Hipertonus kod bebe

Normalan mišićni tonus je dovoljno visok da omogućava odupiranje sili zemljine teže i istovremeno dovoljno nizak da omogući lagano pokretanje na čemu se zasniva pokret.

Foto> Pixabay

Kod novorođenih bebe se u prvim satima po rođenju uspostavlja fleksioni  tonus ruku i nogu. Vremenom počinje da preovladava tonus ekstenzora (opružača), krajem 4,5 meseca kada se bebe opružaju. U daljem toku sazrevanja se uspostavlja ravnoteža tonusa  jedne i druge grupe mišića. Kako ovaj proces kao i svi drugi procesi sazrevanja nije uvek ujednačen imamo slučajeve  povišenog ili sniženog tonusa u prvim mesecima života.

Kod prevremenih ili težih porođaja, rizičnih trudnoća,  bebe nekada imaju povišeni tonus mišića ili hipertonus. Ove bebe su previše čvrste, krute što nekada zavara roditelje jer im deluje da je njihova beba izuzetno napredna. Šake su jako stisnute u pesnice i ovo se zadržava i nakon trećeg meseca kada treba da budu otvorene.

Često se događa da i na najmanju stimulaciju (zvučnu, svetlosnu, mehaničku) prenaglašeno odreaguju. Nekada  beba može da zauzme sedeći položaj već u prva tri meseca ako se uhvati za ruke. Ovu reakciju roditelji uglavnom dočekaju sa oduševljenjem misleći da je beba već spremna za sedenje što nikako nije dobro na tom uzrastu. Ako je postavite na stomak verovatno će se okrenuti na leđa iako je to treba da radi tek sa osam meseci kada je u pitanju normalan motorni razvoj. U narednim mesecima verovatno će početi da se izvija u most u pokušaju da dođe do igračke kao i dok je prepovijate glavu će zabacivati u nazad.

 Da bi roditelji pravilno postupali sa bebom neophodno je da ih fizioterapeut obuči postupcima koji će dovesti do normalizacije tonusa. Usmeravanjem glave na dole, savijanjem  nogu i ruku napred  tonus će se smanjiti što će detetu omogućiti da u opuštenom položaju napravi pokrete koje inače ne može.

Pravilnim uzimanjem, nošenjem, adekvatnim položajima pri povijanju, korigovanjem položaja pri spavanju i odgovarajućom stimulacijom problem hipertonusa može uspešno da se prevaziđe što će omogućiti normalan motorni razvoj bebe.

Snezana MilanovićAutor: Snežana Milanović

diplomirani fizioterapeut, senzorno-integracijski pedagog, SI Baby terapeut, MarteMeo Therapist/Colleague Trainer, licencirani instruktor IAIM masaže beba i MISP masaže dece.

Osnivač „Centra za korektivnu gimnastiku“ 1997 i suosnivač Kabineta za senzornu integraciju i ranu intervenciju „Senzorijum“ 2017 u Beogradu. Stručni saradnik časopisa Moj pedijatar i Zdravo dete, brojnih portala namenjenih roditeljstvu i zdravom odrastanju beba i dece. Stručni saradnik časopisa Pedijatar dijagnostičko-terapijske preporuke.

Kontakt: milanovic.fizio@gmail.com

Podeli:

Komentari

  1. Ljiljana says:

    Dobar dan mi smo danas bili kod neurologa na institutu za majku i dete poslala nas pedijatrica jer mi beba koja ima 6 meseci stalno place kad ga drzim baca se unazad ili u stranu zakazali su nam ultra zvuk glave eeg u uspavljenom i budnom stanju kod ocnog fizijijatra i psihologa pa me zanima da li je to nesto opasno za bebu inace dijagnoza koju su stavili na izvestaju je hypertonia musculorum neonati congenita p94.1 hvala unapred na odgovoru.

  2. Jelena Radulović says:

    Poštovani, beba ima nepunih pet mjeseci. Hvata igačke rukama , na sredini grudnog koša, dohvati ih kada su pored njega i stavlja u usta. Podiže nogice, dodiruje koljena i vuče ka sebi. Od prve nedjelje kada je na stomaku drži čvrsto glavu uspravno i ne želi da spava na stomak uopšte niti spusti glavu, prilikom podizanja od strane dr za ruke vrat uspravi i drži glavu uspravno, često drži šake otvorene. Pojave nejasne fiziatru su sledeće, ispravi noge i stegne ih jako kao da ih ukoči na kratko. Čekamo poziv od fizioterapeuta ali sam unajmila privatno gospođu koja sjutra dolazi i startuje sa njim. Vaše mišljenje me interesuje ? Dijagnozu nam nisu dali piše samo posmatranje radi mogučih bolesti od fiziatra Adžić

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA