Grčevi kod beba – infantilne kolike

Kad se analiziraju razlozi dolaska beba kod pedijatra, u prva tri do četiri meseca života – grčevi (kolike) su na samom vrhu! Beba neutešno plače, i to se desi odjednom – “iz čista mira”, teško se smiruje, pa sledi trčanje kod doktora!

grcevi kod beba

Foto: Pixabay

Obično se do pregleda beba smiri, neretko lepo spava u dežurnoj ambulanti, pa mame i tate ponekad moraju da se pravdaju zašto su doveli bebu na pregled.

10 do 30% svih beba na svetu ima kolike, a verovatno je taj broj i veći, a podjednako se javlja kod dojenih beba i dece koja su na formuli. Ovo sasvim jasno pokazuje da je ovo ozbiljna situacija, iako se kod skoro svih beba NE radi o bilo kakvom oboljenju, već o “običnim” grčevima (kolikama).

Pa hajde da razjasnimo o čemu se zapravo radi!

Kada počinju i kada prestaju?

 

Retko počinju pre pune dve nedelje života, a obično prestaju (ili se značajno smanjuju) kad beba napuni tri meseca.

Ipak, ovo je individualno (kao i skoro sve kod beba), tako da ima potpuno zdravih beba koje se muče sa grčićima i nekoliko nedelja posle puna tri meseca!

Šta su u stvari infantilne kolike?

Definicija staje u pravilo trojke: inače zdrava beba iznenada počinje da plače i to traje bar 3 sata na dan, najmanje 3 dana u nedelji, a traje bar 3 nedelje! I sve to u intervalu od dve nedelje do četiri meseca života.

 

Dakle, radi se o zdravim i naprednim bebama, koje lepo jedu, ali se uklapaju u “pravilo trojke”!

Zašto nastaju grčevi kod beba?

Najpoštenije rečeno – NE zna se pravi uzrok!

A kad nema jasnog uzroka, postoje brojne pretpostavke, ali se sve mogu sažeti u jednu konstataciju: radi se o normalnoj, razvojnoj pojavi gde se bebin sistem za varenje “navikava” i prilagođava ishrani deteta. Nagomilava se gas u crevima (koji nastaje u procesu varenja mleka), on “rasteže” crevni zid, a to boli – tako nastaju kolike (grčevi).

Podeli:

Komentari

 1. Irina says:

  Postovani da li smem bebi od mesec dana uz esen bak kapi da dajem i antiflat kapi protiv grceva

 2. Irina says:

  Hvala lepo na brzom.odgovoru.

 3. Sandra says:

  Poštovani,

  Beba ima 2ipo mjeseca,muče nas grčevi, uz to beba nema stolicu po 5-6dana.
  Da li je normalno (dojena beba) da stolica izostaje po toliko dana, to se desava cijeli mjesec? Danas ima i onda 5-6 dana nema,pa opet isto.
  Da li treba ja nesto da pijem kako bi joj olaksala?

  Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Beba koja sisa ima.pravo da.NEMA.stolicu 10 do 14 dana…dakle NEMA razloga za brigu!

   Za grceve dajte bebi probiotik – PROBIODROPS je pravi izbor.

 4. Sandra says:

  Hvala na odgovoru

 5. Bojana says:

  Postovani , beba je dojena ali zbog nedostatka mleka uzima i dohranu , grcevi su krenuli vec 8. dana zivota , uglavno krenu od 12 popodne pa do 7 uvece, uz jak plac ,zacenjivanje i jako grcenje tela unapred ali i u nazad,inace beba redovno jede i ima stolicu, ali je plac zastrasujuc.Koristimo vec tri dana kombinaciju colief kapi i espumisan kapi.Da li imate neki savet.Hvala

  • MojPedijatar says:

   Dodajte obavezno i probiotik, i budite strpljivi…grčevi su normalna i prolazn pojava

 6. Senka says:

  Postovani,moja beba,stara 2 meseca se svako jutro grci,napinje,stenje i prducka,to joj ometa san.Preko dana bude bolje ali redovno ima problem sa gasovima i nekad cak jako place,isprdi se i bude bolje.Smatrm od kad sam joj uvela adaptirano mleko nekako mi je to intenzivnije.Da li su to grcevi? Da li joj mozda smeta mlecna formula i treba istu promeniti,koristimo Humana.Hvala vam na odgovoru.

 7. Dijana says:

  Beba ima 16 dana i vec ima grcice i povremeno posle podriganja bljucka. Dala sam joj Espumisan kapi ali mi se cini da ne djeluju. Sta je najbolje za grcice?

Strana 3 od 4<1234>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA