Infekcije genitalija kod devojčica

Jedan od najčešćih problema kod ženske dece je infekcija genitalnog regiona. To je ona česta, ali i dosadna infekcija praćena crvenilom, a neretko i sekrecijom u predelu vulve.

 • Zašto se ova infekcija ponavlja?

Čak i pored sprovođenja adekvatne higijene, infekcija može da se ponovi. To se obično dešava kod devojčica koje imaju osetljivu i nežnu kožu, pa se lakše razvija infekcija. I pored redovnog pranja i menjanja pelenica, ponovo nastaje crvenilo u predelu vulve.

Ponekad se terapija ne sprovede do kraja, pa se bakterije (ili gljivice) ne dotuku. Kako se radi o upornim i veoma dosadnim mikronapadačima – oni se, zbog preranog prekida lečenja, ponovo namnože i prouzrokuju infekciju.

 • Može li da se javi u kasnijim godinama?

Nažalost, može!

To su opet one devojčice koje imaju nežnu i osetljivu kožu, što je naročito izraženo u regionu vulve. Zato infekcija može da se javi i posle prve godine. Ponekad se infekcije često ponavljaju i traju sve do puberteta, kada koža vulve “ojača”, postane deblja, otpornija – pa infekcija daleko teže nastaje.

 • Da li infekcija može da se proširi?

little-girl-on-toilet_largeAko se ne leči, infekcija se brzo proširi po čitavoj koži genitalnog regiona, ali i na guzu.

Ta vrsta širenja infekcije mora brzo da se zaustavi adekvatnom terapijom, da se ne desi još gora komplikacija – širenje infekcije na mokraćne kanale. Tada je prva na udaru mokraćna bešika, ali bakterije mogu da dopru i do bubrega, kada nastaje veoma ozbiljna bolest.

 • Kako prepoznati infekciju mokraćne bešike i bubrega?

Kod beba i mlađih devojčica, povišena telesna temperatura je prvi znak infekcije mokraćnih puteva. Ako je temperatura veoma visoka, praćena drhtavicom i lošim opštim stanjem deteta (koje je bezvoljno, lošeg apetita, nezainteresovano za okolinu) – ogromna je verovatnoća da su i bubrezi zahvaćeni infekcijom.

 • Šta možemo sami da uradimo – kako pravilno prati i negovati genitalije devojčica

-   Redovno pranje tekućom, mlakom vodom i blagim sapunom (kupkom). Vlažne maramice su dobar izbor kada nemamo pri ruci česmu sa toplom vodom i sapun (u šetnji, na putovanju…), ali nisu zamena za detaljno pranje “pike” pod mlazom tekuće vode.

-   Čim se pojavi diskretno crvenilo, POSLE pranja vulvu treba “zaliti” 3% rastvorom borne kiseline (acidi borici 3%). Radi se o blagom (i bezbolnom) lokanom antiseptiku koji efikasno tamani bakterije kad su na površini kože (pre nego se “uvuku” u dublje slojeve). Ovo treba sprovoditi najmanje dva puta dnevno I UVEK posle pojave stolice u peleni.

-   Ne treba preterivati sa mazanjem – ne “pretovarajte” vulvu velikim količinama kreme za negu kože! Velika količina kreme prodire duboko u vulvu i vaginu, tamo se zadržava i “raskiseli”, pa postaje idealna podloga za razvoj bakterija. Tanak sloj kreme oko čmara i u pregibima je sasvim dovoljna nega

-   Redovno menjanje pelena se podrazumeva, ali ima roditelja koji se oslanjaju na kvalitet pelena (koji je zaista dobar), ali koji ne znači da je kapacitet apsorpcije neograničen.

-   Ako vas crvenilo ipak iznenadi pre što pre uradite bris vulve! To će otkriti prouzrokovača infekcije i olakšati pedijatru odabir najbolje terapije.

 • Kada je potrebna pomoć pedijatra – kako se sprovodi terapija

-   Kada se prvi put primeti crvenilo kože u predelu vulve, treba se posavetovati sa pedijatrom. Prvi put je najčešća zamka – tipa “samo će to da prođe”. Ako se čeka, infekcija može da se proširi i pogorša. Zato je prvi put obavezna bar konsultacija.

-   Uvek kada se infekcija brzo proširi na veću površinu kože, iako je započeta terapija po savetu lekara. To obično znači da se radi o ozbiljnijoj infekciji, koja bi  trebalo da se što pre leči “jačim” lekovima, ponekad i kombinacijom različitih krema. Pedijatar će da proceni da li treba konsultovati specijalistu za kožne bolesti.

-   Ako se pojavi povišena temperatura – odmah kod pedijatra! Prethodno može da se uradi pregled mokraće, koji će pokazati da li ima infekcije mokraćnih kanala (tada se obavezno uradi i urinokultura, koja pokazuje koji je uzročnik infekcije, ali i koji je lek najefikasniji).

-   Naravno, kontrole su potrebne i sprovode se redovno, po savetu lekara. Ipak, ako i pored prepisane terapije posle tri do pet dana nema povlačenja znakova infekcije, treba obaviti vanrednu kontrolu.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Poštovani ja imam 13 god ina pa piki mi ima nešto kao gljivična infekcija,te imam sekret,i jedna usnica mi je veća od druge ponekad ….Još nemam menzes…
  Ali podkožom su sićušne bijele točkice šta bi to moglo biti

  Odgovori na komentar
 2. Postovani, prije 4 dana na unutrašnjoj usnici devojcice od tri godine pojavio se crveni krug. Izgleda kao da je koza zguljena. Nema iscjetka. Ne ceska se. Normalno piski. Nema temperature. Vodimo racuna o higijeni ali vulva ponekad ima neugodan miris.
  Da li je odvesti na pregled kod pedijatra? Cime tretirati? Hvala unaprijed

  Odgovori na komentar
  • Prvi korak je bris vulve – baš odatle, a dok nalazi ne stignu (POSLE uzetog brisa) da se dobro pere, a posle pranja ispere 3% bornom kiselinom – 2 puta na dan.

   Odgovori na komentar
 3. Poštovani,

  Moja devojica ima 3 godine. Oko dve nedelje ima crvenilo vulve. Povezali smo i sa upotrebom citrusa i sokova, čim smo izbacili prestalo je ali je juce u vrticu bez našeg znanja popila sokić i za sat vremena je pocelo crvenilo i peckanje. Toaletu smo radili sa 3% acidi borici i sudokrem kremom. U brisu vuve je nađen Encerococcus spp u velikom broju. Od masti je senzitivan jedino na chloramphenicol a od sistemskih antibiotika na Panklav i Bactrim. Urin je ok, ima samo malo soli amorfnih urata. Stolica na gljivice i parazite je ok.

  Šta da radimo?

  Unapred zahvalna

  Odgovori na komentar
 4. Zdavo Imam 9 mesecno devojce deneska primetiv deka e crvena u vaginata sve i istece krv od vulvata od strana se isplasiv ispaniciv ja odnesov na lekar tuka ziveam u germanija i mi kaza deka ima zapalejne i deka mora da ja stavam i kamilica da sedi ovie dva deka ako ne i e dobro da ja odnesam pak ve molam pomognete mi sto moze ora da bide hvala mnogu unapred

  Odgovori na komentar
 5. Dobro vece..devojcici od tri i po godine pojavio se beli iscedak na gacicama u isto to vreme oci su joj pocele obilno da kemeljaju..ujutro trepavice bude sve slepljene od krmelja..sta je u pitanju a da ne spominjem da vise od mesec dana slini zute slince

  Odgovori na komentar
 6. Moja devojcica ima 12 godina. Pozalila se da ima svrab i peckanje dole. Nema crvenila.Traje vec nekoliko dana. Nece da cuje o uzimanje brisa. Molim Vas za savet. Sta poduzeti?

  Odgovori na komentar
Strana 8 od 8<<<45678

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA