica ima 6 i pol godina, i često se žali na bol i peckanje pike. Išli smo kod pedijatra oni su rekli da su gliste pila je i tablete za gliste, ali nisu bile. Opet se javlja crvenilo i peckanje. Dali imate kakav savjet šta napraviti najbolje kod kuće? Hvala

Strana 10 od 10<<<678910

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA