Grčevi kod beba – infantilne kolike

Kad se analiziraju razlozi dolaska beba kod pedijatra, u prva tri do četiri meseca života – grčevi (kolike) su na samom vrhu! Beba neutešno plače, i to se desi odjednom – “iz čista mira”, teško se smiruje, pa sledi trčanje kod doktora!

grcevi kod beba

Foto: Pixabay

Obično se do pregleda beba smiri, neretko lepo spava u dežurnoj ambulanti, pa mame i tate ponekad moraju da se pravdaju zašto su doveli bebu na pregled.

10 do 30% svih beba na svetu ima kolike, a verovatno je taj broj i veći, a podjednako se javlja kod dojenih beba i dece koja su na formuli. Ovo sasvim jasno pokazuje da je ovo ozbiljna situacija, iako se kod skoro svih beba NE radi o bilo kakvom oboljenju, već o “običnim” grčevima (kolikama).

Pa hajde da razjasnimo o čemu se zapravo radi!

Kada počinju i kada prestaju?

 

Retko počinju pre pune dve nedelje života, a obično prestaju (ili se značajno smanjuju) kad beba napuni tri meseca.

Ipak, ovo je individualno (kao i skoro sve kod beba), tako da ima potpuno zdravih beba koje se muče sa grčićima i nekoliko nedelja posle puna tri meseca!

Šta su u stvari infantilne kolike?

Definicija staje u pravilo trojke: inače zdrava beba iznenada počinje da plače i to traje bar 3 sata na dan, najmanje 3 dana u nedelji, a traje bar 3 nedelje! I sve to u intervalu od dve nedelje do četiri meseca života.

 

Dakle, radi se o zdravim i naprednim bebama, koje lepo jedu, ali se uklapaju u “pravilo trojke”!

Zašto nastaju grčevi kod beba?

Najpoštenije rečeno – NE zna se pravi uzrok!

A kad nema jasnog uzroka, postoje brojne pretpostavke, ali se sve mogu sažeti u jednu konstataciju: radi se o normalnoj, razvojnoj pojavi gde se bebin sistem za varenje “navikava” i prilagođava ishrani deteta. Nagomilava se gas u crevima (koji nastaje u procesu varenja mleka), on “rasteže” crevni zid, a to boli – tako nastaju kolike (grčevi).

Podeli:

Komentari

 1. Ivana says:

  Beba mi ima 2 meseca i dva puta mi je povracala u mlazu jednom sa 1,5 meseci i jednom sada skoro. Bas veliki kolicinu izbaci. Sadrzaj je beli i zuckasti. Nema temperaturu, posle toga opet sisa i ne izbaca vise. Samo me malo plasi zbog kolicine koju izbaci.

 2. Marina says:

  Dobro veče
  Kako da pomognem svojoj bebi
  Ima grceve jake bolove u stomaku kada pije mleko na flasici.

 3. Biljana says:

  Zdravo
  Imam bebu mesec dana ima mnogo jake grceve, i danju i nocu place, davala sam joj i espomisan nije pomogo, biogaia, ni to nije pomoglo i cajeve kim, humana i nista sad joj dajem Waya probiotik.. Dal smem da joj dajem Waya i colipreliv naravno ne zajedno…

 4. Aca says:

  Beba ima 2 meseca mnogo prdi i place kada krenu gasovi,ne spava ni danju ni nocu .Stolica joj nije ucestala na 3 dana kaki kada joj dajemo kamilicu,dojimo je i dajemo dohranu ponekad.Rodjena je sa 2,930 a sada ima 4,100kg

Strana 4 od 4<1234