Grčevi kod beba – infantilne kolike

Kad se analiziraju razlozi dolaska beba kod pedijatra, u prva tri do četiri meseca života – grčevi (kolike) su na samom vrhu! Beba neutešno plače, i to se desi odjednom – “iz čista mira”, teško se smiruje, pa sledi trčanje kod doktora!

grcevi kod beba

Da li se radi o bolesti?

 

NE – ovo, sasvim jasno NIJE bolest, iako bebe snažno plaču!

Još jednom, radi se o plakanju kod inače zdravih beba, koje lepo jedu i napreduju.

Kako da znamo da nije nešto drugo?

Kad beba neće da jede, ili ima sluzave i tečne stolice, ili NE napreduje kako treba – vreme je da se obavi pregled i vidi o čemu se radi! To onda NISU obični grčevi, već beba ima neki drugi problem.

Da li beba može da bljucka ili povraća zbog grčeva?

Može, zato što grčevi jesu zapravo napinjanje bebe, a to može da “pogura” mleko iz želuca, pa da beba bljucne, a ređe da povrati.

Ipak, ako beba lepo napreduje  – NEMA mesta za brigu!

Da li se grčevi mogu javiti i tokom podoja ili neposredno posle obroka?

Da, to se može desiti, pošto bebin želudac (koji prima mleko) može pokrenuti “talas” kontrakcija creva (stručno se naziva perostaltički talas) pa to ume da zaboli bebu. Srećom i to je potpuno normalna pojava, baš kao i pojava stolice (koja NIJE prolivasta) posle obroka!

Podeli:

Komentari

 1. Ivana says:

  Beba mi ima 2 meseca i dva puta mi je povracala u mlazu jednom sa 1,5 meseci i jednom sada skoro. Bas veliki kolicinu izbaci. Sadrzaj je beli i zuckasti. Nema temperaturu, posle toga opet sisa i ne izbaca vise. Samo me malo plasi zbog kolicine koju izbaci.

 2. Marina says:

  Dobro veče
  Kako da pomognem svojoj bebi
  Ima grceve jake bolove u stomaku kada pije mleko na flasici.

 3. Biljana says:

  Zdravo
  Imam bebu mesec dana ima mnogo jake grceve, i danju i nocu place, davala sam joj i espomisan nije pomogo, biogaia, ni to nije pomoglo i cajeve kim, humana i nista sad joj dajem Waya probiotik.. Dal smem da joj dajem Waya i colipreliv naravno ne zajedno…

 4. Aca says:

  Beba ima 2 meseca mnogo prdi i place kada krenu gasovi,ne spava ni danju ni nocu .Stolica joj nije ucestala na 3 dana kaki kada joj dajemo kamilicu,dojimo je i dajemo dohranu ponekad.Rodjena je sa 2,930 a sada ima 4,100kg

Strana 4 od 4<1234

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA