Pet najčešćih pitanja o grčevima kod beba

Grčevi kod beba (infatilne kolike) – Radi se o bezazlenom i prolaznom funkcionalnom poremećaju koji spada u „razvojne faze“ prvih nekoliko meseci bebinog života.

Foto: Canva

  1. Da li su grčevi kod beba (infantilne kolike) bolest?

 

Grčevi kod beba NISU bolest!

Radi se o bezazlenom i prolaznom funkcionalnom poremećaju koji spada u „razvojne faze“ prvih nekoliko meseci bebinog života. Mogu se javiti bilo kada, izgleda da su najčešće u prvih šest nedelja, ali ako negde važi „principi individualnosti“ – to su onda kolike! U istoj porodici sa više dece, jedna beba „nije spavala“ od stalnih grčeva, a druga deca su relativno lepo prošla! Čak i kod blizanaca postoji razlika u intezitetu i trajanju kolika.

 

  1. Kako da prepoznam da su u grčevi, a ne neka bolest?

Od 1954. postoji dobro poznata definicija infantilnih kolika koje je sažeto u pravilu trojke: dete plače bar tri sata dnevno, najmanje tri dana nedeljno, tokom najmanje tri nedelje, a ubrzo se nadovezala i „trojka“ da sve ovo traje u prva tri meseca života.

Poslednjih godina je „pravilo trojke“ modifikovano, ali je ostala KLJUČNA karakteritika bebinih kolika u odnosu na bolesti: grčevi (kolike) se javljaju se kod beba koje normalno napreduju! Ovaj poslednji kriterium je zapravo najvažnija odrednica infantilnih kolika kao FUNKCIONALNOG poremećaja – one NE utiču na normalno napredovanje bebe u težini!

  1. Zašto nastaju grčevi kod beba?

Mogući uzroci su brojni, a tačan uzrok je gotovo nemoguće utvrditi! Ipak, jasno je  – kod beba sa kolikama creva nisu funkcionalno spremna (kompetentna) za kompletnu funkciju varenja hrane! Dakle treba im nekoliko meseci da „sazru“, a to je jedan od argumenata ne malog broja eksperata koji tvrde da se ljudsko mladunče rađa par mesesci ranije (iako je prošli 9 meseci trudnoće).

Šta god da je glavni uzrok, finalna posledica jesu gasovi u crevima – nagomilani „gasni mehurovi“ rastežu zid creva, nadražuju nervne završetke koji prenose bol i tako počinje plakanje i uznemirenost! Ova nadutost u abdomenu podiže dijafragmu i uzrokuje podrigivanje, ali može pogoršati i bljuckanje. Jedan broj beba (zbog takozvanog gatro-količnog refleksa) razvija snažne kolike u prvim minutima podoja, a praćene su plačem i kratkotrajnim „seckanjem“obroka.

  1. Treba li lečiti infantilne kolike, pošto nisu bolest?

 

Odgovor je jasan: infantilne kolike su BOLNO stanje i TREBA ih lečiti!

Iako su infantnilne kolike bezazlen prolazan funkcionalni poremećaj, njihov značaj je ogroman! Većina roditelja (naročito kod prvog deteta) reaguje velikim strahom i uznemirenjem zbog dugotrajnog bebinog plakanja, 15-20% roditelja konsultuje lekara zbog kolika, a neretko se bebe u prvim nedeljama života bezrazložno vode u dežurne pedijatrijske bolnice, a to povećava rizik da beba u čekaonici od druge bolesne dece dobije neku od aktuelnih virusnih bolesti!

  1. Kako da pomognem bebi da prebrodi grčiće?

 

Postoje „manevri“ koji mogu pomoći bebi: ruka na stomačić (lako ugrejan termofor može da pomogne), „nosanje“ bebe, lagano ljuljuškanje, savijanje nožica ka grudima, takozvana „bela buka“. Pokazalo se da skretanje paženje – igranje sa bebom takođe pomaže. Beba NIKAKO ne sme da se snažno drmusa – to je opasno!

Korekcija ishrane je drugi aspekt borbe sa kolikama. Pre svega odnosi na majku koja doji bebu – pokazalo da se kod beba sa izraženim kolikama majka treba da smanji unos hrane (ili još bolje da potpuno izbaci) koja ima izražen alergijski potencijal: jaja, orašasti plodovi, soja, riba, pšenično brašno…posle nekoliko dana (ponekad i duže) se može očekivati boljitak!4

Kod beba koje koriste mlečnu formulu je retko potrebna promena formule, a kod ekstremnih situacija se pokazalo da formule na bazi hidrolizata mogu pomoći. Naravno, to mora proceniti pedijatar, a roditelji NE treba na svoju ruku da menjaju formulu kod bebe koja dobro napreduje!

Treći i veoma važan način borbe su preparati za ublažavanje kolika.

 

Pre započinjanja terapije je važno znati da NEMA leka koji POTPUNO može eliminisati infantilne kolike!  Razna sredstva mogu da ublaže kolike i to je cilj – da se pomogne bebi da ih lakše prebrodi, pa treba odabrati preparate koji praktično nemaju neželjnih efekata, a mogu pomoći bebi – to su simetikon, probiotici i laktaza.

Simetikon, aktivni sastojak Infacola, pomaže eliminaciju gasova i ublažava grčeve!     Infacol pomaže da se mali mehurići gasa nakupljeni u crevima (koji uzrokuju rastezanje creva i bol) spajaju u veće koje beba u vidu vetrova onda lako izbacuje. Pražnjenje gasova smanjuje neprijatno podrigivanje i regurgitaciju (bljuckanje).

Zanimljivo je da kod oko tri četvrtine beba efekat nastupa u prva 24 sata terapije, a kod skoro 90% beba posle 7 dana terapije.

Radi se izuzetno bezbednom sredstvu (neželjena dejstva su na nivou placeba), koji ne sadrži šećer, alkohol i boje, pa je odobren za davanje od prvog dana života. Tretman se obično počinje kada počnu infantilne kolike.  NE postoji vremensko ograničenje, a treba ga davati bar 7 dana u kontinuitetu, čak iako se čini da su grčevu prestali.

 

Doziranje Infacola je jednostavno: jedna puna kapaljka (0,5 ml) se daje pre svakog obroka, a u retkim situacijama (kod ekstremnog plakanja i uznemirenosti) se doza kratkotrajno može duplirati – 1 ml pre obroka.

 

  1. Može li se kombinovati Infacol sa drugim preparatima za ublažavanje grčeva?

 

MOŽE!

Imajući u vidu mehanizam dejstva simetikona, on se može bezbedno kombinovati sa probiotskim preparatom, ali i sa laktazom!

Moglo bi se reći da simetikon ima sinergistički efekat sa drugim preparatima za ublažavanje grčeva.

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Infacol

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA