Infekcije genitalija kod devojčica

Jedan od najčešćih problema kod ženske dece je infekcija genitalnog regiona. To je ona česta, ali i dosadna infekcija praćena crvenilom, a neretko i sekrecijom u predelu vulve.

Foto: Canva

 Mnogo je pitanja koja se bave ovim problemom, a evo i odgovora:

 • Zašto nastaje crvenilo “pike” kod devojčica u prvim godinama života?

Postoji nekoliko “slabih tačaka” na koži beba, a genitalni region je jedno od najproblematičnijih delova dečje kože. Kod devojčica je “pika” (medicinski naziv je vulva) posebno osetljiva. Jer, u njoj se nalazi završni deo mokraćnog kanala (uretra), a ona je veoma blizu guze (čmara – analnog otvora), pa može da se desi “bliski kontakt” sa stolicom, naročito kada je kašasta ili prolivasta. Tada bakterije, koje normalno žive u crevima, dolaze u predeo vulve, gde mogu da izazovu infekciju.

Ipak, glavni “promoter” infekcije vulve je loša higijena! Neredovno pranje mlakom vodom i sapunom (ili kupkom), ostavljanje pelene da predugo stoji, kao i pretovarivanje neadekvatnim kremama – može da doprinese nastanku ove vrste iritacije i infekcije.

 • Koji su najčešći prouzrokovači infekcije vulve?

Prve na listi uzročnika su bakterije, i to baš one koje normalno stanuju u debelom crevu i nalaze se u stolici (E. Coli, Enterobacter…). One ne smetaju detetu dok su u crevima, ali kada “zađu” u nežnu kožu vulve, lako naprave infekciju. Ona nastaje kada se broj bakterija toliko poveća da probiju zaštitni, površinski kožni sloj i prodru u dublje slojeve kože, gde se još više i lakše razmnožavaju.

Crvenilo i svrab su redovni pratioci infekcije. Kod sasvim malih beba, ojed – iritacija kože je, zaparavo, uvod u infekciju vulve!

Kada se koža jednom ošteti, onda u nju lako prodiru i bakterije koje normalno žive na njenoj površini (stafilokoke, ali i pojedine vrste streptokoka), pa mogu da se dese mešovite bakterijske infekcije.

Naravno, ovu kožnu nezgodu koriste i gljivice. Pa, ako se infekcija na vreme ne leči, dolazi do dugotrajne i uporne mešane, bakterijsko-gljivične infekcije.

Kod jednog broja male devojčica gljivica (kandida) može biti i glavni (primarni) uzrok infekcije vulve.

 • Da li se češće javlja tokom toplih dana?

Da, zato i pričamo o ovom problemu tokom letnjeg perioda.

Razlog je jednostavan – visoke temperature vazduha podižu “vrućinu” i ispod pelenice, što pogoduje razvoju infekcije. Naravno, to se daleko lakše dešava kada se “pika” ne pere redovno!

Podeli:

Komentari

 1. Amadeus says:

  Poštovani ja imam 13 god ina pa piki mi ima nešto kao gljivična infekcija,te imam sekret,i jedna usnica mi je veća od druge ponekad ….Još nemam menzes…
  Ali podkožom su sićušne bijele točkice šta bi to moglo biti

 2. teodora says:

  Postovani, prije 4 dana na unutrašnjoj usnici devojcice od tri godine pojavio se crveni krug. Izgleda kao da je koza zguljena. Nema iscjetka. Ne ceska se. Normalno piski. Nema temperature. Vodimo racuna o higijeni ali vulva ponekad ima neugodan miris.
  Da li je odvesti na pregled kod pedijatra? Cime tretirati? Hvala unaprijed

  • MojPedijatar says:

   Prvi korak je bris vulve – baš odatle, a dok nalazi ne stignu (POSLE uzetog brisa) da se dobro pere, a posle pranja ispere 3% bornom kiselinom – 2 puta na dan.

 3. NEVENA says:

  Poštovani,

  Moja devojica ima 3 godine. Oko dve nedelje ima crvenilo vulve. Povezali smo i sa upotrebom citrusa i sokova, čim smo izbacili prestalo je ali je juce u vrticu bez našeg znanja popila sokić i za sat vremena je pocelo crvenilo i peckanje. Toaletu smo radili sa 3% acidi borici i sudokrem kremom. U brisu vuve je nađen Encerococcus spp u velikom broju. Od masti je senzitivan jedino na chloramphenicol a od sistemskih antibiotika na Panklav i Bactrim. Urin je ok, ima samo malo soli amorfnih urata. Stolica na gljivice i parazite je ok.

  Šta da radimo?

  Unapred zahvalna

 4. Ati says:

  Zdavo Imam 9 mesecno devojce deneska primetiv deka e crvena u vaginata sve i istece krv od vulvata od strana se isplasiv ispaniciv ja odnesov na lekar tuka ziveam u germanija i mi kaza deka ima zapalejne i deka mora da ja stavam i kamilica da sedi ovie dva deka ako ne i e dobro da ja odnesam pak ve molam pomognete mi sto moze ora da bide hvala mnogu unapred

 5. Dragana says:

  Devojcica mi se pozalila da ima peckanje i blagi sekret..nece da cuje o uzimanje sekreta( sramota je) ima 13 god

 6. Dragana says:

  Dobro vece..devojcici od tri i po godine pojavio se beli iscedak na gacicama u isto to vreme oci su joj pocele obilno da kemeljaju..ujutro trepavice bude sve slepljene od krmelja..sta je u pitanju a da ne spominjem da vise od mesec dana slini zute slince

 7. Eva says:

  Moja devojcica ima 12 godina. Pozalila se da ima svrab i peckanje dole. Nema crvenila.Traje vec nekoliko dana. Nece da cuje o uzimanje brisa. Molim Vas za savet. Sta poduzeti?

Strana 8 od 11<<<678910>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA