Hipertonus kod bebe

Normalan mišićni tonus je dovoljno visok da omogućava odupiranje sili zemljine teže i istovremeno dovoljno nizak da omogući lagano pokretanje na čemu se zasniva pokret.

Foto> Pixabay

Kod novorođenih bebe se u prvim satima po rođenju uspostavlja fleksioni  tonus ruku i nogu. Vremenom počinje da preovladava tonus ekstenzora (opružača), krajem 4,5 meseca kada se bebe opružaju. U daljem toku sazrevanja se uspostavlja ravnoteža tonusa  jedne i druge grupe mišića. Kako ovaj proces kao i svi drugi procesi sazrevanja nije uvek ujednačen imamo slučajeve  povišenog ili sniženog tonusa u prvim mesecima života.

Kod prevremenih ili težih porođaja, rizičnih trudnoća,  bebe nekada imaju povišeni tonus mišića ili hipertonus. Ove bebe su previše čvrste, krute što nekada zavara roditelje jer im deluje da je njihova beba izuzetno napredna. Šake su jako stisnute u pesnice i ovo se zadržava i nakon trećeg meseca kada treba da budu otvorene.

Često se događa da i na najmanju stimulaciju (zvučnu, svetlosnu, mehaničku) prenaglašeno odreaguju. Nekada  beba može da zauzme sedeći položaj već u prva tri meseca ako se uhvati za ruke. Ovu reakciju roditelji uglavnom dočekaju sa oduševljenjem misleći da je beba već spremna za sedenje što nikako nije dobro na tom uzrastu. Ako je postavite na stomak verovatno će se okrenuti na leđa iako je to treba da radi tek sa osam meseci kada je u pitanju normalan motorni razvoj. U narednim mesecima verovatno će početi da se izvija u most u pokušaju da dođe do igračke kao i dok je prepovijate glavu će zabacivati u nazad.

 Da bi roditelji pravilno postupali sa bebom neophodno je da ih fizioterapeut obuči postupcima koji će dovesti do normalizacije tonusa. Usmeravanjem glave na dole, savijanjem  nogu i ruku napred  tonus će se smanjiti što će detetu omogućiti da u opuštenom položaju napravi pokrete koje inače ne može.

Pravilnim uzimanjem, nošenjem, adekvatnim položajima pri povijanju, korigovanjem položaja pri spavanju i odgovarajućom stimulacijom problem hipertonusa može uspešno da se prevaziđe što će omogućiti normalan motorni razvoj bebe.

Snezana MilanovićAutor: Snežana Milanović

diplomirani fizioterapeut, senzorno-integracijski pedagog, SI Baby terapeut, MarteMeo Therapist/Colleague Trainer, licencirani instruktor IAIM masaže beba i MISP masaže dece.

Osnivač „Centra za korektivnu gimnastiku“ 1997 i suosnivač Kabineta za senzornu integraciju i ranu intervenciju „Senzorijum“ 2017 u Beogradu. Stručni saradnik časopisa Moj pedijatar i Zdravo dete, brojnih portala namenjenih roditeljstvu i zdravom odrastanju beba i dece. Stručni saradnik časopisa Pedijatar dijagnostičko-terapijske preporuke.

Kontakt: milanovic.fizio@gmail.com

Podeli:

Komentari

 1. Dali moze tonus uz fizikalnu terapiju,da se povuče i posle godinu dana,on je prisutan uglavnom na ekstremitetima ruku mog deteta, šta je glavni razlog da on prestane?

  Odgovori na komentar
  • Redovno sprovođenje preporučenih vežbica je PRAVI našin da se beba reši hipertonusa!

   Trajanje terapije, kao i procenu ovog stanja daje ISKLJUČIVO fizijatar koji prati bebu – to se bez pregleda naprosto ne može proceniti.

   Odgovori na komentar
 2. Jelena Jovcic 14.11.2016 u 20:37

  Pedijatrica nas je sa mesec i po dana poslala kod fizijatra zato sto je beba imala pojacan tonus gornjih misica.Fizijatar je to potvrdio ,dao nam je cetiri vezbe da radimo i zakazao opet za mesec dana kontrolu danas smo bili na nalazu je napisala” klinicki desnostrani tortikolis is sa hipertonusom muskulature ” i ona nas je poslala da uradimo ultrazvuk EHO CNS-A . Da li je u redu i da li ima potrebe da bebu izlazemo ultrazvuku glave?HVALA UNAPRED

  Odgovori na komentar
 3. Poštovanje ,jedno pitanje,recite mi dali deca koja su pretrpela neku vrstu ostećenja mozga,pa recimo kasne i više nego korigovano,konkretno ako beba ne sedi sa deset meseci,korigovano osam, i ne okreće se,dali je to strasno ako to uradi za par meseci,ne pitam za prognoze,nego samo dali ima slučajeva da se to sve pomeri ,a da kasnije ne bude nekih velikih posledica.

  Odgovori na komentar
 4. Poštovani, da li je moguće da se virus bude okidač pojave hipertonusa? Naime, imam bebu od 5 meseci koja je kajem drugog meseca zbog bronhiolitisa i virusne upale pluća bila u bolnici. Nekako baš u tom periodu po izlasku iz bolnice primetila sam da počinje da se jako izvija kada je u ležećem položaju, a potom i kada je nosimo. Bili smo kod fizijatra koji nam je preporučio vežbe ali isto tako i konsultaciju sa neurologom i UZ CNS-a. Da li može takvo stanje sa ostavi neurološki trajne posledice? Hvala puno!

  Odgovori na komentar
 5. Postovani,da li nam mozete preporuciti neku privatnu ustanovu u kojoj cemo biti pravilno edukovani kojim vezbama da pomognemo bebi sa hipertonusom misica?U drzavnim ustanovama nema mesta tj.gubimo mesec i po u cekanju sto moze samo da dovede do progresije hipertonusa u medjuvremenu
  Unapred zahvalni

  Odgovori na komentar
 6. Postovani,pedijatrica nas je poslala sa 2 meseca kod fizijatra zbog toga sto su joj kako kaze malo teze nogice u odnosu na telo i fizijatar je klinickom slikom utvrdio da dominira hipertonus muskulature umerenog stepena na GE,DE i ekstenzorima trupa. Mozete li mi reci sta to znaci i da li je taj hipertonus opasan?? Prvi put se susrecem sa ovim i moram da napomenem da mi je ovo 2 dete iz uredne trudnoce,carski rez je bio u terminu i trudnoca je bila zdrava i nije bilo nikakvih problema ni u trudnoci ni u toku porodjaja.

  Odgovori na komentar
 7. Postovani,moja beba ima 2 meseca,do sada nam nisu rekli nista za hipertonus ali ja sam primetila jos od njenog rodjenja da je bas “cvrsta”,sumnjam da ima hipertonus. Da li je moguce da pedijatar nije mogao to da uoci pre mesec dana na kontroli? A da,nema bas sve simptome,ali ruke i noge su joj jako cvrste,jedva uspem da je presvucem,glavicu drzi od prvog dana ali npr sake joj nisu cvrste i zatvorene.

  Odgovori na komentar
Strana 1 od 212>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA