Grčevi kod beba – infantilne kolike

Kad se analiziraju razlozi dolaska beba kod pedijatra, u prva tri do četiri meseca života – grčevi (kolike) su na samom vrhu! Beba neutešno plače, i to se desi odjednom – “iz čista mira”, teško se smiruje, pa sledi trčanje kod doktora!

grcevi kod beba

Da li je izbacivanje gasova iz creva znak grčeva?

Jeste!

Beba se neretko grči, pa čujno izbaci gas i onda se smiri – to je sasvim jasan pokazatelj kolika. Naravno, roditelji ovo ne moraju uvek da primete, ali kada se desi – to je dobar razlog da se svi smire!

Mogu li se potpuno izlečiti – eliminisati?

Grčevi (kolike) NISU bolest, već normalna i prolazna pojava!

Zato se NE mogu potpuno “izlečiti” – eliminisati.

Pa da li uopšte treba nešto preduzimati?

Bez dileme treba, kada su grčevi česti, ometaju normalan bebin san, a i stepen uzmenirenosti roditelja je takav da se nešto ipak mora preduzeti!

Kako pomoći bebi koja ima grčeve?

Prvi korak je usmeren ka roditeljima – lekovito je objasniti mami i tati da se NE radi o bolesti, već o  normalnoj i prolaznoj pojavi! To jeste posao pedijatra koji prati bebu, a roditelji spoznaju istinu o grčevima – sve će biti lakše!

Drugi korak je da se objasne i pokažu postupci koji ublažavaju kolike: mamina (ili tatina) ruka na stomačiću, topla pelena preko trbuha, nežno ljuljuškanje bebe, a neretko pomažu i “neutralni” zvuci – šumovi, vibracije koje smiruju bebu. Položaj bebe na strani, sa skupljenim nogama (kolena ka grudima) i dodatno pokrivenim stomačićem takođe mogu da pomognu!

Sve ovo roditelji treba da rade smireni i svesni da beba NIJE bolesna!

A lekovi?

Lekovi kod kolika NE pomažu!

Pre više od dve decenije je završeno veliko istraživanje koje je pokazalo da lekovi (koji razbijaju gasove u crevima) pomažu ISTO kao i placebo (“vodica” bez leka)!

Pa zašto ih onda davati – obično zato što je roditeljima lakše kada “nešto daju bebi”! Ipak, ovo se ne čini smisilen i racionalan razlog!

A čajevi?

Ogromna većina pedijatar i gastroenterologa NE preporučuje BILO KAKAVE čajeve u prvim mesecim života! Za to postoje dobri razlozi, pa ni “čajeve protiv grčeva” ne treba davati bebama.

Zašto se sada preporučuju probiotici?

E za to postoje dva dobra razloga:

Prvi leži u činjenici da se radi o preparatima koji sadrže dobre – korisne bakterije koje imaju brojne korisne efekte na zdravlje beba i dece! Jedna od tih koristi JESTE ublažavanje grčeva!

Još 2007. je objavljeno istraživanje gde se pokazalo da su probiotske bakterije korisne za ublažavanje grčeva, a ista grupa italijanskih autora je ovo potrvrdila 2010. na velikoj studiji gde su bebe podeljene u dve grupe: prva je dobijala probiotik, a druga placebo (“vodicu” bez leka). Već sedmog dana terapije probiotikom je došlo do značajnog smanjenja inteziteta i učestalosti plača kod beba koje su dobijale probiotik! Ovo se NIJE desilo kod beba koje su dobijale placebo! Od tada je bilo još istraživanja, a većina njih je potvrdila dobar efekat probiotika  u ublažavanju kolika kod beba.

Drugi razlog je jednostavan: probiotik  praktično NEMA neželjenih dejstava – dakle, NE šteti bebi, a pomaže!

Koliko dugo treba davati probiotik za grčeve­? 

Koliko je potrebno – dok grčevi ne prođu! Nema ograničenja u primeni, a važno je da se ne prekoračuje dnevna preporučena doza. Svakako je važno da se sve nedoumice razmotre sa pedijatrom koji prati bebu.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Ivana says:

  Beba mi ima 2 meseca i dva puta mi je povracala u mlazu jednom sa 1,5 meseci i jednom sada skoro. Bas veliki kolicinu izbaci. Sadrzaj je beli i zuckasti. Nema temperaturu, posle toga opet sisa i ne izbaca vise. Samo me malo plasi zbog kolicine koju izbaci.

 2. Marina says:

  Dobro veče
  Kako da pomognem svojoj bebi
  Ima grceve jake bolove u stomaku kada pije mleko na flasici.

 3. Biljana says:

  Zdravo
  Imam bebu mesec dana ima mnogo jake grceve, i danju i nocu place, davala sam joj i espomisan nije pomogo, biogaia, ni to nije pomoglo i cajeve kim, humana i nista sad joj dajem Waya probiotik.. Dal smem da joj dajem Waya i colipreliv naravno ne zajedno…

 4. Aca says:

  Beba ima 2 meseca mnogo prdi i place kada krenu gasovi,ne spava ni danju ni nocu .Stolica joj nije ucestala na 3 dana kaki kada joj dajemo kamilicu,dojimo je i dajemo dohranu ponekad.Rodjena je sa 2,930 a sada ima 4,100kg

Strana 4 od 4<1234

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA